Pretraga

Riječki studenti se bune jer su ih prebacili na drugi fakultet bez njihova znanja

A- A+

Nešto više od 700 studenata zdravstvenih studija u Rijeci prebačeno je s Medicinskog fakulteta na Fakultet zdravstvenih studija. Potonje je izazvalo pobunu među studentima, od kojih dobar dio tvrdi da im je to napravljeno bez znanja, a drugi se bune jer ne žele da im na diplomama piše fakultet kojeg nisu upisali.

Foto: www.medri.uniri.hr

Osnivanjem Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci na isti je ukupno 726 studenata diplomskih sveučilišnih studija iz područja fizioterapije, sestrinstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radiološke tehnologije i primaljstva prebačeno s Medicinskog fakulteta. Međutim, tom potezu usprotivili su se sami studenti jer tvrde da za prebačaj na novi fakultet uopće nisu znali, ali i ne žele da im da diplomi bude naveden fakultet kojeg nisu upisali, piše Novi list.

Izdvojeni članak

Prodekan FPZG-a: Prebacivanje na Bolonjski studij normalna praksa

Studentima isti program i jednakovrijedne diplome

Na inicijativu studenata prije dva dana održan je sastanak s riječkim rektorom Perom Lučinom, dekanom Medicinskog fakulteta Tomislavom Rukavinom te v.d. dekana Fakulteta zdravstvenih studija Alanom Šustićem kako bi se našao izlaz iz ove, po studentima, nepoželjne situacije.

Predstavnici Sveučilišta prisutnim studentima nastojali su objasniti kako se prelaskom na novi fakultet za njih ništa bitno ne mijenja. Pohađaju identičan i jednako kvalitetan program kao i do sada, s tim da borave u boljim prostorima, a kako tvrde, na koncu dobivaju i jednako vrijednu diplomu riječkog Sveučilišta.

– Razlike među programima sestrinstva Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija nema. Sve su to programi riječkog Sveučilišta, a jedina je razlika ime fakulteta. Uvjeravam vas da će tržište rada jednako prepoznati diplome Fakulteta zdravstvenih studija, kao i diplome Medicinskog fakulteta, jer iza njih stoji Sveučilište u Rijeci, izjavio je rektor Lučin.

Izdvojeni članak

Studenti iz susjednih zemalja hrle u Rijeku na Medicinu

Sveučilište problem nije riješilo

Okupljeni studenti nisu odustajali te su istaknuli i svoje nezadovoljstvo zbog lošeg protoka informacija od strane predstavnika oba fakulteta. Tvrde da su vijest o prebacivanju na novi fakultet tek prije par dana čuli, unatoč tome što v.d. dekana Šustić objašnjava da se unatrag dvije godine oko novog fakulteta raspravljalo na fakultetskim vijećima Medicinskog fakulteta kojega su dio i studentski predstavnici.

– Evidentno je da je bilo nedostataka u komunikaciji, ali komunicirali smo s predstavnicima studenata, a zašto oni to vama nisu rekli ne znam, istaknuo je Alan Šustić.

Poduži sastanak nije završio rješavanjem problema jer se studentima nije odobrio povratak na Medicinski fakultet. Prema riječima predstavnika Sveučilišta u Rijeci, ono što im se nudi jest nastavak obrazovanja na ustanovi koja u europskim okvirima predstavlja standard edukacije struka za koje se obrazuju.

Copy link
Powered by Social Snap