Pretraga

Senat danas mailom, bez rasprave, glasa o odbijanju kandidata za dekana Filozofskog: ‘To je vrhunska sramota’

A- A+

Senat zagrebačkog sveučilišta danas se ne sastaje, ne razgovara i ne raspravlja. Senatori će, na prijedlog rektora Damira Borasa, mailom glasati o odbijanju kandidata za dekana Filozofskog fakulteta. Razgovarali smo s nekoliko dekana koji će glasati protiv rektorova prijedloga.

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

U ovim trenucima odvija se dosta važna sjednica Senata zagrebačkog sveučilišta. Samo što se ona, zapravo, uopće ne odvija u pravom smislu te riječi. Senatori se ne sastaju, ne razgovaraju, ne raspravljaju. Umjesto toga, već dugi niz mjeseci, jedan utorak mjesečno od podne do šest mailom šalju svoje glasačke preferencije na točke već složenog dnevnog reda.

Izdvojeni članak

Ovo već postaje nestvarno: Rektor Boras ne želi podržati nijedno od dvoje kandidata za dekana Filozofskog

‘O takvim se odlukama ne glasa bez rasprave’

Tako danas odlučuju o sudbini dvoje dekanskih kandidata, profesora Nevena Jovanovića s Odsjeka za klasičnu filologiju te profesorice Renate Geld s Odsjeka za anglistiku. Iako ih je njihovo matično Fakultetsko vijeće većinski podržalo, njihove je dekanske programe rektor Damir Boras odbio podržati. Obrazloženje odbijenice jedino dvoje kandidata za dekana Filozofskog raspisao je na više stranica, no u suštini im zamjera što nisu dovoljno kritični prema bivšoj smijenjenoj upravi, a tu i tamo ih proziva zbog “militantnih izjava” te javnih nastupa u medijima.

Odluke o uskrati suglasnosti na oba dekanska programa Boras je danas stavio pred Senat, a s obzirom na ustaljenu praksu prihvaćanja njegovih odluka, očekuje se da će ga senatori u tome podržati. U akademskim krugovima nam pretpostavljaju da će ukupno dvadesetak senatora biti protiv rektorova prijedloga, uključujući i one suzdržane. Neki od njih s nama su podijelili razloge glasanja protiv rektorove odluke. Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva rekao nam je da će glasati protiv uskrate suglasnosti na dekanske programe “jer se o takvim odlukama ne glasa bez rasprave”. Osvrnuo se kratko i na dopisno održavanje sjednica bez stvarne mogućnosti rasprave.

– Kao što sam ih ocijenio i prije ljeta, radi se o vrhunskoj sramoti Sveučilišta i njegove uprave te podcjenjivanju svih članova Senata, kratko nam je rekao Gledec.

I bivša dekanica Filozofskog Vesna Vlahović-Štetić, koju je na rektorov prijedlog ljetos smijenio upravo Senat, kaže da će kao članica tog tijela glasati protiv uskrate suglasnosti na dekanske programe jer drži da su programi dobri te nema razloga za zaustavljanje. Ukratko se osvrnula i na dopisno održavanje sjednica istaknuvši kako tu praksu smatra “lošom i zapravo nedopustivom”.

– Programi zaslužuju podršku, a ovo je pokušaj da rektorat zaustavi kandidate koji su izbor Fakulteta sve dok ne bude odabran kandidat po volji rektorata. Unatoč brojnim reakcijama članova Senata rektor ne odustaje od ovakvih sjednica koje u cijelosti onemogućavaju raspravu na sjednicama, a u Statutu Sveučilišta piše da se na sjednicama Senata raspravlja, komentira bivša dekanica.

I novi dekan PMF-a protiv rektora

Kratko smo razgovarali i s Mirkom Planinićem, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, jednog od najcijenjenijih pri zagrebačkom sveučilištu. I on kaže da će na današnjoj sjednici glasati protiv rektorova prijedloga jer drži da se uskrata suglasnosti daje tek u iznimnim situacijama, a ovo nije jedna od njih.

– Držim da se odredba o uskrati suglasnosti programa treba koristiti u krajnjoj nuždi kad se u programima predloženika poziva na kršenje odredbi Statuta, zakona ili slično. Niti u jednom programu to nisam našao, a oba programa su prihvaćena na Vijeću Fakulteta, istaknuo je dekan PMF-a.

I njega smo upitali da prokomentira dopisno održavanje sjednica Senata na kojima nema mogućnosti simultane rasprave. Protiv je takvog načina održavanja sjednica, kaže, posebice zašto što postoje načini i alati putem kojih se mogu organizirati online sastanci, a koji se već redovno koriste na sastavnicama zagrebačkog sveučilišta.

– Sve je više članova Senata koji se protive takvom dopisnom načinu ali uprava uporno odbija dijalog na tu temu, zaključuje Planinić.

Na današnja zbivanja neće ostati šutjeti ni Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Nedavno izabrana predsjednica Velikog vijeća  Vesnica Garašić rekla nam je da je Sindikat poslao dopis članovima Senata te ih zamolio da glasaju protiv rektorovog prijedloga. U svom sindikalisti su upozorili senatore da je u pozadini svega, kako kažu, “privatni sukob rektora i prorektora s bivšim matičnim fakultetom”.

– Svaki fakultet ima pravo na akademsku samoupravu, pa tako i Filozofski fakultet ima pravo izabrati svojeg dekana, poručila je profesorica Garašić.

Dopuna tekstu 27.1.2021. u 11:11 sati

Nakon jučerašnje sjednice Senata javila nam se i Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije dramske umjetnosti. Ona je također glasala protiv uskrate suglasnosti dekanskim kandidatima s Filozofskog i to prvenstveno jer rektorovu argumentaciju “ne smatra uvjerljivom”.

– Načelno sam protiv tako radikalnih osporavanja prijedloga Vijeća sastavnice. Mislim da bilo koji fakultet zna i treba donijeto odluku o tako važnoj stvari kao što je izbor dekana. Koliko mi je poznato, nitko od predloženika nema u svom životopisu neko teže nedjelo pa ne vidim razlog za uskratu, pogotovo ne u Rektorovim argumentima, rekla nam je Perković Gamulin.

Ovaj oblik provođenja sjednica Senata je, dodaje, “neprihvatljiv i, uz dostupne tehnologije, nepotreban”.

– Najproblematičnija je činjenica da nema žive rasprave, nego članice i članovi Senata saznaju o primjedbama ostalih kolega tek mjesec dana nakon održane sjednice, putem zapisnika. Time nam je uskraćeno, za donošenje nekih odluka, suštinski važno mišljenje drugih kolega, Sjednica bi po mom sudu trebala služiti tome da sjednemo, razgovaramo o problemima, pa nakon razgovora donesemo odluku. Ovaj način – da donesemo odluku, a nakon nje “razgovaramo” čitajući zapisnik meni je naprosto van pameti, zaključila je.

Senat danas mailom, bez rasprave, glasa o odbijanju kandidata za dekana Filozofskog: ‘To je vrhunska sramota’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap