Pretraga

Kako se i kome žaliti kada u hrani u menzi nađete crve, dlake i ostale nemani?

A- A+

Menze Studentskog centra dnevno proizvode obroke za čak 25.000 studenata. Iako se takvi propusti ne bi smjeli događati, na žalost, nije rijetkost da studenti u hrani pronađu kojeg crva ili kukca, a što je bio nedavni slučaj o kojemu smo pisali pred desetak dana. Pisali smo, također ovoga mjeseca, i o tome kako je jedna djevojka u musaki pronašla splet dlaka. Ono što je zajedničko većini ovih slučajeva jest da nisu prijavljeni nikome, a jedino kako nadležni za njih doznaju jest putem Facebook objava koje kasnije stižu u medije. No, u ovakvim situacijama upitne kvalitete prehrane itekako je moguće i poželjno žaliti se. Kome i kako, odgovara studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Facebook

Studenti često smatraju kako njihova žalba oko nepravilnosti i kvalitete prehrane neće rezultirati nikakvim daljnjim postupkom. Iz tog razloga, često odabiru prešutjeti da su u hrani u nekom od studentskih restorana naišli na crva, dlaku ili neki drugi indikator nehigijene. Ili to podjele u Facebook grupama koje okupljaju studente pa kreće masovno zgražanje.

Izdvojeni članak

Zbog dlaka u musaki na Cvjetnom, upravitelj SC-a naredio izvanredni inspekcijski nadzor te menze

Ipak, pritužbom SC-u, ovakve se situacije možda ne mogu potpuno iskorijeniti, ali bi se mogla umanjiti njihova učestalost. Postupak žalbe pojasnila je studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu, Barbara Šimić.

– Kad uložite prigovor SC-u, obavještava se predstavnik studenata za kontrolu kvalitete dotičnog restorana. Studenta koji je dostavio prigovor poziva se ako želi biti prisutan prilikom provedbe kontrole kvalitete.  Kada se uskladi vrijeme nenajavljene kontrole u restoranu SC-a studenti kontrolori dolaze u dogovorenom terminu u ured pomoćnika ravnatelja koji donosi odluku i imenuje iz SC-a osobe koje će biti sa studentima u povjerenstvu. U pravilu je u povjerenstvu tehnolog koji je u dotičnoj smjeni i poslovođa u smjeni restorana. Prema nalazima (zatečenom stanju) kontrole traži se pisano očitovanje odgovornih osoba ukoliko ima negativnosti u poslovanju, pojašnjava pravobraniteljica.

Sličan inspekcijski nadzor dogodio se i nakon našeg teksta o situaciji kada je djevojka u musaki pronašla splet dlaka, o čemu više možete pročitati ovdje.

Inače, spomenimo kako se s ovakvim i sličnim pitanjima uvijek možete obratiti svojoj studentskoj pravobraniteljici, koja će 14. prosinca u 17 sati  održati  prvo predavanje o studentskim pravima ‘Upoznaj svoja prava’. Događaj će se odviti u studentskom tehnološkom centru na prvom katu zagrebačkog SC-a.

Kako se i kome žaliti kada u hrani u menzi nađete crve, dlake i ostale nemani?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap