Pretraga

Savjeti za neispavane studente: Kako se naspavati

A- A+

Postoji par stvari koje razlikuju studente od ostatka populacije. Osim što se većinu vremena nezdravo hranimo (hvala menzi!), pijemo nenormalne količine kave, imamo i najbolji modni dodatak – prekrasne, tamne podočnjake.

student spavanje

Foto: Lenin Estrada; Unsplash

U određenim situacijama, ne možemo izbjeći nespavanje. To je vrijeme kolokvija, koje je najčešće i vrijeme seminara, te vrijeme ispitnih rokova. Za te dane se posebno čuvamo i spremamo, što psihički, ali i fizički. Danima prije spavamo po barem deset sati dnevno, jedemo što zdravije kako bismo mogli podnijeti nezdravu prehranu koja nam slijedi i družimo se s ljudima da bismo napunili baterije.

Kao studentica, shvatila sam da je od svih tih priprema, najbitnije naspavati se. Koliko god ‘voljela’ odgađati sve za zadnji trenutak i ne spavati po dva dana u komadu, vremenom sam shvatila da to nije način za živjeti. Možda je za preživljavanje, ali nikako za dugoročan, ugodan, ZDRAV život.

Dok smo još u svojem roditeljskom domu, lakše je pripaziti na ritam spavanja, pogotovo zato što nam roditelji ne daju da idemo spavati svaku noć u 4 ujutro, ili bolje rečeno, ne daju nam da svaki dan spavamo do 12 h. Studentski život, ovisno o rasporedu koji nas je dopao, svašta dopušta.

Izdvojeni članak

Partijaneri u transu: Čak dva dana trajat će brucošijada u jednom studentskom gradu

Pogotovo je problematično kada smo u situaciji da nemamo previše posla, pa je vrlo lako odlutati i binge watchati serije do jutra. Te situacije sada djeluju kao da su bezazlene, ali kada se tijelo navikne na jedan ritam… Postane prilično teško naviknuti se na normalno spavanje, koje nam treba kako bismo uspjeli preživjeti samo studiranje, koje je ustvari središte našeg života (nažalost..).

Na svu sreću, postoje neki #lifetricks koji mogu pomoći kako biste preživjeli, ilitiga kako dovesti svoje spavanje u normalu. Možda ste si uspjeli već u ovih par dana studiranja zeznuti cijeli ritam spavanja, ali znate kako kažu: 21 dan je dovoljan za stvaranje navike, pa dok god ste ispod tog broja… dobro je!

Odite u krevet na vrijeme

Možda zvuči glupo, ali najbitnije je da odete u krevet na vrijeme. Istuširajte se u neko razumno doba, obucite pidžamu i lezite u krevet. Idealno bi bilo kada u to vrijeme ne biste više ništa radili, pogotovo s elektronikom, ali i činjenica da ste u krevetu, puno pomaže.

Odaberite si neko vrijeme koje je realno. Ako ste noć prije išli spavati u pet ujutro, vrlo je vjerojatno da nećete uspjeti zaspati ako odete u krevet u 21 h. Najgora stvar koju možete raditi jest naviknuti se na provođenje vremena u krevetu, radeći stvari osim spavanja. Pogotovo u noćne sate. Potrudite se tijekom dana dovoljno izmoriti da budete umorni kad je vrijeme za spavanje i nemojte raditi drastične skokove.

Organizirajte si dan

Najčešći uzrok neodlaženja u krevet na vrijeme su razni poslovi i poslići koje smo morali obaviti tijekom dana, a nismo. I onda kad je vrijeme za spavanje, shvatimo da je krajnje vrijeme za obaviti sve što smo morali, a naše tijelo pati. Nije uvijek moguće, ali dok je, potrudite se da nemate razloga za neprospavane noći. Čuvajte se dok ne bude vrijeme kad zaista neće biti moguće sve ugurati u 24 sata koja nam dan nudi.

Nemojte ići u krevet nervozni

Ako imate problema s odlaskom na spavanja, moguće da je to zato što vaše tijelo nije dovoljno smireno da biste zaspali. Moguće je da imate problema s viškom energije, ali i da ste nervozni, što ponovno dovodi do osjećaja sličnog onome od viška energije. Kada se nađete u nervozi, najbolje bi bilo da se prvo probate opustiti, a tek onda odete u krevet.

Svatko ima svoj način opuštanja – nekima je to slušanje lagane glazbe, nekima lagana (ali zaista lagana) tjelovježba, a neki se opuštaju pod toplim tušem. U svakom slučaju, poduzmite sve što možete kako biste se maksimalno opustili!

Nemojte ići u krevet punog želuca/jesti u krevetu

Osim što će naše tijelo imati problema s probavljanjem hrane, teže ćete zaspati. Hrana nam daje energiju, a to nam NE treba kada idemo spavati. Pogotovo bismo trebali izbjegavati slatkiše, a to je ono što nam daje najviše gušta… Grickalice općenito nisu dobra ideja, iako je gotovo pa nemoguće gledati seriju ili film bez nečega za grickanje.

Savjeti za neispavane studente: Kako se naspavati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap