Pretraga

S Veterinarskog fakulteta imaju važno upozorenje: Režite gumice na maskama za lice

A- A+

Prije nešto više od godine dana proglašena je epidemija koronavirusa. Time je i nošenje medicinskih maski postalo obavezno u brojnim zemljama, barem u nekim situacijama kao što je to kod nas boravak u zatvorenom kada nije moguće osigurati distancu. Iako maske usporavaju širenje zaraze, tu se javio onaj drugi, ekološki problem. S Veterinarskog fakulteta pojasnili su zašto biste prije odlaganja maski trebali prerezati gumice.

Foto: Alin Luna, Unsplash

Medicinske maske ljudsku vrstu štite, ali one, ako ih nepropisno odložimo, mogu biti opasna ugroza za životinjski svijet, upozorili su s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

– Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica. Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u kronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem, objašnjavaju s Veterinarskog.

A kako bismo zaštitili životinje, dovoljno je prije odlaganja maske za lice obaviti jednostavnu radnju.

– Ljubazno vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto, poručuju s Veterinarskog.

S Veterinarskog fakulteta imaju važno upozorenje: Režite gumice na maskama za lice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap