Pretraga

Šibenski studenti zbog vlasnika restorana mjesecima gladni, no ubrzo dobivaju svoju prvu menzu

A- A+

Prehrana studenata u Šibeniku godinama je bila na volji vlasnika restorana koji bi na vrlo kratak period iskazali interes za pružanje usluga subvencionirane prehrane. Drugim riječima, šibenski studenti nemaju menzu u pravom smislu riječi, nego se hrane po ugostiteljskim mjestima čiji vlasnici vrlo često otkazuju suradnju. Predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Šibeniku Matija Blaće nam je otkrio kako godišnje jedan do dva vlasnika prestanu pružati usluge studentske prehrane, a najčešći razlog je početak turističke sezone kad im je isplativije ugošćavati turiste po punim cijenama. Otkako je Blaće na poziciji predsjednika, točnije u posljednih devet mjeseci subvencionirana prehrana otkazana je čak tri puta, što znači da se studenti više od pola godine nisu imali gdje hraniti. No, zajedničkim snagama MZOS-a, SC-a i VUŠ-a, iznajmljen je prostor na Baldekinu gdje bi Šibenčani napokon trebali dobiti svoju menzu.

Foto: Matija Blaće /Facebook

Studenti u Šibeniku nemaju ‘stalnu menzu’ kao što je to slučaj u drugim gradovima, nego pravo na subvencioniranu prehranu ostvaruju svega nekoliko mjeseci u godini dok vlasnici pojedinih restorana imaju volje pružati im usluge. Naime, u posljednih devet mjeseci tri su ugostiteljska objekta prekinula suradnju sa šibenskim SC-om, zbog čega su studenti ostajali gladni. Predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Šibeniku te član Upravnog vijeća SC-a Matija Blaće otkiro nam je da je trajno rješenje spomenutog problema vrlo blizu.

Izdvojeni članak

Studentski standard: Ponovno ocjenjujemo zagrebačke menze i kvalitetu hrane u njima

Studenti preko noći ostanu bez menze

Kad vlasnik nekog restorana šibenskom SC-u pošalje svoj iskaz interesa za pružanje usluga subvencionirane studentske prehrane, na početak pružanja te usluge studenti čekaju od mjesec do dva jer MZOS treba odobriti uključivanje objekta u sustav. Zadnji restoran koji je svoja vrata zatvorio šibenskim studentima je Paparazzi Makina u Dalmareu, a nova lokacija koja bi trebala vršiti funkciju menze je kavana Medulić.

Međutim, to nije trajno rješenje problema s kojim su suočeni studenti u spomenutom gradu. Naime, kako tvrdi Blaće, vlasnici restorana svoju suradnju sa SC-om najčešće prekidaju u svibnju, to jest pred turističku sezonu kad im je isplativije usluživati turiste po punoj cijeni. Stoga studenti preko noći ostani bez ‘menze’, a nekada vlasnici ne žele prijeći s bonova na x-ice.

– Studenti su napaćeni i stalno se bune što nemaju kontinuiranu mogućnost subvencionirane prehrane, rekao nam je predsjednik šibenskog Studentskog zbora.

Izdvojeni članak

Neizvjesno je hoće li dom na Savi dobiti pekaru i fast food, no menze neće raditi iza 22 sata

Osigurao se prostor za izgradnju prvog pravog studentskog restorana

Blaće je dodao da su zajedničkim snagama Ministarstvo znanosti, Studentski centar i VUŠ pokrenuli stvar oko otvaranja menze u kojoj studenti ne bi ovisili o samovolji vlasnika restorana. MZOS je ponudio milijun kuna za uređenje prostora na Baldekinu od 140 metara kvadratni gdje će se smjestiti prva prava šibenska menza.

Međutim, na otvaranje iste gladni, ljuti i izmoreni studenti morat će pričekati još neko vrijeme, a do tada se mogu nadati da će MZOS uskoro odobriti uključivanje kavane Medulić u sustav studentske prehrane.

Spomenuti objekt prošao je Lokalna i Nacionalna povjerenstva za kontrolu studentske prehrane, stoga članovi Zbora, ali i svi ostali studenti vjeruju da će im uskoro restoran otvoriti svoja vrata.

Copy link
Powered by Social Snap