Pretraga

Rektori protiv ukidanja izbornih predmeta: Traže od Divjak da se održe jer su potrebni za upise

Jučerašnja izjava ministrice Divjak o tome da se izborni predmeti na maturi neće pisati, a koju je rekla ispred užeg kabineta Vlade, izazvala je mnogobrojne reakcije maturanata. Sada su se oglasili i rektori svih Sveučilišta, osim rektora riječkog i pulskog sveučilišta. Kažu da su im izborni predmeti potrebni za upis studenata te traže da se izborni predmeti na maturi pišu.

Screenshot: YouTube

Rektori šest sveučilišta poslali su zajedničko priopćenje o državnoj maturi i izbornim predmetima. U njemu naglašavaju da su im izborni predmeti potrebni te pokazuju da se ne slažu s odlukom o ukidanju tih ispita na maturi.

Ministarstvo zbunjuje učenike

Priopćenje prenosimo u cijelosti, a potpisuju ga rektor Sveučilišta u Dubrovniku i predsjednik Rektorskoga zbora Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Zagrebu  Damir Boras, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u OsijekuVlado Guberac, rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, rektor Sveučilišta u Splitu  Dragan Ljutić i rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican:

[Glas maturantice] ‘Ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi je glupost i bezobrazluk’

“Državna matura je konsenzusom prihvaćeni način osiguravanja vertikalne prohodnosti učenika iz srednjoškolskog na razinu visokoškolskog obrazovanja kojim se ispituju znanja iz obveznih nastavnih predmeta – hrvatskog ili drugog materinskog jezika, matematike i stranog jezika. O zahtjevu za polaganje izbornih predmeta odluku donosi svako visoko učilište.

Učenici se ne pripremaju za državnu maturu posljednjih devet tjedana koliko traje situacija s koronavirusom, nego se pripremaju godinama. Čemu izmjene pravilnika i zakona kad se ispiti državne mature – obvezni i izborni, odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika?

Smatramo da nikako nije dobro da Ministarstvo znanosti i obrazovanja svakodnevno putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature.

Rektori su obavijestili ministricu prije deset dana koji im izborni trebaju

Pozivamo učenike i učenice da odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti.

Našim sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su rektori kojima je to potrebno pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana. S nama nije održan sastanak, razgovor ni dogovor oko (iz)ostavljanja izbornih nastavnih predmeta iz ispita državne mature u ovoj školskoj godini.

Zato pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom Republike Hrvatske i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi državne mature, čime će se izbjeći dovođenje ovogodišnje generacije maturanata u neravnopravan položaj u odnosu na prethodne generacije i stvaranje velikog broja novih problema u budućnosti”.

Priopćenje su potpisali rektori svih sveučilišta, osim onog u Puli i Rijeci.

*Ako vam se dokument ne učitava pravilno, osvježite stranicu

Rektori protiv ukidanja izbornih predmeta: Traže od Divjak da se održe jer su potrebni za upise
Share via
Copy link
Powered by Social Snap