Pretraga

‘Rektor želi izazvati novu krizu’: Pročitajte dokument kojim Boras odbija kandidaturu Jovanovića za dekana Filozofskog

A- A+

Jedini predloženik za mjesto novog dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu je Neven Jovanović. Vijeće FFZG-a njegov je program prihvatilo još u veljači, a prije izbora, kandidaturu mora potvrditi Senat Sveučilišta u Zagrebu. No ta se točka nije našla na sjednici Senata od ožujka. Umjesto toga, na sutrašnjoj sjednici Senata glasat će se o uskrati suglasnosti na prijedlog Jovanovićeva programa rada. S Filozofskog poručuju kako rektor time želi izazvati novu ‘krizu upravljanja na Filozofskom kako bi njime sam upravljao iz Rektorata preko oktroiranog namjesnika’. U međuvremenu smo došli u posjed poduljeg dokumenta u kojemu rektor Damir Boras navodi razloge odbijanja Jovanovićeve kandidature.

Studenti Filozofskog fakulteta izviždali govor Damira Borasa | Foto: Dora Kršul

Senat Sveučilišta u Zagrebu na sutrašnjoj će elektroničkoj sjednici odlučiti hoće li Neven Jovanović biti kandidat za novog dekana Sveučilišta u Zagrebu. Jedini je to predloženik Vijeća Filozofskog za čelnu osobu FFZG-a, a točka o uskrati suglasnosti na prijedlog Jovanovićeva programa rada proteklog je tjedna ‘osvanula’ na dnevnom redu sjednice Senata. U obraćanju studentima i zaposlenicima potkraj prošloga tjedna, trenutna dekanica Vesna Vlahović-Štetić navela je kako se ova odluka temelji tek na usmenom prigovoru neimenovanih osoba, a Borasa optužuje da ‘izaziva sukob na Sveučilištu i krizu upravljanja’ na Filozofskom’. U ponedjeljak je zbog svega održana i izvanredna sjednica Vijeća FFZG-a, a nakon toga i konferencija za medije.

‘Za sve ostale programe kandidata za dekane sastavnica predložena je suglasnost’

Izdvojeni članak

Televisa presenta: Opet drame s Filozofskim i Borasom. Kao da smo vraćeni u 2016. – u igri je i Previšić

– Prijedlog programa rada prof. dr. sc. Nevena Jovanovića prihvaćen je na sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta prije dva mjeseca, 26. veljače, na tajnom glasanju, većinom glasova (76 glasova za i 9 protiv od 85 prisutnih). Od tada rektor Sveučilišta u Zagrebu nije ni Filozofskom fakultetu ni kolegi Jovanoviću, pisano ili usmeno, dostavio nikakve primjedbe na program kao ni poziv na razgovor. Napominjemo da prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu, čl. 42. st. 2, Senat mora, na prijedlog rektora, „u roku od mjesec dana odlučiti o davanju suglasnosti na uredno podneseni zahtjev“, kao i da: „Odluka rektora i Senata kojom se uskraćuje suglasnost mora biti obrazložena“. Očevidno je da se u slučaju Filozofskog fakulteta i njegova kandidata nije poštovala nijedna od spomenutih statutarnih odredbi. Štoviše, program kolege Jovanovića članovima Senata nije još uvijek službeno dostavljen. Pritom je sjednica Senata na kojoj bi se trebala izglasati “uskrata” suglasnosti kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta organizirana na posve neprimjeren način. Na njoj je onemogućeno svako očitovanje ili rasprava sudionika, što je u potpunosti proturječno ideji akademske demokracije, kao i ulozi Senata kao središnjeg tijela Sveučilišta u Zagrebu koje donosi odluke o najvažnijim akademskim, istraživačkim, studijskim, financijskim i poslovnim pitanjima. Izgleda da se od članova Senata očekuje da se bez rasprave ili prigovora oglase e-mailom i šutke prihvate ponuđenu „uskratu“. Za sve ostale programe kandidata za dekane sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, sudeći po dnevnom redu, predložena je suglasnost i očekivano odobrenje. Jedino za Filozofski fakultet vrijedi ničim obrazložena „uskrata“, stoji u izjavi Fakultetskog vijeća FFZG-a.

Od rektora Damira Borasa zatražili su da predloži Senatu prihvaćanje programa kandidata za dekana Filozofskog fakulteta i omogući Filozofskom fakultetu jednakopravnost u odlučivanju i izboru koja vrijedi za sve ostale sastavnice Sveučilišta u Zagrebu.

– Podsjećamo tek na Zapisnik 15. redovite sjednice Senata održane 10. lipnja 2014., kad je prilikom slične situacije na jednoj sastavnici Sveučilišta, zabilježen istup tadašnjeg dekana Filozofskog fakulteta Damira Borasa koji „ne ulazeći u sadržaj navoda Rektora o tome zašto program rada predloženika nije dobar, smatra da treba omogućiti fakultetu da sam izabere dekana ako interesi predloženika izraženi u programu rada, nisu u suprotnosti s interesima i/ili Statutom Sveučilišta”, piše u izjavi Vijeća Filozofskog.

Vijeće FFZG-a: ‘Rektor želi izazvati novu krizu upravljanja na Filozofskom’

Izdvojeni članak

Filozofski prihvatio program jednog kandidata za dekana: Sad je na redu Borasova potvrda

Napominju kako ne traže da za njih vrijedi nešto više od onoga što vrijedi za ostale sastavnice Sveučilišta, ali ne pristaju da za Filozofski vrijedi bilo što manje.

– Iz odnosa prema programu kolege Jovanovića, kao i općenito spram Filozofskog fakulteta, vidljivo je da rektor osobni animozitet i samovolju pretpostavlja poštivanju statuta i s njim u skladu izraženoj demokratskoj volji upravljačkih tijela Filozofskog fakulteta. S tim činjenicama sadašnja uprava Filozofskog fakulteta živi već treću godinu svog mandata i radi u rijetko nepovoljnim okolnostima. Filozofski fakultet nije ničije privatno vlasništvo nego javno dobro s demokratskim institutima upravljanja. Rektor, nažalost, pokazuje zabrinjavajući demokratski deficit. Ako pak Filozofski fakultet ne može samostalno odlučivati tko će u demokratskom procesu odmjeravanja programa biti njegov dekan, ako na Senatu naši predstavnici ne mogu doći do riječi niti znati na temelju kojih je argumenata osporen naš kandidat, ako rektor ne namjerava podržati izbor Vijeća Filozofskog fakulteta, dakle, ako je Filozofski fakultet problem Sveučilišta u Zagrebu, onda možemo pretpostaviti logiku kojom će se problem razriješiti – to je okupacija. Rektor želi izazvati novu krizu upravljanja na Filozofskom kako bi njime sam upravljao iz Rektorata preko oktroiranog namjesnika, piše u izjavi Vijeća Filozofskog fakulteta.

Jovanović: Čitav vikend molim članove Senata da pročitaju moj program, rektor mi se nije javio

I sam Jovanović se na današnjoj konferenciji za medije osvrnuo na činjenicu da se o njegovoj kandidaturi neće raspravljati već će je članovi Senata odbiti na e-mail sjednici.

Izdvojeni članak
Ante Čović

Sud nepravomoćno tvrdi da je Filozofski uznemiravao prorektora Čovića: Proučite presudu na 26 stranica

– Kratko ću vam reći čime sam započeo svoj program, ovaj program za kojeg je predloženo da mu se uskrati suglasnost i mislim da je upravo to čime sam započeo razlog da se meni uskraćuje suglasnost. Napisao sam da me je ustanova na kojoj radim dva puta otkad u njoj radim, zadnjih preko 20 godina, učinila ponosnim. Jedno je bilo 2006. godine, kada su se studenti ovog fakulteta, u ovoj dvorani, organizirajući plenum pobunili zbog jednog nepravednog sustava naplate školovanja. Pritom su ovdje prisutnoga bivšeg rektora Bjeliša pozvali na red i učinili to da je Hrvatska danas među malobrojnim zemljama koje imaju javno financirano školovanje. Drugi put kad me moj fakultet ispunio ponosom bilo je 2016. godine, kada je čitav fakultet rekao da ne želi da se njime vlada kao da smo pučka škola gdje treba klečati na kukuruzu i kad smo vrlo jasno rekli da ne želimo da se nama upravlja na takav način. Sve ono što je zatim uslijedilo bilo je nazvano krizom upravljanja. To nije bila kriza upravljanja, to je bio pokušaj ove ustanove da preuzme vlast nad svojom sudbinom. Ta se vlast danas ponovno želi oduzeti Filozofskom fakultetu i njega se želi spriječiti u tome da sam izabere onoga kojega je zapravo jednim dijelom već izabrao, rekao je Jovanović u ponedjeljak.

