Pretraga

Kako se boriti sa studentskom besparicom i uštedjeti koju kunu: Ovo su tri zlatna savjeta

A- A+

Studentski život je poznat po mnogo čemu, a između ostalog, i po besparici. Ako ste student i niste se barem jednom našli u situaciji da brojite lipe prije odlaska u menzu – jeste li zaista student? I dok je snalažljivost uvijek poželjna, bilo bi lijepo jednom preživjeti mjesec bez zivkanja doma s dobrom starom ‘molim te mama, pošalji mi 100 kn za skriptu’.

Foto: srednja.hr

Nakon zimskih praznika koje većina studenata provede doma, vrijeme je za povratak u realnost. Desetak dana odmora i života kada netko drugi brine oko toga hoćete li svaki dan jesti skoro da vas natjera da zaboravite kakav je zaista život studenata. Zatim se vratite u studentsku sobu i shvatite da opet morate stalno provjeravati stanje na računu, što je sve sjelo, a što još uvijek čekate.

Blagdani su inače vrijeme kada se najviše troši – odlasci na kave (čitaj: pive), kupovina poklona i naravno, proslava Nove. Ove godine nema većine tih troškova, no nekako i dalje niste u nekom većem plusu – štoviše, čini vam se da imate manje nego prijašnjih godina. Ubrzo zaključujete: vrijeme je za štednju!

Štednja je strana i onima koji bi mogli završiti mjesec u plusu, a kamoli ne studentima kojima je svaka kuna bitna. No navike se stvaraju odmalena, pa tako i u studentskim danima treba početi razmišljati o budućnosti. Ako ništa, nadamo se da će ove godine biti moguće ići na koncerte i festivale, pa barem to imajte kao motivaciju. Donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti!

Izdvojeni članak

Studenti, bacite oko na svoje račune: Krenuo novi val isplate državnih stipendija za 2020.

Mjesečni plan

Najbolja stvar koju možete općenito napraviti u životu kada imate neki cilj jest smisliti plan. Do rijetko kojeg cilja se može doći odmah u trenutku, već je za većinu stvari potrebno napraviti plan s više manjih ciljeva i općenito smjernica kojih ćete se pridržavati. Ista je stvar i sa štednjom.

Na početku mjeseca, kada znate koliko ćete novaca imati na raspolaganju te koliko imate fiksnih troškova, odmah odredite kako ćete potrošiti ostatak novca i koliko ćete kuna sačuvati. Bit će teško pridržavati se plana, no barem imate neki plan. Ako ništa, osjećaj krivnje bi vas mogao sačuvati od nepotrebnih troškova.

Gdje sačuvati novce?

Kad su se zatvorili kafići i restorani, većina je mislila kako će sada uspjeti malo uštedjeti, no novaca nema. Jednostavno, čim se pojavio višak kuna, preraspodijelili ste ih na neki novi trošak. Problem je u tome što taj ‘višak’ kuna nije zaista višak, pa biste ga onda trebali sačuvati.

Studenti ne troše novce na puno stvari, ali zato troše puno kuna na te sitnice. Najčešće je riječ o alkoholu i cigaretama, slatkišima i naručivanju hrane. Riječ je o stvarima bez kojih se ne može, no trebate li zaista toliko trošiti na to? Trebate li zaista naručiti pizzu kada možete otići po jednu u brzu menzu? Ako možete, uvijek odaberite jeftiniju varijantu. Kuna po kunu, skupit ćete dovoljno za platiti dom.

Štedimo papire

Kao studenti, vrlo je vjerojatno da dobar dio vašeg mjesečnog budžeta odlazi na materijale koji su vam potrebni za faks. Nekad je te troškove nemoguće izbjeći pa se jednostavno morate pomiriti s tužnom sudbinom, a nekad ih je moguće, ako ništa, zaobići.

Najbolji primjer jest printanje. Na svu sreću, živimo u digitalnom dobu kada je rijetko što potrebno printati. Osim što tako čuvate svoje kune, pomažete očuvati i šume. To vas sasvim sigurno neće ohrabriti da prestanete printati skripte, no možda štednja hoće.

Kako se boriti sa studentskom besparicom i uštedjeti koju kunu: Ovo su tri zlatna savjeta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap