Pretraga

Riječke studentice pokrenule sjajnu priču: Odsad su na svim fakultetima dostupni besplatni ulošci

A- A+

Kutije s besplatnim menstrualnim potrepštinama od sada se mogu naći na svim fakultetima riječkog sveučilišta. Prvi je to korak dosta ambicioznog i hvalevrijednog projekta Uniri stvari koji za jedan od ciljeva ima osigurati besplatne menstrualne uloške i tampone na svim faksevima u državi.

ulošci i tamponi

Ilustracija: Pixabay

Na svim faksevima Sveučilišta u Rijeci od jučer su dostupne besplatne menstrualne potrepštine.

Prvi korak projekta

Prvi je to korak dosta ambicioznog i hvalevrijednog studentskog projekta Uniri stvari koji je, kako su nam to prošlog tjedna najavile studentice koje ga vode, fokusiran na smanjenje nejednakosti glede pristupa menstrualnim ulošcima i tamponima, ali i uklanjanja stigme oko menstruiranja i menstrualnog srama.

Taj projekt neće se, uz malo dobre volje svih uključenih strana, zadržati samo na fakultetima riječkog sveučilišta. Kako nam je kazala Marija Špoljarić, jedna od voditeljica projekta, cilj je s vremenom ga proširiti na sva javna sveučilišta, ali i potaknuti lokalnu i regionalnu samoupravu na slične poteze u odgojno-obrazovnim institucijama pod njihovom ingerencijom.

Izdvojeni članak
ulošci tamponi

Riječke studentice imaju sjajan projekt: Na sve fakseve u državi žele uvesti besplatne uloške i tampone

Širenje na sva sveučilišta

Za to su na konstituirajućoj sjednici dobili i podršku Hrvatskog studentskog zbora, krovnog tijela koje okuplja predstavnike studenata na državnoj razini.

– Daljnji su planovi širenje projekta na sva sveučilišta u Hrvatskoj, za što smo dobili i potporu Hrvatskog studentskog zbora. Dodatno, planiramo poticati županije da osiguraju menstrualne potrepštine u srednjim školama, organizirati tribine, panele i konferenciju kojima će se educirati šira javnost te destigmatizirati menstruacija kao pojam. Jedan od ciljeva je i poticanje svih edukacijskih ustanova u RH da naprave isto, rekla nam je tada Marija.

Netom prije postavljanja kutija s menstrualnim potrepštinama jučer je u sklopu istog projekta održana i tribina Ciklus 28. Taj je događaj, na kojem je sudjelovala i rektorica Snježana Prijić Samaržija, važno je naglasiti, održan u sklopu međunarodne inicijative 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja. Više o projektu Uniri stvari pročitajte u velikoj priči na portalu srednja.hr.

MENSTRUALNO SIROMAŠTVO

Ovaj projekt studentski su predstavnici pokrenuli potaknuti aktivizmom udruge PaRiter. Ta je udruga, podsjetimo, ove godine objavile ekstenzivne rezultate istraživanja koji pokazuju porazno stanje glede menstrualnog siromaštva. Konkretno, pokazuju da trećina ispitanih žena nema dovoljno novca da si kupi potrebnu količinu uložaka ili tampona.
Copy link
Powered by Social Snap