Pretraga

Rošada Etičkog savjeta SuZG: Izletio profesor koji se usprotivio ‘Čovićevoj etici’ pa uletio bliski Čovićev suradnik

A- A+

Senat Sveučilišta u Zagrebu na svojoj je sjednici u utorak izmijenio sastav Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, krovnog sveučilišnog tijela koje bi trebalo brinuti o akademskim etičkim načelima. Izmjene sastava Savjeta, inače tijela pod izravnom koordinacijom prorektora Ante Čovića, vrlo su znakovite. Tako je, između ostalih, razriješen profesor Alan Uzelac s Pravnog fakulteta, jedini član Savjeta koji je bio protiv nedavnih dubioznih izmjena Etičkog kodeksa Sveučilišta. Jedno od upražnjenih mjesta popunio je Hrvoje Jurić, dugogodišnji blizak suradnik koordinatora Etičkog savjeta, prorektora Čovića.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak je na sjednici donio odluku o rošadi u sastavu Etičkog savjeta Sveučilišta. Kao i brojne druge odluke koje se tiču etike na Sveučilištu, i ova je vrlo znakovita.

Naime, Senat je na prijedlog rektora Damira Borasa iz Etičkog savjeta razriješio dosadašnjih pet članova Etičkoga savjeta, iako im mandat još nije istekao: profesoricu Anu Pospišil (zamjenica člana), Matiju Kikelja (predstavnik studenata), profesoricu Jadranku Lazić Lasić (članica), profesora Peruška Bogdanića (zamjenik članice) te profesora Alana Uzelca (član).

Upražnjena mjesta članova Lazić Lasić i Uzelca, popunjena su izvanrednim profesorom Hrvojem Jurićem s Filozofskog fakulteta te izvanrednim profesorom Franom Staničićem s Pravnog fakulteta. Senat je ovakvu odluku prihvatio, no 11 senatora glasovalo je protiv ili suzdržano.

Etički savjet Sveučilišta u Zagrebu

Etički savjet Sveučilišta osnovan je radi jedinstvenog tumačenja Etičkog kodeksa i radi usmjerivanja djelovanja Sveučilišta na unapređenju etičkih standarda. Etički savjet trebao bi savjetovati rektora i sveučilišnu zajednicu o pitanjima koja se odnose na etičnost ponašanja i praksi na Sveučilištu.

Nenazočnost na sjednicama formalni razlog za razrješenje

Razlog za razrješenje dosadašnjih članova formalno se krije u njihovoj nenazočnosti na sjednicama Etičkoga savjeta tijekom protekle i tekuće akademske godine. Predsjednica Savjeta Lana Vanić o tome je u prosincu dopisom obavijestila rektora Damira Borasa i zamolila ga da razmotri mogućnost imenovanja novih članova i zamjenika članova. Dopis upućen rektoru 13. prosinca 2018. možete pročitati u dokumentu ispod (*ako se ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu).

Zanimljivo, Vanić je samo mjesec dana ranije kao predsjednica Etičkog savjeta rektoru Borasu uputila godišnje izvješće o radu Savjeta, u kojemu ničime nije dala naznačiti probleme s nazočnošću članova. Taj je izvještaj na sjednici Senata predstavljen 13. studenog 2018. Godišnje izvješće možete pročitati u dokumentu ispod (*ako se ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu).

Download [3.75 MB]

Razriješen profesor s Prava koji je jedini bio protiv Čovićevih izmjena Etičkog kodeksa

Izdvojeni članak

Filozofski glasao i usvojio: Prorektoru Čoviću trebalo bi oduzeti zvanje redovitog profesora

Posebno je zanimljivo razrješenje člana Etičkoga savjeta, profesora Alana Uzelca s Pravnog fakulteta, inače i jednog od autora Etičkog kodeksa SuZG. Naime, Uzelac je tijekom protekle akademske godine bio jedini član Etičkog savjeta koji je glasovao protiv izmjena i dopuna Etičkog kodeksa, a koje je Savjetu predložio i obrazlagao prorektor Ante Čović, ujedno i koordinator Savjeta. Čović je Savjetu obrazlagao osmišljene izmjene Kodeksa u trenutku kada je Filozofski fakultet donio mišljenje o njegovom etičkom prekršaju, a predložene (i u konačnici, usvojene) izmjene Kodeksa omogućile su, između ostaloga, vrlo znakovit retroaktivan žalbeni postupak.

I dok je Uzelac izletio iz Etičkog savjeta, odlukom Senata uletio je Hrvoje Jurić, izvanredni profesor filozofije s Filozofskog fakulteta, inače bliski suradnik prorektora Ante Čovića, ujedno i koordinatora Etičkog savjeta. Osim Jurića, još je jedno upražnjeno člansko mjesto popunio Frane Staničić, izvanredni profesor s Pravnog fakulteta. Staničić je, pak, u javnosti upamćen kao predsjednik povjerenstva za izradu neslavno propalog ‘lex Borasa’, odnosno nikad usvojenog Zakona o znanosti koji je trebao proširiti ovlasti rektora, ozakoniti neke zakonski upitne odluke Sveučilišta i promijeniti uvjete sankcija za etičke povrede. ‘Lex Boras’ stopiran je dolaskom ministrice Blaženke Divjak.

Vesnica Garašić: ‘Kada postoji tako blizak odnos sa članom uprave Sveučilišta, uvijek postoji sumnja u neovisnost’

Problematičnost novoga sastava Etičkoga savjeta Sveučilišta u utorak je na Senatu problematizirala Vesnica Garašić, predstavnica Sindikata u Senatu i bivša predsjednica Etičkog savjeta Sveučilišta. Garašić nam je danas istaknula u čemu je problem s novim sastavom Savjeta.

Izdvojeni članak

Spašavanje prorektora: Etičko povjerenstvo Filozofskog preporučilo razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića, on isti dan obrazlagao izmjene Etičkog kodeksa Sveučilišta

– Na Senatu sam upozorila na strukturu novoga sastava Etičkoga savjeta. U novom sastavu Savjeta, od devet članova, sada je samo jedan od njih redoviti profesor u trajnome zvanju. Naime, iskustvo poznavanja sustava u kojem donosite etičke odluke iznimno je bitno. Osim toga, pretpostavka je da su redovni profesori u trajnome zvanju najmanje podložni pritiscima, odnosno najotporniji su na pritiske izvana, što se ne može u jednakoj mjeri reći za docente ili izvanredne profesore koji i dalje moraju napredovati. U etičkim je postupcima iznimno važno da vas nitko ne pritišće ili utječe na vas pri odlučivanju. Sa samo jednim profesorom u trajnom zvanju u trenutačnom sastavu Etičkog savjeta, mogućnost manipulacije Savjetom je nevjerojatna, podcrtala je Garašić za srednja.hr.

Osim toga, kazala nam je kako je na sjednici Senata problematizirala uzak suradnički odnos Hrvoja Jurića s koordinatorom Etičkog savjeta, prorektorom Čovićem.

– Kada postoji tako blizak odnos sa članom uprave Sveučilišta, uvijek postoji sumnja u neovisnost, a Etički savjet nema ugled kakav bi trebao imati, kaže nam Garašić koja je u svojem izlaganju zamolila Senat da ne bira takav sastav Etičkoga savjeta. Dodaje i kako je na njene konstatacije o bliskom odnosu Jurić-Čović, rektor Boras na Senatu tek prokomentirao kako je Jurić ‘vrhunski baš u etici’.

Za komentar na njegovo imenovanje u Etički savjet Sveučilišta upitali smo profesora Jurića, no do objave teksta nije odgovorio na naš upit.

____________________________________

Sve o ovoj temi možete pročitati ovdje:

1. Spašavanje prorektora: Etičko povjerenstvo Filozofskog preporučilo razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića, on isti dan obrazlagao izmjene Etičkog kodeksa Sveučilišta

2. Komentar: Gotovo je, Tama je zlokobno odsvirala kraj etici hrvatske znanosti i visokog obrazovanja

3. Prorektor Čović tužio Filozofski zbog mišljenja Etičkog povjerenstva, a Ustavni sud traži dokumentaciju od predsjednice povjerenstva

4. Komentar akademika Silobrčića: Strahote etičnosti profesora etike, prorektora Ante Čovića

5. Unatoč upozorenju rektora Borasa, Filozofski pokrenuo postupak za oduzimanje zvanja prorektoru Čoviću

6. Ima li kraja? Ustavni sud srušio Filozofski i spasio prorektora Čovića, Sveučilište izmijenilo Etički kodeks u njegovu korist

7. Što je točno odlučio Ustavni sud u slučaju prorektora Čovića: Zeleno svjetlo odvjetnicima i sudovima u akademskoj zajednici

8. Filozofski glasao i usvojio: Prorektoru Čoviću trebalo bi oduzeti zvanje redovitog profesora

Rošada Etičkog savjeta SuZG: Izletio profesor koji se usprotivio ‘Čovićevoj etici’ pa uletio bliski Čovićev suradnik
Share via
Copy link
Powered by Social Snap