Pretraga

U SC-u se ljudi voze električnim romobilima i plešu s robotom

A- A+

Smotra Sveučilišta u Zagrebu maturantima, općenito učenicima, ali i svima zainteresiranima, želi približiti sve svoje sastavnice. Danas je Smotra otvorena, a trajat će tri dana, to jest, do subote, 23.11. u 15 sati. Mi smo provjerili kakvi su štandovi i na koji način se pokušavaju pridobiti budući studenti.

Već 24. godinu fakulteti su opremili svoje štandove u zagrebačkom Studentskom centru, to jest u šatoru pokraj SC-a, i posjetiteljima pokazuju što se to kod njih može naučiti.

Smotra Sveučiliša u Zagrebu svečano je otvorena u 11 sati govorom rektora Borasa u Francuskom paviljonu, a još sutra od 10 do 18 i u subotu od 9 do 15 sati, zainteresirani imaju priliku besplatno posjetiti Smotru na kojoj se uz 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu predstavljaju i druga sveučilišta, veleučilišta, visoke škole te ostali sudionici.

Tko složi rubikovu kocku brže od robota, kući nosi nagradu

U dvorištu SC-a voze se električni romobili i to prema stazi koju je pripremio Prometni fakultet. Posjetitelji se mogu provozati s kacigom koju dobiju, a ruta nije jednostavna jer je puna zavoja.

Izdvojeni članak

Ne zaboravite im ostaviti napojnicu: Roboti na FER-u poslužuju hranu i piće

Roboti su i ove godine glavni na štandu FER-a. Poluhumanoidni robot Pepper danas je plesao, rukovao se s posjetiteljima te se namještao za selfie. FER-ovci na štandu imaju još dva robota, a jedan od njih slaže rubikovu kocku. Posjetitelji se s njim mogu natjecati i ako slože kocku brže od robota, osvajaju nagradu.

Kod štanda Vojnog učilišta možete sjesti u „avion“ i na trenutak postati pilot. Na ekranu se prikazuje nebo kojim se vozite i uistinu možete zaboraviti da ste zapravo na Smotri.

U isto to vrijeme s vama su u šatoru zatvorenici. Naime, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet svoj štand djelomično je ogradio rešetkama, a unutra se isticao natpis „Svi se nekad osjećamo kao zatvorenici“.

Na štandu Metalurškog fakulteta kovao se novac – bučno, ali zanimljivo, a svoj novčić možete ponijeti kući.

Učenici se dolaze informirati neovisno o tome znaju li već što žele upisati

Na zanimljive načine studenti i ove godine pokušavaju privući učenike da priđu njihovom štandu i informiraju se o studijima, a u prostoru u kojem se predstavljaju druga hrvatska sveučilišta, veleučilišta i visoke škole, najzanimljiviji su bili studenti Aspire koji su frigali fritule i kuhali rižoto od plodova mora.

Jednako zanimljiv je i dinamičan štand Algebre – oni imaju malog drona kojim upravljaju i koji “leti”  kroz cijeli SC i zabavlja posjetitelje, ali i mnoge druge zanimljive stvari zbog kojih vrijedi stati pokraj njihovog štanda.

Zainteresiranih učenika ima. Kako su nam rekle maturantice Ana, Matea i Laura, već znaju što žele studirati, a došle su na Smotru da bi se dodatno informirale. Zanimaju ih Rani i predškolski odgoj, Matematika i FER.

Učenici trećeg srednje Nola, Lucija, Dora i Noa,  došli su jer još nisu sigurni što bi točno studirali, a kažu da im je Smotra pomogla da dobiju neke informacije. Najviše im se svidio štand Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, pa bi dvije učenice voljele studirati Logopediju.

Cijelu fotogaleriju s prvog dana Smotre pogledajte na našem Facebooku:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap