Pretraga

Sindikat znanosti traži od Fuchsa da provede upravni nadzor nad izborom dekana Hrvatskih studija

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja osvrnuo se na postupak izbora dekana na Fakultetu hrvatskih studija gdje se kao jedini kandidat prijavio profesor kulturologije i bivši svećenik Ivo Džinić. Kažu da se na tom faksu ključni procesi i dalje odvijaju protivno ‘zakonskim i statutarnim odredbama’. Zbog toga su od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili upravni nadzor nad dekanskim izborima na FHS-u.

hrvatski studiji

foto: srednja.hr

O postupku izbora dekana na Fakultetu hrvatskih studija, gdje se kao jedini kandidat prijavio profesor kulturologije i bivši svećenik Ivo Džinić oglasio se i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Kažu da se na tom fakultetu ključni postupci i dalje odvijaju “protivno važećim zakonskim i statutarnim odredbama čime se i dalje ustraje na nepoštivanju i narušavanju temeljnih prava zaposlenika te ustanove”.

Rektor Boras šuti

Precizno, Nezavisni sindikat u priopćenju se osvrće na činjenicu da, unatoč statutarnim i zakonskim odredbama koje to omogućuju, novog dekana neće birati svim zaposlenici na znanstveno-nastavnim radnim mjestima, već tek oni odabrani. Podsjetimo, još u prosincu 2019. prilikom osnivanja Fakulteta hrvatskih studija uz tadašnjeg privremenog dekana Pavu Barišića imenovano je Fakultetsko vijeće u koje je ušlo tek 25 zaposlenika od ukupno 67 koji tamo imaju svoje znanstveno-nastavno zvanje. Osim toga, kako ističe Sindikat, trenutačno su u tom vijeću i osobe koje nisu zaposlenici Fakulteta.

Zbog toga je dio nastavnika na FHS-u uputio i apel rektoru Damiru Borasu. Tražili su od njega da u rad Fakultetskog vijeća uključi sve zaposlenike Hrvatskih studija u znanstveno-nastavnom zvanju, kako je to na nekim sličnim sastavnicama zagrebačkog sveučilišta. Ako ne to, tražili su da barem uključi u Vijeće predstavnike svih zaposlenika. No, kako sada potvrđuje i Sindikat, nastavnici nisu dobili odgovor. Sindikat se dalje osvrće i na navodno problematični Statut Fakulteta hrvatskih studija koji je donesen u prosincu prošle godine, da bi mjesec dana nakon u njega uvedene čak 92 izmjene.

“Unatoč protivljenju našeg Sindikata, u konačnu verziju Statuta FHS-a, koja je prihvaćena na Senatu Sveučilišta u Zagrebu, ušle su neke odredbe koje nisu u skladu niti sa Statutom Sveučilišta niti s uobičajenim načinom funkcioniranja najvažnijeg tijela upravljanja jednim fakultetom. No, bez obzira na te problematične odredbe, posve je jasno je da su odmah po donošenju Statuta morali biti ispunjeni uvjeti za izbor i ustroj svih redovnih fakultetskih tijela sukladno Zakonu o ustanovama, Zakonu o znanosti i visokom obrazovanju te samom osnivačkom aktu FHS-a”, stoji u priopćenju Sindikata.

Izdvojeni članak
ivo džinić

Hrvatski studiji biraju novog dekana: Jedini kandidat je bivši svećenik Ivo Džinić

‘Teško narušavanje prava zaposlenika’

Umjesto da se izabere novo fakultetsko vijeće, tvrdi Sindikat, ono privremeno na Hrvatskim je studijima sebi produljilo mandat i tako se upustilo u “nezakonit i protustatutaran postupak izbora dekana kojim je velikoj većini zaposlenika onemogućeno bilo kakvo sudjelovanje u tom postupku”.

“Pokušaj da se zaustavi ovakav način izbora dekana, zaustavljen je nakon što su rektor Boras i Senat Sveučilišta u Zagrebu 16. ožujka 2021. smijenili privremeno imenovanog dekana prof. dr. sc. Pavu Barišića, koji je donio odluku o obustavljanju navedenog postupka kao i odluku o izvanrednom otkazu prof. dr. sc. Anti Čoviću, te na mjesto privremenog dekana imenovali prof. dr. sc. Stjepana Ćosića, koji je poništio odluku o otkazu prof. dr. sc. Anti Čoviću te ponovno nastavio sporni postupak izbora dekana”, iz Sindikata pojašnjavaju okolnosti slučaja.

Postupak kojim privremeno Vijeće trebalo izabrati redovnog dekana, dodaju, ne samo da je protivan propisima, nego predstavlja primjer “teškog narušavanja prava zaposlenika na akademsku samoupravu i autonomiju, primjer zloupotrebe ovlasti i samim time neprihvatljivog ponašanja u akademskoj zajednici”.

Sindikat traži upravni nadzor

Zbog toga je, kako bi zaštitio prava svojih članova, Nezavisni sindikat od resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio provođenje upravnog nadzora nad zakonitošću pokretanja i provedbe postupka izbora dekana na Fakultetu hrvatskih studija. Osim toga, i rektoru Borasu uputili su zahtjev za nadzor zakonitosti i statutarnosti rada Fakulteta, a o svojim su aktivnostima informirali i Sveučilišni savjet, tijelo koje nadzire rad i zakonitost djelovanja zagrebačkog sveučilišta.

“Smatramo da se ne radi samo o potrebi zaštite prava zaposlenika ovog visokog učilišta, nego i o pitanju zakonitosti rada ustanove u cjelini, a koju bi u buduće, slijedom izbora dekana od nepravilno sastavljenog fakultetskog vijeća, u poduzimanju radnji ustanove prema trećima potencijalno mogao zastupati nezakonito izabrani dekan. Poštivanje prava na akademsku samoupravu i institucijsku autonomiju svake sveučilišne sastavnice, neovisne o odnosima moći u sustavu, poštivanje akademskih prava i sloboda sveučilišnih nastavnika, a samim time i njihovog integriteta, te istinska, a ne formalna participacija sveučilišnih nastavnika i studenata u fakultetskim i sveučilišnim tijelima, najjača su garancija kvalitetnog i odgovornog javnog rada u području visokog obrazovanja”, istaknuli su iz Sindikata.

Upravo stoga, dodaju, Sindikat znanosti apelira na sve odgovorne u sustavu da sukladno svojim dužnostima i ovlastima “otklone navedene nepravilnosti u pokrenutom postupku izbora dekana Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, osobito one koje narušavaju prava sveučilišnih nastavnika”. Priopćenje Sindikata u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici.

hrvatski studiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap