Pretraga

Sanacijski upravitelj zagrebačkog SC-a se skriva, rektor strahuje za sudbinu Univerzijade

Sanacija zagrebačkog Studentskog centra započela je prije pet mjeseci, a sanacijski upravitelj Pejo Pavlović nastavlja politiku svrgnutog Nike Vidovića. Vrata SC-a ponovno su zatvorena za javnost te nije poznato je li se dug od 121 milijun kuna smanjio. Sveučilište koje je osnivač Centra nije upoznato s modelom sanacije koji provodi Vlada, a rektor Bjeliš tvrdi kako je zbog 44,5 milijuna kuna koliko MZOS duguje SC-u upitna i budućnost Univerzijade 2016. godine.

srednja.hr

Dug od 121 milijun kuna koji se nagomilao pod ravnateljstvom Nike Vidovića uzrokovao je potrebu za sanacijom Studentskog centra u Zagrebu. Spomenuti proces traje već pet mjeseci te je glavni razlog zaoštravanja odnosa između zagrebačkog Sveučilišta i MZOS-a. Naime, Vlada i Ministarstvo su zanemarili model rješavanja duga koji je predložilo Sveučilište te su isto razvlastili, a na mjesto sanacijskog upravitelja postavili Peju Pavlovića.

Sanacijski upravitelj ne odgovara na pozive, a MZOS negira dio odgovornosti

U osam godina koliko je Niko Vidović bio na poziciji ravnatelja javnosti nije bilo poznato što se događa u SC-u. Prije pet mjeseci na Vidovićevo mjesto je došao sanacijski upravitelj Pavlović koji je nastavio politiku bivšeg ravnatelja. Naime, otkako je zasjeo u novu fotelju ne odgovara na novinarske upite i izbjegava telefonske pozive. Ni rektor zagrebačkog Sveučiliša Aleksa Bjeliš nije do kraja upućen oko trenutnog stanja te je u zaoštrenim odnosima s Vladom i MZOS-om jer su njegov model rješavanja duga zanemarili i razvlastili ga po pitanju sanacije Centra čiji je osnivač.

– Sporimo se s Ministarstvom oko 45,8 milijuna kuna jer negira svoj dio obveza vezanih uz gradnju dvaju paviljona na Savi i obnovu restorana u kampusu Borongaj, u to nisu uključene kamate. Sporimo se i zbog subvencije prehrane i smještaja za 2012. godinu s kamatama, izjavio je rektor Bjeliš za Večernji list. Međutim, u prosincu je povučena sudska tužba te je u tijeku mirenje, no nije poznato u kojoj je fazi.

Studentski standard je neodrživ

Iz Rektorata tvrde kako je studentski standard neodrživ jer Ministarstvo obrazovanja od 1998. godine nije pristalo ni u jednom mandatu povećati cijene smještaja i obroka. Zbog potonjeg dug se gomilao, a većinom se pokrivao iz dobiti Student servisa čije je osnivanje bilo isključivo s ciljem financiranja studentskog sporta i kulture.

– Predložili smo da Ministarstvo financija temeljem odluke Vlade doznači SC-u iznos od 50 milijuna kuna za plaćanje dobavljača, dok bi SC u državni proračun uplatio novac koji na sudu potražuje od MZOS-a, istaknuo je Aleksa Bjeliš. Dodao je kako se ministar Linić složio s prijedlogom Sveučilišta, ali da resorno ministarstvo priznaje samo dva milijuna kuna duga.


MZOS ne može utjecati na sanacijskog upravitelja

Prema procjenama zagrebačkog Sveučilišta za obnovu svih domova je potrebno pola milijarde kuna, a iz MZOS-a tvrde kako ne mogu utjecati na Pavlovićeve odluke jer ga je postavila Vlada. Međutim, glasine kako bi se imovina SC-a u vrijeme sanacije mogla rasprodati Ministarstvo je demantiralo jer sanacijski upravitelj bez njihove suglasnosti ne može raspolagati imovinom većom od milijun kuna.

Upitna budućnost studentske Univerzijade

Pokretanje sanacije SC-a dovelo je u pitanje početak izvođenja novih studijskih programa suvremenog plesa i baleta. Naime, sanacijski upravitelj Pavlović nije dopustio preuređenje N paviljona u kojemu se spomenuti program trebao izvoditi. Također rektor Bjeliš tvrdi kako je upitna i budućnost studentske Univerzijade 2016. godine za koju će trebati osigurati smještaj za tri do četiri tisuće studenata.

– Ni jedna soba u našim domovima ne zadovoljava uvjete koji se zahtjevaju od domaćina, a glavnina soba je u katastrofalnom stanju jer se nije ulagalo od Univerzijade 1987. godine, ističe rektor. Jedan od uvjeta je i klimatizacija soba, no klimu nemaju čak ni sobe u novim paviljonima.