Pretraga

Sada već pomalo žalimo Sveučilište u Zagrebu: Objavljena nova ljestvica kvalitete i Split je daleko ispred njih

A- A+

Organizacija Times Higher Education, koja vodi jednu od najznačajnijih svjetskih  lista poretka sveučilišta još jednom je Sveučilište u Splitu ocijenila daleko najkvalitetnijim u državi. Ovoga puta rangirana su sveučilišta iz zemalja rastućih ekonomija. Sveučilište u Splitu zauzelo je tako 107. mjesto, dok je najveće u Hrvatskoj, zagrebačko, još jednom daleko iza njega.

Damir Boras / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Times Higher Education (THE), prestižna organizacija koja se bavi rangiranjem sveučilišta, objavila je novu rang-listu pod nazivom ‘Emerging Economies University Rankings 2018’. Listom je obuhvaćeno 378 sveučilišta iz 42 zemlje rastuće ekonomije, među kojima je i Hrvatska. Prilikom rangiranja ocjenjuju se kvaliteta podučavanja, istraživanja, otvorenost prema internacionalizaciji, citiranost i industrijski dohodak, a indikatori su  prilagođeni tako da reflektiraju razvojne prioritete sveučilišta tzv. rastućih ekonomija.

Izdvojeni članak

Prestižna organizacija objavila novu ljestvicu kvalitete: Splitsko sveučilište još jednom je uvjerljivo prešišalo zagrebačko

Sveučilište u Splitu najbolje je rangirano hrvatsko sveučilište i na ovoj je ljestvici smješteno na 107. mjesto. Daleko iza njega, na zbirnoj poziciji od 201. do 250. mjesta, našlo se najveće hrvatsko, Sveučilište u Zagrebu.

Najuspješnija su na ovoj ljestvici Kineska sveučilišta – prvo mjesto zauzelo je tamošnje Sveučilište u Pekingu, a drugo Sveučilište Tsinghua. Uz ta dva, još je šest kineskih sveučilišta u prvih deset na novoj THE ljestvici. Od zemalja u okolici, na ljestvici su i dva slovenska sveučilišta – Sveučilište u Mariboru je na 113. mjestu, a ljubljansko na 123. poziciji.

Podsjetimo za kraj, od rujna je ovo već četvrti puta da se na jednoj značajnoj ljestvici kvalitete Sveučilište u Splitu smjestilo na bolju poziciju od zagrebačkog. I na svjetskoj THE ljestvici, splitsko sveučilište bilo je najbolje rangirano hrvatsko sveučilište, kao i na U.S. News & News Report ljestvici globalnih sveučilišta iz prosinca prošle godine. Posljednja THE ljestvica rangirala je sveučilišta iz tzv. Nove Europe, odnosno zemalja koje su u Europsku uniju ušle nakon 2004. Na toj ljestvici Sveučilište u Splitu zauzelo je visoku osmu poziciju od ukupno 53 rangirane ustanove, dok se Sveučilište u Zagrebu našlo na zbirnoj poziciji od 31. do 40. mjesta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap