Ovo je sada već ugrožavanje zdravlja: Prizor na tanjuru u menzi zgrozio studente

Već smo se naviknuli u tanjurima u menzi vidjeti kojekakve živine i predmete koji zapravo nisu u meniju – od kukaca, do gusjenica, preko dlaka, ptičjih pera pa sve do komada plastike. I dok mnogi ističu kako je gusjenica u salati pokazatelj ekološkog uzgoja bez uporabe pesticida, najnoviji slučaj mogao bi biti zdravstveno opasan.

Fotografija čitatelja

Naime, dvojica studenata u svojim su tanjurima naišla na sirove ćevape, a poznato je da sirova, termički neobrađena mješavina mljevenog mesa može biti izvor bakterija poput onih iz roda Salmonella. Situacija se dogodila u menzi Studentskog doma ‘Stjepan Radić’, a kada su shvatili da meso nije termički obrađeno, studenti su prestali objedovati.

Doznajte koju razinu prava na x-ici možete koristiti i kome se žaliti ako vam je dodijeljeno manje novca

Iako to ne bi trebao biti izgovor za posluživanje termični neobrađene hrane,  menze Studentskog centra u Zagrebu dnevno proizvode obroke za čak 25.000 studenata, zbog čega su ovakve situacije ipak moguće.

U tom slučaju postoji jasna procedura žalbe koju studenti mogu podnijeti. Najprije je potrebno uložiti prigovor SC-u, a zatim se obavještava predstavnik studenata za kontrolu kvalitete dotičnog restorana. Studenta koji je dostavio prigovor poziva se ako želi biti prisutan prilikom provedbe kontrole kvalitete.  Kada se uskladi vrijeme nenajavljene kontrole u restoranu SC-a studenti kontrolori dolaze u dogovorenom terminu u ured pomoćnika ravnatelja koji donosi odluku i imenuje iz SC-a osobe koje će biti sa studentima u povjerenstvu. U pravilu je u povjerenstvu tehnolog koji je u toj j smjeni i poslovođa u smjeni restorana. Prema nalazima zatečenog stanja kontrole traži se pisano očitovanje odgovornih osoba ukoliko ima negativnosti u poslovanju.

Odgovori