Pretraga

Rektoru Borasu opasno se trese fotelja: Ministar tražio hitnu reakciju tijela koje nadzire njegov rad

A- A+

Zagrebačkom rektoru Damiru Borasu posljednjih se dana opasno trese tlo pod nogama. Ministar Fuchs obratio se predsjedniku Sveučilišnog savjeta koje nadzire zagrebačko sveučilište i tražio hitnu reakciju. Posebno je indikativno što je ministar podsjetio Savjet da po svojim ovlastima mogu sazvati sjednice Rektorskog kolegija i Senata.

Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

Uslijed višestruke krize koja pogađa zagrebačkog sveučilište, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pisao je Luki Buriloviću, predsjedniku Sveučilišnog savjeta te od tog tijela tražio hitnu reakciju.

Tražio reakciju Savjeta

Kako stoji u dopisu, koji je objavio Telegram, ministar Fuchs traži Sveučilišni savjet, “kao tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, da analizirate i utvrdite činjenične i pravne okolnosti u aktualnoj situaciji na Sveučilištu u Zagrebu te da donesete i provedete aktivnosti, mjere i odluke u skladu s vašim ovlastima te nas izvijestite o učinjenom”.

Ministar u dopisu podsjeća predsjednika Savjeta Burilovića i na zadaću koje to tijelo ima pri zagrebačkom sveučilištu. Prvenstveno se to odnosi na brigu o razvoju Sveučilišta i njihovu interakciju s društvom. Valja istaknuti i da u dopisu Fuchs podsjeća Burilovića da Savjet može sazvati sjednicu Rektorskog kolegija ili Senata, kao i staviti na dnevni red neka pitanja iz svoje nadležnosti. Kako Telegram neslužbeno doznaje, Burilović će uskoro sazvati sjednicu tog tijela.

Statutarne zadaće i ovlasti

Ministarstvo je portalu srednja.hr potvrdilo da je dopis upućen predsjedniku Sveučilišnog savjeta, a na naše pitanje zašto se ministar Fuchs odlučio na takav potez samo su citirali nekoliko odredbi iz Zakona o znanstvenoj djelatnosti koje se odnose na zadaće i nadležnosti Sveučilišnog savjeta.

Napominju tako da i prema odredbama članka 28. Statuta zagrebačkog sveučilišta Savjet “prati i analizira ostvarivanje djelatnosti Sveučilišta prema aktu o osnivanju i njegovom Statutu; brine o razvoju Sveučilišta i njegovoj interakciji s društvom u kojem djeluje; raspravlja i daje suglasnost na strateške i razvojne odluke Senata, u skladu sa Statutom; nadzire izvršavanje zadaća Sveučilišta u skladu sa Zakonom; nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica; nadzire ostvarivanje odluka Senata i Rektorskog kolegija; te obavlja druge poslove predviđene aktom o osnivanju i statutom”.

Izdvojeni članak

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

U odgovoru našem portalu još su jednom spomenuli kako Savjet može sazvati Rektorski kolegij ili Senat te na dnevni red uvrstiti pitanje iz svoje ingerencije. U vezi ove problematike kontaktirali smo i predsjednika Sveučilišnog savjeta Luku Burilovića, a njegov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Reagirala i bivša ministrica

Prije nekoliko dana o odgovornosti nadležnih tijela, prvenstveno Senata i Sveučilišnog savjeta, progovorila je i bivša resorna ministrica Blaženka Divjak.

“Tko nadzire Sveučilište u Zagrebu? HGK. Odnosno Borasa nadzire Burilović. Ali nisu se njih dvojica mogli dogovoriti bez sudjelovanja mnogih drugih. U ovo vrijeme kada rektor svaki dan ima novu naslovnicu, očekivalo bi se da tijela Sveučilišta reagiraju. Senat? Nije. Sveučilišni savjet? Etički savjet? Nisu”, napisala je na društvenim mrežama.

U nekoliko je rečenica objasnila tko su članovi Sveučilišnog savjeta i koje su njihove zakonske i statutarne ovlasti i zadaće, a potom objasnila i kako bi trebala funkcionirati procedura u slučaju težih nepravilnosti u radu sveučilišta.

“U slučaju težih nepravilnosti u radu sveučilišta, posebice ako nadležna tijela ne otklone uočene nepravilnosti, sveučilišni savjet može sazvati senat ili sveučilišno vijeće radi raspravljanja odnosnog pitanja, mo­že izvijestiti osnivača o nepravilnostima, može predlagati potrebne mjere, uključivši izmjene akta o osnivanju, statuta i drugih općih akata sveučilišta. Čovjek bi pomislio da će reagirati i Etički savjet Sveučilišta u Zagrebu, ali neće – koordinator je „poznati“ prorektor prof. dr. sc. Ante Čović. Nema nam pomoći… Ako svi šutimo”, zaključila je.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap