Pretraga

Saznajte od čega se pravi riblja juha u menzama!

A- A+

Gotovo svatko tko je u menzi probao riblju juhu zapitao se od čega se zapravo to priprema i gdje je riba. Proanalizirali smo pravilnik i saznali sastojke ovog menzaškog jela.

Studenti već godinama pričaju viceve o kvaliteti juhe u menzi, a najčešća zamjerka je da se ne zna od čega je uopće spomenuta tekućina koja se prodaje po skromnoj cijeni od skoro tri kune po porciji.

Upravo to nam je bio motiv da tijekom nedavne analiza Pravilnika o izmjenama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata pažnju obratimo na normative i propisane sastojke za juhu.

Izdvojeni članak

Studenti u zagrebačkim menzama posuđuju, ali ne kradu pribor

Kosti i glave

Što se tiče juhe od povrća, graška, gljiva ili mesa riječ je uglavnom o juhama iz vrećice ili pak sasvim uobičajnim pripravcima s malo skromnijim sastojcima.
Ono što nas je iznenadilo je poznata menzaška juha od ribe.

Naime, za to jelo vezana je urbana legenda koja kaže da nitko od studenata u ribljoj juhi nije našao ribu. Naravno, to nije sasvim točno, ali da je vrlo malo ribe u spomenutom proizvodu dokazuju i normative u Pravilniku.
Naime, propisani sastojci su riblje glave i kosti, okrajci, brašno i riža. A osim toga sudeći po Pravilniku u juhu idu još crveni luk, ulje, sol, papar, lovor, peršin i češnjak.

Juha bez ribe?

Ono što odmah ubada u oči je činjenica da osim okrajaka u spomenutom jelu zapravo nema uopće ribe kao što bi se moglo naslutiti iz imena jela. Uzmemo li za uspredbu juneću juhu u kojoj normative propisuju 15-ak dekagrama junećeg mesa jasno je da u ribljoj nešto nedostaje.

Druga stvar koja čudi je uporaba brašna u pripremi riblje juhe što je u svakom slučaju nije uobičajno.

Za zaključiti je da su sastojci vrlo skromni, no po cijeni od 2,94 kune teško je i očekivati mnogo bolje no ribljoj juhi ipak ne bi škodilo makar malo prave ribe.

Copy link
Powered by Social Snap