Pretraga

Rektor se pravi lud, tvrdi da ne zna ništa o ukidanju filozofije na Hrvatskim studijima

A- A+

Nakon odluke o ukidanju Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija te nakon poziva inicijative ‘Studenti govore’ na Studentski sabor koji će u ponedjeljak odlučivati o blokadi nastave na HS-u, jučer je pročelnik Hrvatskih studija Grčević objavio priopćenje. Tvrdi da je na Senatu glasovao za upisnu kvotu 0 slijedeći interese Hrvatskih studija. Na njegovo priopćenje odmah su reagirali iz inicijative ‘Studenti govore’, a stigla nam je i reakcija docentice Vesnice Garašić, predstavnice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Senatu. S druge strane, rektor Damir Boras tvrdi da ne zna ništa o ukidanju filozofije na HS-u.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

U jučerašnjem priopćenju vezanom za ukidanje Odsjeka za filozofiju, pročelnik HS-a Mario Grčević rekao je da je odluka o nultoj upisnoj kvoti za studij filozofije donesena na prijedlog Rektorskog kolegija te da je on glasovao u skladu s tim prijedlogom. Učinio je to suprotno odluci privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija, koje je na sjednici 30. siječnja donijelo prijedlog o upisnoj kvoti od 15 mjesta za studij filozofije. 

– Polazim od toga da će se novi studijski program koji će se izvoditi na reformiranom Odsjeku za filozofiju razviti tako da bude u skladu s misijom Hrvatskih studija te da će uključivati filozofsku tradiciju i baštinu kakva se stoljećima ostvarivala na hrvatskom kulturnom prostoru, stoji u njegovu priopćenju.

 S obzirom na argumentaciju Rektorskog kolegija u užem sastavu, a o ukidanju filozofije na Hrvatskim studijima, Grčevićeva izjava je u najmanju ruku čudna. Naime, Rektorski kolegij u užem sastavu ukidanje Odsjeka za filozofiju HS-a opravdao je utrostručavanjem takvog studija na Sveučilištu. Kako će se izbjeći sporno utrostručavanje studija filozofije osnivanjem novog, ‘reformiranog Odsjeka za filozofiju’, nije nam poznato.

Izdvojeni članak

Povjerenik Hrvatskih studija Labaš podnio ostavku zbog ukidanja filozofije

Predstavnica Sindikata u Senatu: Grčević nije dovoljno precizno informirao javnost 

Na Grčevićevo priopćenje, koje u cijelosti možete pročitati ovdje, komentarom za Srednja.hr reagirala je Vesnica Garašić, predstavnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u Senatu Sveučilišta. Garašić je prisustvovala ovotjednoj sjednici Senata na kojoj je odluka o ukidanju filozofije na Studijima donesena. 

– Pročelnik Hrvatskih studija bio je ovlašten od strane privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu zatražiti od Senata Sveučilišta u Zagrebu potvrdu odluke tog vijeća za upis, između ostalog, 15 studenata na preddiplomski dvopredmetni studij Filozofije. On je, međutim, kako je sam izjavio u svom priopćenju, govorio i glasovao u skladu s prijedlogom Rektorskog kolegija koji je za taj studij tražio nultu upisnu kvotu. Zar bi itko, a kamoli studenti i djelatnici Hrvatskih studija takvo ponašanje svog pročelnika mogli nazvati djelovanjem u interesu Hrvatskih studija kao cjeline?, pita se Garašić te ističe da Grčević nije dovoljno precizno informirao javnost kada je izjavio da je prijedlog o upisnoj kvoti dao Rektorski kolegij. 

Naime, Rektorski kolegij može biti u užem ili širem sastavu. 

– Prijedlog za nultu upisnu kvotu studenata na studiju Filozofije Hrvatskih studija dao je Rektorski kolegij u užem sastavu, znači samo rektor i prorektori. Rektorski kolegij u širem sastavu još obuhvaća i predstavnike Vijeća područja, zaključuje Garašić.

Inače, sastav Rektorskog kolegija u širem sastavu, možete pogledati ovdje.

Reakcija Odsjeka za filozofiju: Nejasno zašto je filozofija ukinuta

Na Grčevićevo priopćenje danas su reagirali i s Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija. Tvrde kako njegovo priopćenje sadrži niz nejasnih i zbunjujućih tvrdnji te da prešućuje ključne činjenice o ulozi samog pročelnika u donošenju odluke Senata o nultoj kvoti za upisna mjesta na filozofiji HS-a. Pitaju se kako je moguće slijediti interese Hrvatskih studija, a potom biti u skladu s prijedlogom Rektorskog kolegija o nultoj kvoti. Osvrću se i na Grčevićevu najavu o novom reformiranom Odsjeku za filozofiju koji bi bio u skladu s misijom Hrvatskih studija. 

– Ostavimo po strani „novi studijski program“ i „reformirani Odsjek za filozofiju“ – sintagme koje mogu izazvati samo čuđenje i zabrinutost, kako kod studenata filozofije tako i kod njihovih nastavnika. Ostavimo po strani i najavu smjera u kojem će se taj novi odsjek razvijati. Tko god pročita dvije rečenice o misiji Hrvatskih studija (dostupne na mrežnim stranicama HS-a) lako će ustanoviti da je već postojeći studijski program filozofije Hrvatskih studija u savršenom skladu s tom misijom, pa je potpuno nejasno zašto ga je trebalo ukinuti (što, naravno, ne znači da se, kao i drugi studijski programi, nije mogao popravljati i dorađivati), pišu s Odsjeka za filozofiju u odgovoru koji u cijelosti možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu ukinulo najbolji studij filozofije po kriteriju citiranosti profesora

Reagirali i studenti: Bez odgode tražimo Grčevićevu i ostavku cijele uprave 

Na Grčevićevo jučerašnje priopćenje, reagirali su i studenti Hrvatskih studija okupljeni u inicijativu ‘Studenti govore’. U prvom redu naglašavaju da i nakon njegova priopćenja, ne odstupaju od svog prvog zahtjeva – ostavke Uprave HS-a i njega osobno. Slično kao i docentica Garašić, pitaju se koje je točno interese Hrvatskih studija imao na umu kada je na Senatu glasovao suprotno odluci ZNV-a i za ukidanje filozofije. 

– O kojoj to cjelini priča? Ako nam želi reći da je nužno žrtvovanje filozofije kako bi Hrvatski studiji postojali, neka svima jasno kaže tko je takav zahtjev postavio? Ili je možda sve ovo napisao samo da nešto napiše? Ne znamo što drugo pomisliti kada u jednom trenutku piše o utrostručavanju studija filozofije kao razlogu ukidanja, a u drugom o nekoj ideji novog “reformiranog” odsjeka za filozofiju koji bi uključivao “filozofsku tradiciju i baštinu kakva se stoljećima ostvarivala na hrvatskom kulturnom prostoru”. Što to znači točno? Taj reformirani studij ne bi bio tripliciran?, pitaju se ‘Studenti govore’ te kažu da su i dalje u šoku jer se voditelj njihove ustanove izjasnio za ukidanje studija filozofije. 

Dodaju da je potpuno neshvatljivo da netko tako otvoreno radi na uništavanju vlastite ustanove. Njihovu reakciju u cijelosti možete pročitati u Facebook objavi.

Izdvojeni članak

Ukinuta filozofija na Hrvatskim studijima: ‘Jasno je da će s ove institucije otići oni koji nešto vrijede i drže do sebe’

U ponedjeljak pada odluka o blokadi nastave na Hrvatskim studijima 

Podsjećamo kako upravo inicijativa ‘Studenti govore’ u ponedjeljak u 10:45 na HS-u organizira Prvi Studentski sabor, koji po formi djeluje slično kao plenum. Na Studentskom saboru, prisutni će raspraviti trenutnu situaciju na Hrvatskim studijima i glasovat će se o blokadi nastave na Hrvatskim studijima. Kako ističu ‘Studenti govore’, ako se izglasa blokada, odmah će se krenuti u njenu realizaciju. 

Na kraju, spomenimo i kako je rektor Damir Boras jučer za medije izjavio kako ‘nema pojma o ukidanju studija filozofije na Hrvatskim studijima’. Ako smo priopćenje pročelnika HS-a Grčevića okarakterizirali u najmanju ruku čudnim, izjava rektora Borasa u najmanju je ruku suluda. Naime, rektor Sveučilišta prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu, predsjedava Senatu. Predsjedao je i posljednjom sjednicom na kojoj je donesena odluka o ukidanju studija filozofije na Hrvatskim studijima. Tako je docentica Garašić, nakon ovotjedne sjednice Senata, za Srednja.hr izjavila da je rektor Boras, nakon njezina problematiziranja sporne odluke na Senatu, kazao kako ‘studij filozofije na HS-u više nema perspektivu’. 

Ako rektor, kako kaže, nema pojma o ukidanju filozofije na Hrvatskim studijima, pitamo se tko je predsjedao posljednjom sjednicom Senata? Njegov alter ego?