Jovanović je ujedno i član samog Senata Sveučilišta u Zagrebu i kaže kako je vikend proveo pozivajući članove Senata i moleći ih da pročitaju njegov program, budući da drugi način ne postoji jer je sjednica putem e-maila. program je inače od veljače dostupan na stranicama FFZG-a.

– Međutim, moj program do sada nije bio priložen u materijalima za sutrašnju sjednicu Senata. Sutra sjednica počinje u 12 sati, trebat će pročitati i moj program, ako se on pojavi, i eventualno obrazloženje ako ga bude. Pritom mene nitko neće pitati što sam ja mislio, nitko nije od mene tražio ikakvo obrazloženje i sve što je meni ostalo jest da apeliram akademsko poštenje svojih uvaženih kolega iz Senata. Nisam mogao apelirati na poštenje uvaženog gospodina rektora, zato što sam se i njemu javio, međutim on meni nije, tvrdi Jovanović.

Studentski zbor Filozofskog oštro osuđuje poteze kojim rektor iskorištava situaciju oko epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu, kazao je predsjednik Zbora Filip Kučeković.

Boras: Jovanović ‘ni ijednom riječju ne spominje protustatutarno i protuzakonito postupanje uprave u tekućem mandatu’

U međuvremenu smo došli i u posjed Prijedloga odluke o uskrati suglasnosti na prijedlog Jovanovićeva programa, o kojemu će se glasati na sutrašnjoj sjednici Senata, a kojeg potpisuje rektor Damir Boras. U opširnom dokumentu od čak 11 stranica, rektor je nastojao nabrojati manjkavosti Jovanovićeva programa.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Filozofski jedini reagirao na počasni doktorat Bandiću: Pogledajte što poručuju sveučilišnim ocima

Između ostaloga, navodi da je dekanica Vlahović-Štetić pogrešno adresirala dopis kojim dostavlja prijedlog programa Senatu i rektoru. Nadalje, u obrazloženju Boras navodi i da u opisu fakulteta u programu, ‘Jovanović ne koristi formalne zakonom i podzakonskim propisima predviđene pojmove koji označavaju javnu službu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.’

– Iz dijelova prijedloga programa profesora Jovanovića, koji na općoj razini opisuju položaj, ustrojstvo, nadležnosti, ovlasti te prava i obveze tijela Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ne može se iščitati činjenični supstrat koji bi opravdao pozitivnu ocjenu, odnosno davanje suglasnosti na prijedlog programa u cjelini, stoji u prijedlogu odluke odbijanja programa.

Boras Jovanoviću zamjera i korištenje formulacije da je ‘zalaganjem nove uprave Filozofski fakultet u Zagrebu dobio novi efikasniji sustav upravljanja’, a navodi i da se ‘ne prihvaća ocjena profesora Jovanovića po kojoj su društvene promjene jedini razlog višegodišnjeg kontinuiranog rastućeg pada broja upisanih studenata na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu’.

– Kroz tekst prijedloga programa rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predloženik Jovanović višekratno se pohvalno izjašnjava o radu dosadašnje Uprave Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na čelu s dekanicom prof. dr. sc. Vesnom Vlahović-Štetić. Dakako kandidat Jovanović ističe kako će nastaviti i unapređivati dosadašnju upravljačku praksu iz mandata postojeće Uprave Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pritom naglašeno proklamira „kontinuitet upravljanja“. Nijednom riječju ne spominje protustatutarno i protuzakonito postupanje uprave u tekućem mandatu koje, upravo obrnuto, zahtijeva proklamiranje diskontinuiteta upravljanja i najavu da će u idućem mandatu počinjene greške i brojne nepravde biti ispravljene, stoji, između ostaloga, u Prijedlogu odluke o uskrati suglasnosti na prijedlog Jovanovićeva programa, koju potpisuje Boras.

Jovanovićev prgram rada možete pronaći ovdje, a prijedlog odluke o uskrati suglasnosti u nastavku pročitajte u cijelosti, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu. Podsjetimo na kraju i kako će se sutra na Senatu glasati o prijedlogu rektora za imenovanje Povjerenstva za izbor u počasno zvanje professor emeritus prof. dr.sc. Vlatka Previšića.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [566.28 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap