Pretraga

SC i Srce priznali: Greškom blagajnice studentica platila više u menzi

A- A+

Na društvenim se mrežama prošlih dana pojavila fotografija računa jedne studentice koja tvrdi kako joj je pogrešno izračunata subvencija u menzi SD Stjepan Radić. Račun je platila 17,24 kune, a uz subvenciju koja stoji uz pojedina jela, trebala ga je platiti 9,74 kune. Otkrili smo kako je razlog višoj cijeni koju je studentica platila zapravo taj što joj se je dio računa naplatio po ekonomskoj cijeni, budući da je prešla dnevni limit.

Foto: Facebook (za povećanje fotografije: desni klik -> pogledaj sliku)

Prošlih je dana na društvenim mrežama jedna studentica objavila fotografiju svog računa iz restorana u SD Stjepan Radić u opisu koje tvrdi kako joj je pogrešno izračunata subvencija.

Konkretno, iznos računa bez subvencije bio je 30,90 kn, a iznos subvencije 13,66 kn. Uzevši u obzir postotke subvencije koji su navedeni pored pojedinih vrsta jela i soka djevojka je obrok umjesto plaćenih 17,24 kune trebala platiti 9,74 kune. Kako piše na računu, subvencionirano je 71,24 posto cijene menija i isto toliko posto salate koju je jela, a 50 posto soka. Na pitanje kako se moglo dogoditi da djevojka plati svoj obrok 7,50 kuna više, odgovor smo potražili u SC-u.

Izdvojeni članak

Provjerite koju razinu prava na X–ici možete koristiti i kako dobiti veću subvenciju

Prekoračen je dnevni limit pa se dio obroka naplatio po ekonomskoj cijeni

Upraviteljica restorana SC-a u SD Stjepan Radić Jasna Tomašić objasnila nam je kako se zapravo ne radi o pogrešci sustava, ali je moguće da je riječ o propustu blagajnice.

– Što se tiče konkretnog računa ovdje se sigurno radi o prekoračenju dnevnog limita te se jedan dio računa obračunao po ekonomskoj cijeni, ali to nažalost nije vidljivo na računu. Blagajnice na liniji kod kucanja računa dobiju upozorenje o prekoračenju i pitaju studenta da li je suglasan s iznosom ili će vratiti koji artikl (najčešće sokovi, jogurti i sl). Ukoliko student potvrdi da ostaje pri svom izboru i voljan je platiti ekonomsku cijenu tada se izdaje račun Ako naša blagajnica nije upozorila studenticu da ima prekoračenje subvencije ili to nije vidjela šaljem ispriku jer je to njena dužnost iako se može kod velikih gužvi dogoditi i taj propust, objašnjava Tomašić.

Dodaje i kako bi bilo dobro da je na računima detaljno objašnjen svaki korak u formiranju cijene i uspostavi ukupnog iznosa kako ne bi dolazilo do ovakvih nesuglasica te nas je uputila da se s ovim upitom obratimo i Sveučilišni računski centar (SRCE) koji je izradio aplikaciju za praćenje prehrane studenata.

Izdvojeni članak

Studenti odlučili neiskorištene bodove sa X-ica donirati najsiromašnijim građanima kako bi mogli kupovati osnovne namirnice

Studenti potrošnju subvencije mogu pratiti online putem

Sveučilišni računski centar također nam je potvrdio da je jedini način na koji je studentica mogla saznati da je prešla dnevni limit jest da ju je blagajnica obavijestila o tome.

– Na računu je iskazan i ukupni i subvencionirani iznos, ali ne postoji posebno upozorenje o prekoračenju dnevnog limita vezanog uz subvenciju. Kao što je navedeno u odgovoru Studentskog centra pri izdavanju računa blagajnik vidi poruku o prekoračenju limita te je o tome dužan obavijestiti studenta, kao uostalom i o mogućim drugim poteškoćama (npr. nevažeća kartica). Do danas nismo zaprimili primjedbe korisnika ili zahtjeve za izmjenom sadržaja računa vezano uz ovo pitanje, no svakako ćemo slijedom Vaših pitanja istražiti mogućnosti za unapređenja, kazala nam je Nataša Dobrenović iz SRCE-a.

Iako ne postoji mogućnost praćenja dnevnog limita putem računa, studenti na ovoj poveznici mogu pratiti potrošnju svoje subvencije na ovoj poveznici.

– Tijekom 2017. godine planiramo uvesti posve novu verziju te aplikacije sa značajnim poboljšanjima. Želimo još jednom upozoriti, da su studentima putem ranije spomenutih stranica Srca na raspolaganju svi pravilnici kojima su regulirana njihova prava kao i uvid u osobnu potrošnju (naravno uznužnu prethodnu autentikaciju radi zaštite osobnih podataka), rekla je Dobrenović.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap