Pretraga

Rektori nam odgovaraju na pitanje – što će biti s nastavom na fakultetima?

A- A+

Bliži se akademska godina, a studenti još uvijek ne znaju hoće li biti ‘klasične’ nastave na fakultetima. Hrvatski zavod za javno zdravstvo bi do kraja mjeseca trebao donijeti neke preporuke, a mi smo pitali rektore javnih sveučilišta u Hrvatskoj kako su se oni pripremili za nastavu najesen.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Iako se još očekuju preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi nastave na fakultetima, odlučili smo pitati rektore svih javnih sveučilišta u Hrvatskoj. Pitali smo ih što će biti s nastavom najesen te kako su se pripremili. Evo što su nam rekli.

Sveučilište u Splitu

Splitski prorektor za nastavu Goran Kardum rekao nam je da nastava na Sveučilištu regularno kreće prvog tjedna u listopadu te kako za sada po tom pitanju nema nekih promjena. Dodatno ističe da se čekuje upute Nacionalnog stožera i Zavoda za javno zdravstvo.

– Nastava na Sveučilištu u Splitu počinje u prvom tjednu listopada te za sada nema promjena. Nastava će se odvijati prema usvojenom kalendaru nastavne aktivnosti uz pridržavanje naputaka Civilnog stožera RH i HZJZ. Isto vrijedi za studentski život u cijelosti a to je korištenje sustava prehrane i smještaja Studentskog centra. Drugim riječima, život na sveučilištu ide dalje uz prilagođene oblike ponašanja poštivajući mjere okupljanja, socijalne distance, dezinfekcije prostora i nošenje zaštitnih maski, rekao nam je Kardum.

Sveučilište u Rijeci

Sveučilište u Rijeci dobro se pripremilo za nastavu najesen. Oni su još u srpnju izglasali Model izvođenja nastave prema kojem bi trebali biti spremni za hibridnu nastavu. Drugim riječima, jedan dio nastave može se izvoditi u klasičnim učionicama, a drugi dio putem online alata. Jedna od važnih značajki tog modela, kako nam je rekla rektorica Snježana Prijić Samaržija, jest u mogućnosti nesmetanog prelaska s jednog tipa nastave na drugi. Rektorica ističe kako prema njihovom modelu neće biti prekida u kontinuitetu ako dođe do toga da se nastava bude morala preseliti online u nekom trenutku pa onda opet vratiti u predavaonice. Rijeka se ozbiljno pozabavila ovom problematikom pa će održati i edukacije za nastavnike. Jedna je već održana u srpnju, a iduća slijedi u rujnu.

– Naš je stav da ćemo sve učiniti da stvorimo uvjete za fizičku izvedbu nastave, ali imamo osigurane i sve pravne i logističke preduvjete da možemo odmah prijeći i na on-line nastavu, u trajanju koje može biti privremeno, kraće ili dulje. U svakom slučaju, čekamo stav Radne skupine MZO pa ćemo naše konačne odluke prilagoditi preporukama. Konkretno, ovom je odlukom otvorena mogućnost da se na svakom studijskom programu do 40% nastave odvija on-line. Sastavnice će, u ovisnosti o svojim specifičnostima i odlukama, prilagoditi provedbu kroz izvedbene planove koji će biti doneseni prije početka nove ak.godine, rekla nam je Prijić Samaržija, o čemu više možete pročitati ovdje.

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru od prvog dana pandemije koronavirusa u upravljačkom timu ima liječnika specijalista infektologije. Spremni su, kaže nam rektorica Dijana Vican, za novu akademsku godinu, a zdravlje studenata i djelatnika ostaje im prioritet.

– Smatramo da obrazovni hod (kurikulum) treba prekoračiti između dviju vrijednosti, zdravlja i znanja, ne pretvarajući ih u hod po bridu punom strepnje, straha, neizvjesnosti i stresa. Primjerena distanca, higijena i maske stanu u svačiji um i svijest. Nastavljamo raditi s podijeljenom odgovornošću, predano i angažirano, spremni za hvatanje u koštac sa svim rizicima, rekla nam je rektorica Vican.

Što se tiče nastavne djelatnosti, rektorica ističe da su skloniji distancirati se od preciznih ciljeva i rokova, nego li postati online sveučilište. Osim toga, napominje da Sveučilišta nisu akreditirana za online nastavu pa se neki kolegiji, odnosno kompetencije ne mogu steći na taj način. Zbog toga će se online nastava koristiti kao alternativa kad i ako bude neophodno. Za studente će na organizirati niz projektnih i sportskih aktivnosti jer, kako ističe rektorica, i socijalizacijska komponenta je dosta važna.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Ovaj faks već ima sve spremno za online nastavu, nastavnici će proći obveznu edukaciju

Sveučilište u Dubrovniku

Kako nam je rekao rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum, pričekat će preporuke te se prilagoditi epidemiološkoj situaciji prije donošenja bilo kakve konačne odluke u vezi načina održavanja nastave na Sveučilištu.

– Želio bih Vam naglasiti da nije u potpunoj autonomiji sveučilišta kako organizirati nastavu. Naime sveučilišta su akreditirala svoje studijske programe. Koliko mi je poznato svi studijski programi u RH po izdanim akreditacijama trebaju se izvoditi kontaktnom nastavom. To znači da preko 50% nastave mora biti održano u učionicama. Ako se odluči provoditi nastavu na daljinu onda to mora biti manji dio nastave ili je potrebno provesti novu akreditaciju i dobiti dopusnicu za izvođenje studijskog programa na daljinu. Za provesti ponovne akreditacije trebale bi godine, smatra Burum.

Na Sveučilištu u Dubrovniku, prema riječima rektora Buruma, postoje neki studiji koje nije moguće izvoditi online. Barem ne u potpunosti. Takvi studiji su primjerice restauracija i nautika. Osim toga, ističe rektor, postavlja se i pitanje jesu li svi u tehničkim mogućnostima da prate nastavu online putem.

– Nadam se da će epidemiološka situacija ipak dopustiti da se akademska godina odradi u učionicama, uz sve epidemiološke preporuke u skladu sa situacijom, zaključuje Burum.

Sveučilište u Puli

Na Sveučilištu u Puli još nemaju odluku o načinu održavanja nastave. Ona će, kako nam je rekla prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju Mirjana Radetić Paić, ovisiti i o uputama resornog Ministarstva i radne skupine koju je imenovao ministar Radovan Fuchs.

– Spremni smo za sva tri scenarija dakle i za neposrednu nastavu na Sveučilištu uz poštovanje epidemioloških mjera uz nabavku i osiguranje maski za sve studente, spremni smo i za hibridnu nastavu, kao i za on-line nastavu kakvu smo imali tijekom proljeća. O konačnoj odluci i uputama svi će naši studenti biti obaviješteni, rekli su nam sa Sveučilišta.

Prije nego pošalju konačne upute profesorima i studentima, sačekat će preporuke radne skupine resornog Ministarstva.

Sveučilište Sjever

Rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković ukratko nam je rekao kako još uvijek nije donesena odluka za nastavu u nadolazećoj akademskoj godini, no kako postoji okvirni plan.

– S obzirom da nastava u zimskom semestru počinje u prvom tijednu listopada, za sada nismo donjeli konačnu odluku o načinu izvođenja nastave. Plan je bio da se izvodi on-line nastava kao i u prethodnom semestru. Pratit ćemo preporuke MZO i epidemiologa te ćemo o obliku izvođenja nastave donijeti pravovremenu odluku, rekao nam je Milković.

Isti upit o nastavi u zimskom semestru poslali smo i sveučilištima u Zagrebu i Osijeku, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Pogledajte kakav je plan jedan faks napravio za početak nastave.