Pretraga

SC Zagreb studentima za jedan dan u domu naplatio 100 kuna: Žurili iseliti pa shvatili da nisu trebali

A- A+

Studenti koji žive u zagrebačkim domovima navikli su da je uobičajeno pravilo plaćanja stanarine za srpanj da platiš po broju dana koje u domu i boraviš. Neki su zato žurili iseliti da bi prilikom plaćanja stanarine shvatili da trebaju platiti paušalnih 100 kuna, koliko god dana da su u domu proveli. Neki su tako za samo dan ili dan i pol provedenih u domu morali platiti tih 100 kuna. Iz SC-a Zagreb Studentskom zboru rekli su da se radi o zajedničkoj odluci svih SC-a, ali i da će vidjeti može li se što napraviti. Na naš upit još nisu odgovorili.

Foto: Dominik Smolak

Plaćanje stanarine u zagrebačkim studentskim domovima od početka korone, a posebno nakon potresa, bilo je jedno od glavnih pitanja zbog kojeg je bila uvedena i blokada plaćanja stanarine.

Da su studenti znali, iselili bi dan dva ranije i sačuvali tih 100 kuna

Sada, nova-stara priča. Sedmi mjesec obično se naplaćivao po broju dana koje su studenti proveli u domu. Dvije studentice s nama su podijelile svoje iskustvo u kojem su, žurno izlazeći iz doma, kako bi uštedjele, na kraju shvatile da su žurile bezveze, to jest, da bi bilo bolje da su iselile samo dan ili dva ranije.

Izdvojeni članak

Studentski zbor Vladi poslao dopis u kojem traže hitnu kontrolu rada SC-a

– Plaćanje stanarine se obično u 7. mjesecu naplaćuje po broju dana koje boraviš u domu. Tako je bilo i zadnjih pet godina mog studiranja. Uvijek koristim 7. mjesec zato što mi ispiti skoro pa uvijek traju do polovice 7. Ove godine s obzirom da završavam faks, a situacija u gradu obzirom na COVID nije povoljna i dom se nije pokazao kao mjesto gdje se održava higijena, odlučila sam ranije napustiti dom. 2.7. ujutro sam iselila misleći da ću platiti 6. mjesec puni iznos i za 7. mjesec nešto sitno. Račun je iznosio 500 kuna. Stanarina za 6. mjesec je 400 kuna, a ovaj dan i pol je naplaćen 100 kuna. Razlog je da se svima naplaćuje paušalno. Naravno ni ova odluka nije dospjela do studenata službeno jer mislim da nitko ne bi ostajao dan, dva duže da je znao, rekla nam je studentica Matea.

I Lorena, druga studentica s kojom smo razgovarali, rekla nam je da je “jurila” kako bi što prije izašla iz doma da ne plaća više dana nego što je potrebno.

– Inače se plaća koliko si dana, toliko plaćaš prilikom iseljenja. Zato sam ja danas brže-bolje do Radića da platim 25 kuna. I lijepo sam ja počistila, nanosila se, otišla u skladište i predala ključ i otišla do blagajne gdje mi je teta rekla cifru od 212 kuna. Ja sam ostala prvo zatečena, rekoh od kuda to. 12 kuna ostalo mi je dugovanje za svibanj, 100 kuna za lipanj i planirala sam još tih 25 kuna srpnja s obzirom da se vodi kako sam dva dana bila tu. Na to je teta rekla da je donesena odluka da se plaća 7. mjesec paušalni iznos od 100 kuna, nebitno kada iselimo. Znači mi svi debili, koji smo htjeli uštedjeti novce kojih trenutno ionako nemamo s obzirom da je potražnja studenata za poslove nikakva, pokrali nam i to. Da sam znala ne bih danas jurila i žurila se i uzimala sebi vrijeme i stvarala pritisak da što prije izađem iz doma da sam znala da će mi toliko naplatit. Uz dodatak, dečko koji je jučer iselio nije platio nikakav iznos koji se SC-u sprdnuo, ta odluka je navodno od danas. Sramota. Grozno. Razočarana totalno, rekla nam je Lorena.

Odluka od lipnja primijenila se i na srpanj, no studenti nisu bili informirani

Josipa Smoljo iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu rekla nam je da je, nakon što je vidjela što se događa, kontaktirala SC Zagreb. Tamo su joj rekli da se radi o odluci zajednice svih Studentskih centara, no i da će provjeriti jesu li obvezni provoditi odluku sa sastanka Zajednice SC-ova. Ona se, kaže, nada da će se to promijeniti i da se zalaže za to da se stanarina za srpanj naplaćuje po broju dana, kao i do sada.

Kaže, spomenuta zajednička odluka studentskih centara poimala se kao odluka koja je vrijedila za lipanj, te nije bilo jasno naznačeno da se radi i o srpnju. Studenti, dakle, nisu zapravo bili dobro informirani

– Svaki je Studentski centar drugačiji, od veličine kapaciteta, broja zaposlenika te paralelno različitog načina rukovođenja i upravljanja istima. Mislim da nije najsretnije rješenje donositi univerzalne odluke u vezi iseljenja studenata, iako sam uvjerena u kvalitetan rad Zajednice, dodala je v.d. predsjednice Studentskog zbora, Josipa Smoljo.

 

Studenski dom Stjepan Radić, na Savi, Šesti paviljon Save
Share via
Copy link
Powered by Social Snap