Pretraga

Senat još nije potvrdio Vlatku Vukelić za dekanicu, ali je usvojio važne smjernice o sjećanju na holokaust

Senatori zagrebačkog sveučilišta na sjednici održanoj 21. ožujka usvojili su radne definicije antisemitizma, iskrivljavanja istine o holokaustu i antiromskog rasizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA). Sveučilište je pozvalo svoje fakultete i akademije da učine isto. Vlatka Vukelić, kontroverzna profesorica povijesti, unatoč tome što su je kolege na Fakultetu hrvatskih studija podržali kao dekanicu, još uvijek nije potvrđena na Senatu. Ona je, napomenimo, široj javnosti poznata po revizionističkim stavovima o NDH i dijelu holokausta koji se događao na ovim prostorima.

vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija

Foto: Youtube screenshot; Osjecka TV | srednja.hr

Vlatka Vukelić još je koncem prošle, 2022. godine na Fakultetu hrvatskih studija od svojih kolega dobila podršku. Izabrana je za novu dekanicu. No, kako nalažu propisi i procedura, ona na tu funkciju ne može stupiti dok njen izbor i formalno ne potvrdi Senat, temeljno upravljačko tijelo na Sveučilištu u Zagrebu. Iako su od tada održane ukupno tri redovne sjednice Senata, u siječnju, veljači i ožujku, ni na jednoj se nije našla točka o potvrdi izbora dekanice.

Usvojene smjernice Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust

Posljednja sjednica Senata održana je jučer, 21. ožujka, a na njoj se, naglasimo, opet nije našla točka o potvrdi izbora dekanice. Ranije, čak ni u slučajevima kriza upravljanja na pojedinim fakultetima, nije se ovoliko dugo čekalo u sveučilišnim strukturama na potvrdu ili odbijanje čelnika sastavnice.

No, jučer su senatori zagrebačkog sveučilišta izglasali Odluku o prihvaćanju pravno neobvezujućih radnih definicija antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu i antiromskoga rasizma i diskriminacije Međunarodnoga saveza za sjećanje na holokaust (IHRA). Dosta znakovito, vijest o tome objavili su na svojim stranicama među istaknutim odlukama s posljednje sjenice Senata.

– Republika Hrvatska članica je Međunarodnoga saveza za sjećanje na holokaust od 2005. godine, a usvajanje radne definicije rezultat je predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), koje je Hrvatska preuzela 1. ožujka 2023. Također, Sveučilište u Zagrebu poziva i sve svoje sastavnice da usvoje i u svojem se radu koriste navedenim radnim definicijama, stoji na stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak
vlatka vukelić

Treba li Sveučilište dozvoliti da osoba poput Vlatke Vukelić postane dekanica faksa? Ne.

Što sve uključuje poricanje holokausta?

Među pravno neobvezujućim, radnim definicijama IHRA-e spominju se primjeri antisemitizma,  poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu te antiromskog rasizma. Jedan od suvremenih primjera antisemitizma, stoji u radnim definicijama, odnosi se na ‘osporavanje činjenice, razmjera, mehanizama, primjerice plinskih komora, ili organiziranosti genocida nad židovskim narodom koji su počinili nacionalsocijalistička Njemačka i njezini saveznici tijekom Drugoga svjetskoga rata’. Navodi se i da se poricanje holokausta posebno odnosi na ‘svaki pokušaj tvrdnje da se holokaust (Šoa) nije dogodio’.

– Poricanje holokausta može uključivati javno nijekanje ili dovođenje u sumnju korištenja glavnih mehanizama istrebljenja (poput plinskih komora, masovnih strijeljanja, izgladnjivanja i mučenja) ili namjernosti genocida nad židovskim narodom, stoji u dokumentu IHRA-e.

Preporuku da prihvate smjernice i radne definicije IHRA-e našim je javnim i privatnim sveučilištima uputilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u dopisu koji je datiran na 30. siječnja. U tom dopisu možete vidjeti i citirane radne definicije. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Vukelić poznata po revizionističkim stavovima o NDH

Vukelić je poznata po svojim desničarskim, revizionističkim stavovima o NDH i dijelu holokausta koji se provodio na ovim prostorima. Ranije je bila povezana s pravašima iz HSP-a dr. Ante Starčević. Nalazi se na čelu Hrvatskog sveučilišnog sindikata, opskurne sindikalne organizacije koja se nalazi, po mišljenju mnogih, na samoj margini akademske zajednice.

Njeno je sindikalno djelovanje dugo bilo vezano uz ‘puhanje u rog’ bivšem rektoru Damiru Borasu i njegovu notornom suradniku, bivšem prorektoru Anti Čoviću, a koncem 2022. provedeni upravni nadzor na Fakultetu hrvatskih studija pokazao je da je Vukelić bila na listi zaposlenika koji su, u dosta dubioznom postupku, ostvarivali dodatke na plaću.

Ona je, prema dokumentu Ministarstva znanosti i obrazovanja, tijekom 2021. dobila dodatak od 66.703 kune, što je oko 8.855 eura. Zaposlenica iz računovodstva službenicima je MZO-a rekla da su se dodaci obračunavali na temelju ‘rukopisne bilješke’ koju bi joj donio dekan. Taj je slučaj, među ostalim, završio i na DORH-u.

Dopuna teksta 18.4.2023. u 14:30 sati

Profesorica Vlatka Vukelić na srednja.hr poslala je zahtjev za objavu ispravka netočnih informacija vezano za ovaj članak. Njezin demanti u cijelosti možete pročitati ovdje.

vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap