Pretraga

Senat podržao Borasa, na čelu Filozofskog ostaje prorektor Šimpraga koji piše radove o janjećoj pašteti

A- A+

Senat zagrebačkog sveučilišta podržao je prijedlog rektora Borasa. Većinom glasova uskratili su suglasnost na oboje kandidata za dekana Filozofskog. Tom odlukom na čelu fakulteta ostaje prorektor Miljenko Šimpraga, koji inače dolazi s Veterine, a u svojim znanstvenim radovima piše, među ostalim, o ‘kakvoći janjeće paštete’.

Miljenko Šimpraga, vršitelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta
Foto: Screenshot Z1 | srednja.hr

Senat zagrebačkog sveučilišta na jučerašnjoj je dopisnoj, mail sjednici izglasao odbijenice za oboje kandidata za dekana Filozofskog fakulteta. Odbijanje kandidata, koje je većinom glasova podržalo vijeće Filozofskog, predložio je rektor Damir Boras, a obrazloženje odbijenice raspisao je na više stranica.

Izdvojeni članak

Ovo već postaje nestvarno: Rektor Boras ne želi podržati nijedno od dvoje kandidata za dekana Filozofskog

Glasali mailom, bez rasprave

Prema neslužbenim informacijama, uskrata suglasnosti na dekanski program dekanske kandidatkinje Renate Geld izglasana je s 48 glasova za uskratu te 16 protiv, uz četiri suzdržana, dok je profesor Neven Jovanović odbijen s 48 glasova za, 13 protiv i sedam suzdržanih. Time je Senat nastavio svoju sada već tradiciju prihvaćanja rektorovih odluka.

Valja istaknuti da se Senat jučer nije sastao uživo, baš kao što se ne sastaje zadnjih nekoliko mjeseci. Svoje sjednice ne održava ni putem Zooma, Skypea ili nekog drugog videokonferencijskog alata. Umjesto toga, rektor Boras složi dnevni red, pošalje ga senatorima, a onda se oni jednom u mjesecu na svega nekoliko sati imaju pravo mailom očitovati o točkama. Kada kažemo očitovati, mislimo na to da senatori svoje glasačke preferencije pošalju mailom, što znači da je svaka rasprava onemogućena.

Upravo su zbog nemogućnosti rasprave neki članovi Senata i odlučili glasati protiv rektorova prijedloga o uskrati suglasnosti. To je učinio dekan FER-a Gordan Gledec koji nam je rekao da se o odlukama poput ove treba raspravljati, a senatori to nisu bili u mogućnosti putem maila. Takav način održavanja sjednica nazvao je “vrhunskom sramotom Sveučilišta i podcjenjivanjem svih članova Senata”. Još nam je nekoliko senatora i senatorica, koji su glasali protivno rektorovu prijedlogu, prokomentiralo svoje razloge, uključujući smijenjenu bivšu dekanicu Filozofskog, dekanicu Akademije dramske umjetnosti te dekana zagrebačkog PMF-a, o čemu više možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
sveučilište rektorat

Senat danas mailom, bez rasprave, glasa o odbijanju kandidata za dekana Filozofskog: ‘To je vrhunska sramota’

Šimpraga ostaje dekan

Odlukom Senata da podrži rektora Borasa i uskrati suglasnog na oboje dekanskih kandidata ponovno je prekinut proces izbora dekana na Filozofskom fakultetu. To se, valja napomenuti, događa već drugi put u manje od godinu dana. U travnju je na dosta sličan način Senat već odbio kandidaturu profesora Jovanovića kao jedinog kandidata na redovnim izborima, a nakon toga i izignorirao privremenog dekana Dragana Bagića kojeg je izabralo vijeće Filozofskog.

Ova odluka znači da na čelu Filozofskog i dalje ostaje prorektor Miljenko Šimpraga, koji je među Borasove bliske suradnike došao s Veterinarskog fakulteta i koji, osim što trenutno vrši funkciju čelnika, nema nikakve druge poveznice s Filozofskim fakultetom. To je vidljivo i iz njegovih znanstvenih publikacija. Tako, primjerice, piše radove o probiotskom soju laktobacila te o kakvoći janjeće paštete, koji mogu biti vezani uz prehrambenu tehnologiju, dok se na Filozofskom podučava i znanstveno bavi nizom društvenih i humanističkih znanosti.

Budući da je Šimpraga tek vršitelj dužnosti dekana, to znači da prije ili kasnije, nakon što je Senat opet prekinuo proces izbora mora raspisati nove izbore za čelnika Filozofskog. Istu točku treba izglasati Fakultetsko vijeće s kojim Šimpraga teško pronalazi zajednički jezik i čije se sjednice nerijetko prekidaju. No, čak i da dođe do ekspresnog ponovnog raspisivanja izbora za novog dekana, s obzirom na proceduru nije za očekivati da će biti izabran u skorije vrijeme.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap