Pretraga

Samo sedam visokih privatnih škola kvalitetno: Akreditacijski postupak rezultirao gašenjem i zabranom upisa studenata

A- A+

Agencija za znanost i visoko obrazovanje u suradnji s međunarodnim recenzentima posljednje je tri godine provela akreditacijski postupak rezultat čega je zatvaranje Visoke poslovne škole Minerva te zabrana upisa do godinu dana na Visokoj poslovnoj školi s pravom javnosti. Svega sedam privatnih visokih škola zadovoljilo je kvalitetom, a isto toliko ih je poslano na popravni zbog osrednjeg stanja.

Da je stanje u privatnom obrazovanju u Hrvatskoj poblematično pokazali su rezultati trogodišnjeg akreditacijskog postupka koji je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje u suradnji s međunarodnim recenzentima. Naime, svega je sedam privatnih visokih učilišta zadovoljilo kvalitetom, isto toliko ih je ocijenjeno kao osrednje, jedna visoka škola dobila je zabranu upisa studenata na godinu dana, a druga će morati prekinuti s radom, piše Jutarnji list.

Najkvalitetniji privatni fakulteti s dopusnicama

Algebra Libertas VERN ZŠEM Visoka škola Effectus Visoka škola N.Š. Zrinski Visoka škola RRIF

Samo sedam privatnih visokih škola dobilo dopusnicu

Visoka poslovna škola Minerva nakon sedam godina rada ostat će bez dopusnice za rad. Ova privatna škola smještena u Dugopolju pokraj Splita u narednih par dana očekuje pismo od ministra Željka Jovanovića nakon kojega prekidaju s radom. Akreditacijskim postupkom AZVO-a i recenzenata utvrđeno je kako Minervin studijski program nije u potpunosti usklađen s međunarodnim standardima, da su većini profesora potrebna dodatna pedagoška znanja kao i da studenti nemaju dovoljno praktičnog iskustva.

U izvještaju stručnog povjerenstva navedeno je kako je jedan od glavnih nedostataka uočenih na Minervi taj što je zbog naglaska na udovoljavanju zahtjevima studenata donekle narušen akademski kredibilitet.

– Ministarstvo znanosti je zaprimilo od Akreditacijskog savjeta negativnu preporuku za Visoku poslovnu školu Minerva te će postupiti sukladno toj preporuci. Radi provedbe preporuke, Ministarstvo je od Agencije zatražilo i prijedlog mjera za nastavaka studija postojećim studentima. U provedbi negativne preporuke vodit ćemo se načelom zaštite prava studenata koji nisu ni na koji način odgovorni za situaciju u kojoj su se našli, izjavili su iz MZOS-a za navedeni izvor.

Privatne visoke škole na popravnom uz pismo očekivanja

ACMT Visoka škola Aspiria Visoka škola Bjelovar Visoka poslovna škola Zagreb Visoka škola za sigurnost Veleučilište Velika Gorica Visoka škola Višnjan

Najnekvalitetniji privatni fakulteti

Visoka poslovna škola s pravom javnosti (zabrana upisa na godinu dana) i Visoka poslovna škola Minerva (pred gašenjem).

Minerva je, naime, osnovana 2007. godine i imala je dopusnicu za izvođenje stručnog studija informatičkog menadžmenta, a trenutno se traži rješenje za zbrinjavanje 80-ak studenata koji su plaćali godišnju školarinu 24 900 kuna.

Što se tiče oduzimanja dopusnice i gašenja fakulteta, iz Minerve navode kako su manjkavosti koje su im pripisane u izvješću ‘primjedbe za malu djecu’.

Zabrana upisa na godinu dana i fakulteti na popravnom

Akreditacijski postupak je pokazao i da sedam visokih privatnih učilišta zadovoljava minimalne kriterije te im je ponuđen popravni ispit, to jest dobili su pismo očekivanja koje moraju ispuniti u roku od tri godine. Jedan od obrazovnih ustanova na popravnom je Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira osnovana 2009. godine u čijoj akreditacijskoj preporuci stoji da je kvaliteta narušena zbog nepotpunog rješenja pitanja povezanih s ishodom učenja, a njihovi profesori imaju samo osnovna pedagoška znanja.

Navedeno pismo očekivanja na svoju adresu dobila je i Visoka škola Višnjan pogotovo zbog nedostatka laboratorija čija izrada nije ni u planu te izuzetno loše internetske veze.

Visoka poslovna škola s pravom javnosti koju je osnovalo Pučko otvoreno učilište Zagreb, provukla se kroz ušicu igle uz pismo očekivanja, ali i zabranu upisa studenata na godinu dana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap