Pretraga

Sabor satima raspravljao o osnivanju novog sveučilišta: Zar ćete tjerati profesore da potpišu nove ugovore?

A- A+

Sabor je u četvrtak satima raspravljao o prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. Kritičarima smeta što novo sveučilište zaobilazi Zakon o kvaliteti, a pitaju se i tko će ondje predavati.

Screenshot: Google Maps

– Ovakvo sveučilište ne bi bilo ni autonomno niti samostalno od zagrebačkog i splitskog, kazala je saborska zastupnica docentica Marija Selak, komentirajući osnivanje novog sveučilišta.

Hrvatski sabor satima je danas raspravljao o prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti ‘Dr. Franjo Tuđman’. Riječ je bila o prvom čitanju pa zakon još nije usvojen.

MOST-ova Marija Selak upozorila je na manjkavosti prijedloga zakona.

– Vojni zakoni propisuju ranije umirovljenje, u pedesetima, što su znanstveno najplodnije godine. Kako će se to uskladiti sa Zakonom o znanosti i visokom obrazovanju? Transformacija bez vojnog znanstvenog i ljudskog potencijala nema smisla. Kako će se hrvatska vojska definirati kao integralni dio hrvatskog društva ako se osnivanjem ovakvog sveučilišta izdvaja iz njega, pitala je Selak.

Zastupnica Radničke Fronte imala je primjedbu na to da se sveučilište nazove po prvom hrvatskom predsjedniku, nakon čega je uslijedila rasprava o tome je li Tuđmana u Saboru smjela nazvati zločincem ili ne.

‘Tjerate rektore da se odreknu programâ, a profesore da promjene posao’

Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta upozorila je da zakon nezakonito rektorima nalaže da prenesu svoje studijske programe na nove sveučilište.

– Postoje stvari koje su neprihvatljive, ne samo neprihvatljive nego i nevjerojatne. Ovime se omalovažava se rad Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ja da sam ministrica, podnijela bi ustavnu tužbu, protiv ovakvog prijedloga, ustvrdila je Krišto.

Na sličnom je tragu bila i SDP-ova Sanja Radolović.

– Tko će ljude natjerati da raskinu ugovore sa svojim sveučilištima i potpišu nove sa Sveučilištem obrane i sigurnosti, otvoreno je pitala.

Puljak: Zakon ne smije ukidati druge zakone

Profesor Damir Bakić, zastupnik stranke Možemo!, osvrnuo se na činjenicu da zakon predviđa da MORH svoje zaposlenike može uputiti na školovanje na Sveučilište obrane i sigurnosti.

– Zaposlenici MORH-a time bi bez ikakvih provjera mogli ići na studij, ustvrdio je Bakić te podsjetio da za upis na studij obično treba ostvariti neke uvjete. Problematičnim vidi i sustav plaća bi teoretski omogućio da predavači na Sveučilištu obrane i sigurnosti imaju znatno veće plaće od predavača na drugim sveučilištima.

Marijana Puljak iz stranke Pametno tvrdi da se zakoni ne smiju zaobilaziti.

– Skandalozno je da u prvom članku ovog prijedloga piše da se na taj zakon ne primjenjuju odredbe Zakona o kvaliteti. Nedopustivo je da u zakonu piše da se ne primjenjuje drugi zakon, zagrmjela je Puljak.

Tuđman: Ondje bi se mogli obrazovati i istraživači, novinari, menadžeri…

Selak je pitala predlagatelje i kako misle osnovati novo sveučilište kad nema znanstvenog kadra koji bi tamo predavao.

Izdvojeni članak
vojni helikopter spušta vojnike na tlo

Djelomično poslušala kritičare: Vlada usvojila prepravljeni nacrt zakona o novom sveučilištu

– Ova rasprava ide u smjeru što je bilo prije kokoš ili jaje. Nema znanstvenika jer nema sveučilišta, nema sveučilišta jer nema znanstvenika, replicirao joj je HDZ-ov zastupnik Miroslav Tuđman.

Profesor Tuđman dodao je kako smatra da bi jače trebalo naglasiti javnost novoga sveučilišta, da ono ne bude samo usmjereno na potrebe oružanih snaga i domovinske sigurnosti, jer to pretpostavlja da samo netko iz sustava može biti student.

Mislim da jače u zakonu treba biti naglašeno da je ono otvoreno za sve buduće istraživače, novinare, biznis menadžment. Konačno, u ovoj korporativnoj sigurnosti se prije dvadeset godina govorilo da se dvaput više izdvaja za to područje u civilnom sektoru nego oružanim snagama. Sveučilište treba ostaviti otvoreno da za sve druge interesente koji se bave ovim područjem, bilo da se žele baviti istraživanjem, novinarstvom ili nekim drugim aspektom, istaknuo je Tuđman.

Predlaže da se taj nevojni dio onda ne financira iz sredstava za obranu, već iz sredstava za znanost, kao i sva druga sveučilišta.

Predviđa da bi se novom sveučilištu mogle pridružiti Policijska akademija i neke druge obrazovne institucije iz sektora sigurnosti, ali i da bi ono moglo osnivati nove, kao što je bila Obavještajna akademija, ukinuta 2000.

Podsjećamo, iako je prijedlog zakona o osnivanju novog sveučilišta Sabor usvojio još 7. svibnja, danas se raspravljalo o novom prijedlogu zakona, koji je Vlada usvojila prošli tjedan. Usporedili smo oba prijedloga ne bi li vidjeli po čemu se razlikuju. Novo sveučilište ipak neće imati fakultete niti će izvoditi studijske programe koji nisu vojni te tako neće biti konkurencija drugim sveučilištima.

Copy link
Powered by Social Snap