Pretraga

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a se skriva, rektor strahuje za sudbinu Univerzijade

A- A+

Sanacija zagrebačkog Studentskog centra započela je prije pet mjeseci, a sanacijski upravitelj Pejo Pavlović nastavlja politiku svrgnutog Nike Vidovića. Vrata SC-a ponovno su zatvorena za javnost te nije poznato je li se dug od 121 milijun kuna smanjio. Sveučilište koje je osnivač Centra nije upoznato s modelom sanacije koji provodi Vlada, a rektor Bjeliš tvrdi kako je zbog 44,5 milijuna kuna koliko MZOS duguje SC-u upitna i budućnost Univerzijade 2016. godine.

srednja.hr

Dug od 121 milijun kuna koji se nagomilao pod ravnateljstvom Nike Vidovića uzrokovao je potrebu za sanacijom Studentskog centra u Zagrebu. Spomenuti proces traje već pet mjeseci te je glavni razlog zaoštravanja odnosa između zagrebačkog Sveučilišta i MZOS-a. Naime, Vlada i Ministarstvo su zanemarili model rješavanja duga koji je predložilo Sveučilište te su isto razvlastili, a na mjesto sanacijskog upravitelja postavili Peju Pavlovića.

Izdvojeni članak

Rektorat zagovara otpuštanje dijela radnika SC-a

Sanacijski upravitelj ne odgovara na pozive, a MZOS negira dio odgovornosti

U osam godina koliko je Niko Vidović bio na poziciji ravnatelja javnosti nije bilo poznato što se događa u SC-u. Prije pet mjeseci na Vidovićevo mjesto je došao sanacijski upravitelj Pavlović koji je nastavio politiku bivšeg ravnatelja. Naime, otkako je zasjeo u novu fotelju ne odgovara na novinarske upite i izbjegava telefonske pozive. Ni rektor zagrebačkog Sveučiliša Aleksa Bjeliš nije do kraja upućen oko trenutnog stanja te je u zaoštrenim odnosima s Vladom i MZOS-om jer su njegov model rješavanja duga zanemarili i razvlastili ga po pitanju sanacije Centra čiji je osnivač.

– Sporimo se s Ministarstvom oko 45,8 milijuna kuna jer negira svoj dio obveza vezanih uz gradnju dvaju paviljona na Savi i obnovu restorana u kampusu Borongaj, u to nisu uključene kamate. Sporimo se i zbog subvencije prehrane i smještaja za 2012. godinu s kamatama, izjavio je rektor Bjeliš za Večernji list. Međutim, u prosincu je povučena sudska tužba te je u tijeku mirenje, no nije poznato u kojoj je fazi.

Izdvojeni članak

U SC-u ‘napumpan’ dug Kulture promjene

Studentski standard je neodrživ

Iz Rektorata tvrde kako je studentski standard neodrživ jer Ministarstvo obrazovanja od 1998. godine nije pristalo ni u jednom mandatu povećati cijene smještaja i obroka. Zbog potonjeg dug se gomilao, a većinom se pokrivao iz dobiti Student servisa čije je osnivanje bilo isključivo s ciljem financiranja studentskog sporta i kulture.

– Predložili smo da Ministarstvo financija temeljem odluke Vlade doznači SC-u iznos od 50 milijuna kuna za plaćanje dobavljača, dok bi SC u državni proračun uplatio novac koji na sudu potražuje od MZOS-a, istaknuo je Aleksa Bjeliš. Dodao je kako se ministar Linić složio s prijedlogom Sveučilišta, ali da resorno ministarstvo priznaje samo dva milijuna kuna duga.

Izdvojeni članak

Nedodirljivi ravnatelj SC-a ‘svrgnut’ nakon osam godina lošeg poslovanja


MZOS ne može utjecati na sanacijskog upravitelja

Prema procjenama zagrebačkog Sveučilišta za obnovu svih domova je potrebno pola milijarde kuna, a iz MZOS-a tvrde kako ne mogu utjecati na Pavlovićeve odluke jer ga je postavila Vlada. Međutim, glasine kako bi se imovina SC-a u vrijeme sanacije mogla rasprodati Ministarstvo je demantiralo jer sanacijski upravitelj bez njihove suglasnosti ne može raspolagati imovinom većom od milijun kuna.

Upitna budućnost studentske Univerzijade

Pokretanje sanacije SC-a dovelo je u pitanje početak izvođenja novih studijskih programa suvremenog plesa i baleta. Naime, sanacijski upravitelj Pavlović nije dopustio preuređenje N paviljona u kojemu se spomenuti program trebao izvoditi. Također rektor Bjeliš tvrdi kako je upitna i budućnost studentske Univerzijade 2016. godine za koju će trebati osigurati smještaj za tri do četiri tisuće studenata.

– Ni jedna soba u našim domovima ne zadovoljava uvjete koji se zahtjevaju od domaćina, a glavnina soba je u katastrofalnom stanju jer se nije ulagalo od Univerzijade 1987. godine, ističe rektor. Jedan od uvjeta je i klimatizacija soba, no klimu nemaju čak ni sobe u novim paviljonima.