Pretraga

SC o provalama na Lašćini: Studenti ne bi trebali vrijedne stvari ostavljati u sobama kada izlaze

A- A+

U posljednjih par godina sve se češće mogu čuti pritužbe studenata na sigurnost u zagrebačkim studentskim domovima. Zadnji takav slučaj u kojemu su opljačkana dvojica studenata, dogodio se u Studentskom domu Lašćina. Prije par mjeseci stanar tog doma uhvatio lopove u pokušaju pljačke i uspio ih spriječiti u tom naumu. Ipak, ovih dana lopovi su kroz prozor provalili u njegovu sobu i ukrali dva laptopa i mobitel. Iz SC-a kažu kako je portirima izdan nalog da češće obilaze dvorište doma i paviljone, ali i apeliraju na studente da, između ostaloga, vrijedne stvari ne ostavljaju u sobama kada ih napuštaju.

Ulaz u studentski kompleks Lašćina/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Student koji stanuje u prizemlju paviljona doma na Lašćini u ožujku je uhvatio dvojicu lopova koji su kroz prozor ulazili u njegovu sobu, uz pretpostavku da su željeli otuđiti laptope. Tada ih je u njihovu naumu spriječio, ali prošloga tjedna taj isti prozor je razvaljen, a dva laptopa i mobitel nestali su iz sobe. Nakon podulje objave u Facebook grupi, kojom se student požalio o događaju na Lašćini i kako najviše žali zbog podataka pohranjenih na uređajima, računalo i laptop pronalazi u grmlju u dvorištu doma. No, svi podaci s njih su – obrisani!

Tko su krivci, ne zna se, ali povuklo je to još jednom pitanje sigurnosti stanara ovog studentskog doma, budući da se ovakvi i slični slučajevi ponavljaju.

Portirima izdan nalog da češće obilaze paviljon i dvorište

Izdvojeni članak

Stanari strahuju za svoju sigurnost: Opljačkani studenti u zagrebačkom domu, SC o svemu šuti

Do utorka, kada je objavljen naš članak o slučaju, Studentski centar u Zagrebu nije odgovarao na pitanja o tome kako misle riješiti probleme sa sigurnošću na Lašćini. Ipak, odgovor nam je stigao tijekom srijede. Kako tvrde iz SC-a, ove akademske godine to je zapravo druga provala na Lašćini, a obje su se dogodile u prizemlju paviljona.

– Razgovarao sam s djelatnicima doma i posebno portirima i dao im nalog da zbog sigurnosti stanara češće obilaze paviljone, posebno okoliš doma, da zatvaraju ulazna vrata paviljona, da kontroliraju tko sve ulazi u naselje, kaže nam sanacijski upravitelj SC-a, Mirko Bošnjak.

‘Stanarima smo skrenuli pozornost da vrijedne stvari ne ostavljaju u sobama kada ih napuštaju’

Dodaje, posebne sigurnosne upute i preporuke izdali su i za studente.

Izdvojeni članak

Manijakalni ispad u domu na Savi: Ušao djevojkama u sobu, skinuo se i zaključao vrata

– Na ulazu u sve paviljone postavljene su obavijesti u kojima apeliramo na stanare doma da zatvaraju ulazna vrata, da prozore drže zatvorene kada nisu u sobama, posebno u prizemlju. Također smo stanarima skrenuli pozornost da vrijedne stvari ne ostavljaju u sobama kada ih napuštaju ili da ih barem sklone u ormare. Nadam se da će se toga pridržavati iako dolazi toplije vrijeme, a stanari često zanemaruju naša upozorenja i ostavljaju vrata i prozore otvorenim, ističe Bošnjak.

Podsjetimo, naša pitanja odnosila su se na to što će SC učiniti po pitanju provala i sigurnosti studenata u domu na Lašćini. Ipak, ovom prilikom, u svom pisanom odgovoru sanacijski upravitelj SC-a hvalio se time kako se u paviljone – postavljaju zavijese!

– Svake godine se poboljšava standard za sve studente stanare doma postavljanjem zavjesa u sve sobe, saniranjem kupaonica, sanitarnih čvorova, zamjenom salonitnog krova (9. paviljon), a predviđeno je nastavljanje istim ritmom i ove godine. Postavljena je nova vanjska LED rasvjete, što će još više poboljšati osvijetljenost svih vanjskih prostora doma, zaključuje Bošnjak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap