Pretraga

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a: Evaluacija cijena smještaja radit će se za šest mjeseci

A- A+

Povodom završetka rekonstrukcije domova Studentski centar je u srijedu organizirao svečanost u Studentskom naselju Stjepan Radić. U godinu dana je završen projekt vrijedan 300 milijuna kuna te su preuređene sobe na Savi i Cvjetnom za više od 4000 tisuće studenata. Na otvorenju preuređenog doma Stjepan Radić prisustvovali su predstavnici SC-a, Sveučilišta u Zagrebu, MZOS-a i ostalih državnih institucija uključenih u projekt obnove. Na svečanost su pozvani i predstavnici studenata, ali članovi zagrebačkog Studentskog zbora se nisu odazvali, jer smatraju kako zbog cijele situacije oko cijena nema smisla da se pojave na tom događaju.

Nakon svečanog otvorenja i razgledavanja novih soba, razgovarali smo sa sanacijskim upraviteljem Studentskog centra u Zagrebu Pejom Pavlovićem, kako bi odgovorili na najčešća pitanja studenata.

Pročitajte u intervjuu kako SC objašnjava zašto je došlo do poskupljenja, kako su izračunali koliko treba koštati smještaj u studentskim domovima, zašto su poskupile sobe koje se nisu renovirale i zašto su tek na kraju prosinca objavili novi cjenik.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Primopredaja na Savi u ponedjeljak, a SC potvrđuje da će Cvjetno završiti na vrijeme

Kako ste odredili nove cijene za smještaj u studentskim domovima zagrebačkog SC-a?

Cijene smo odredili u 8 cjenovnih kategorija pazeći pri tome da preko 70 posto smještaja bude u socijalno osjetljivoj kategoriji smještaja.

Odredili smo ih temeljem analize. Nove cijene smještaja osigurat će da SC ponovno ne dođe u financijske poteškoće uzrokovane preniskim cjenikom kroz koji se  ne mogu pokriti operativni troškovi smještaja naših studenata. Ulaganje od 300.000.000,00 kuna, koje je Sveučilište u Zagrebu dobilo kao donaciju od Vlade Republike Hrvatske, Fondova EU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uvjetovano je od strane donator. Prema njihovim uvjetima naš projekt mora biti samoodrživ i mora osigurati više neće biti potrebna sanacija.

Iako se ne želimo uspoređivati s ostalim Sveučilištima u Hrvatskoj, moramo napomenuti da i nakon ove korekcije cijena naši studenti moraju platiti znatno manje za smještaj od studenata u ostalim studentskim centrima u Hrvatskoj pa i široj regiji.

Zašto je tek na kraju prosinca objavljena službena odluka i cjenik? 

Tek smo sada objavili cjenik jer smo prvo morali biti sigurni da će sve biti gotovo na vrijeme. Osim toga, morali smo proći ovu proceduru koju smo prošli i treća, najvažnija stvar, odluka je donesena 21. prosinca jer je tada krenula online rezervacija soba.

Ne možete vi tražiti od studenta da on rezervira svoje mjesto ako ne zna koliko će koštati. Znači sve je napravljeno po propisu. A da ne kažem da smo u zadnje dvije godine imali bezbroj sastanaka s domskim odborima, Studentskim zborom i u svakom pojedinačnom koraku ovog projekta su sudjelovali studenti i sad zadnjih tjedan dana smo se razišli zbog 25 kuna gore dolje.

Zašto su poskupile sobe u domovima i paviljonima koje nisu obnavljane?

Stvari su vrlo jednostavne. Trideset godina sam u studentskom standardu. Osim toga, bio sam i predsjednik studentskog zbora sredinom osamdesetih te jedini studentski predstavnik u organizacijskom odboru Univerzijade. Stoga imam puno iskustva i utakmica u nogama.

Stvari možemo gledati logički, nazvati ih pravim imenom ili glumiti nekakve lažne narodne tribune i ne znam što sve ne. A istina je da se cijena smještaja u studentskim domovima nije mijenjala u periodu od 1993. sve do 2009. godine i mjesto u domovima studenti i država su plaćali po 105 kuna. Punih 16 godina se nije radila korekcija, sve dok nismo organizirali da se odluka o tome spusti iz Ministarstva na razine upravnih vijeća. Jer uvijek su neki izbori i niti jedan ministar nije htio da se to mijenja za vrijeme njegovog mandata.

Tada je ta naknada za smještaj porasla na 200 kuna i onda su u medijima bili naslovi da je studentski smještaj poskupio za čak 100 posto, dok je nama za samoodrživo poslovanje ta cifra i dalje bila nedovoljna. Već prije toga je SC bio u sanaciji od 2002. do 2004. sa 90 milijuna minusa, koje smo kolega Jurišić i ja u najvećoj mogućoj mjeri riješili, a usput smo obnovili i studentski dom Ante Starčević. Ta obnovljena Šara je nakon rekonstrukcije poskupila na 300 kuna. Ali ni to nije bilo dovoljno, s tim prihodima ne možete pokriti troškove održavanja ili neke nove projekcije.

Osim toga, prema ovim najnovijim cijenama mi imamo preko 70 posto mjesta koja su od 200 do 400 kuna. Kada se student natječe za dom, on ima mogućnost predložiti koju kategoriju želi i vjerujte mi da 80 posto traži najskuplje paviljone na Savi. Svi žele biti tamo. Nešto nije uredu u logici, pristupu i razmišljanju. Nije korektno.Pogledajte članak u Večernjem listu od 20. srpnja 2015. U tom tekstu imate moje izjave i izjave predsjednika SZZG-a. Već tada sam najavljivao te cijene od 400 kuna na Savi i 600 kuna na Cvjetnom. 

Na kraju smo došli da je Cvjetno spušteno na 525 kuna, a tamo su postavljeni hrastovi parketi, ogromnu sobe su ogromne, svaka ima kupaonicu, bežični internet, frižider. To su vam garsonijere.

I sad taj prijedlog studenata koji kaže ne 200 kuna na Lašćini nego 175. Pa to je inat, ja to ne razumijem. Pa se u nekoj drugoj razlikuje za 50 kuna. Dajte ljudi, budite ozbiljni.

U te paviljone predviđa se redovito ulaganje i podizanje studentskog standarda što je u poslovnom planu SC-a za 2016 i dalje godine. Želja nam je i cilj da svi studentski domovi imaju visoki standard sigurnosti i smještaja.

Ističete kako se cijene nisu dovoljno korigirale, a s ovim novim cjenikom Cvjetno je kroz dvije promjene od 2009. do danas poskupilo za čak 400 kuna?

Već sam objašnjavao da je 16 godina cijena bila 105 kuna za studenta i državu u svim domovima. Cvjetno je 2009. poraslo na 300 kuna, a u Stjepanu Radiću je sa 105 otišlo na 200 kuna. Mi mislimo da to ni tada nisu bile razumne cijene za sve što nudimo. Mislimo da je ovih 400 kuna, koje smo postavili kao cijenu na preko 70 posto našeg smještajnog kapaciteta, limit ispod kojeg ne možemo.

Što se tiče Cvjetnog, došli smo do brojke od 525 kuna, ali uz puno veći standard nego što je to u ovim ostalima. Tamo svaka soba ima kupaonicu i oni su sad druga kategorija, a prva kategorija ostaju ovi apartmani u 11. i 12. paviljonu, koji su najviše traženi ali ih na žalost ima samo 450. Ne znam koliko je točno zahtjeva, ali vjerujte mi da ih jako puno tamo traži mjesto, a mi imamo osam različitih kategorija, od 200 do 650 za dvokrevetne sobe. Svatko u toj skali može pronaći ono što mu odgovara i po standardu i po cijenama.

Iz Studentskog zbora naglašavaju da ih podržava i rektor Sveučilišta u Zagrebu. Jeste li razgovarali sa zagrebačkim rektorom Damirom Borasom?

Rektor je danas najavio kako će nas Sveučilište u Zagrebu primiti nazad kao sastavnicu pod uvjetom da bude samoodrživ i da nema financijskih problema. Znam kako će oni reći da imamo previše zaposlenih ljudi, a mi smo i to smanjili pa imamo više od sedamdeset zaposlenika manje nego li prije početka sanacije, kada ih je bilo 1020.

Mi radimo, ali svatko tko poznaje zakone o radu te zna što su sindikati, radnička vijeća i tako dalje, zna da to nije jednostavna stvar. Najlakše je reći otpusti 100, 200 ljudi, ali zamislite se u njihovoj koži pa ponovno razmislite. Nisu te stvari tako jednostavne, a ova priča da se mi natežemo za 25 ili 50 kuna kao na pijaci, kud nas to vodi.

Postoji i još jedna, najvažnija stvar, koju ne žele čuti, vidjeti ni pričati o tome. U prijavi za sredstva iz EU rektor i ja smo potpisali izjavu o fiskalnoj odgovornosti. Tamo lijepo piše da projekt mora biti evaluiran od strane Europske komisije, mora biti samoodrživ i samodostatan, a i mi moramo dalje razvijati priču koja se zove studentski standard. A s ovim starim cijenama je to nemoguće, mi godišnje kroz smještaj radimo 15 milijuna kuna minusa. S tim ne možemo graditi budućnost.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je u priopćenju za medije istaknuo kako nisu od SC-a dobili dokumente o troškovima smještaja. Interesira nas zašto im niste poslali tražene podatke?

U suglasnosti koju je dao ministar Mornar na korekciju cijena zadnja rečenica kaže da će se raditi evaluacija nakon šest mjeseci. Tada ćemo biti sigurni jesmo li napravili dobru odluku i cijene će se nakon toga možda spustiti, a možda i ponovno rasti.

Nadam se kako ćemo mi do tada ponovno postati dio Sveučilišta te da ćemo tu evaluaciju raditi sa Senatom, čiji su članovi profesori, dekani i studenti. Mi kao sastavnica ćemo pripremiti svu dokumentaciju. Onda će ta evaluacija biti odrađena i sa studentima, a dok traje sanacija oni nisu uključeni u upravljanje zagrebačkog Studentskog centra. Kada se vratimo pod Sveučilište, Studentski zbor će imati pravo imenovati jednog predstavnika u upravno vijeće.

On onda može tražiti svu moguću dokumentaciju, ravnopravno će sudjelovati u raspravama s ostalim članovima te će s njima donositi sve odluke. Kada bi u ovom trenutku isporučivali svoju poslovnu dokumentaciju studentima, drugi dan bi nam se javio još netko da i njima pošaljemo. To jednostavno ne ulazi u zakonske okvire.

Zagrebački SC i Studentski zbor već mjesecima surađuju na projektu obnove domova. Kako to da je sada došlo do razilaženja?

Jesmo, mi smo uspješno surađivali i surađujemo i dalje, ali mislim da smo se sada malo zapetljali u cijeloj toj priči. Zanimljivo je to da smo mi sve ovo vrijeme, do prije zadnja dva tjedna, imali nekakvu suglasnost i sve skupa smo zajedno radili. I što se sad odjednom promijenilo, je li netko osjetio poriv da bude narodni tribun, stvarno ne znam. Ali mislim da to sve skupa nema dovoljno opravdanja u realnosti.

Copy link
Powered by Social Snap