Pretraga

Šipak godine opet u akademskim krugovima: Antikomunikatorom 2020. proglašen Vilim Ribić

A- A+

Hrvatska udruga za odnose s javnošću Šipak godine za 2020. godinu dodijelila je glavnom tajniku Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilimu Ribiću. Istu je ‘nagradu’ za loše komuniciranje 2017. dobio i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Sindikalist Vilim Ribić | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Ovogodišnji Šipak godine, nagrada za Antikomunikatora godine pripala je Vilimu Ribiću, glavnom tajniku Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za doprinos lošoj komunikacijskoj praksi u hrvatskom javnom prostoru, priopćila je Hrvatska udruga za odnose s javnošću.

U obrazloženju “nagrade” za loše komuniciranje stoji kako Ribić “kao netko tko zastupa sve radnike, nikada ih ne bi trebao dijeliti na privatni i državni sektor”.

– Upravo zbog takvih podjela i izjava kao što je „I radnici u privatnom sektoru dobit će božićnice“ stvorio je podjelu u društvu i svojom komunikacijom u javnosti doprinio stvaranju jaza između privatnog i javnog sektora, zaključak je žirija.

A ‘vjeruje da mu leži riječ, pisana i usmena’

Vilim Ribić dugogodišnji je sindikalist i jedan od osnivača Nezavisnog sindikata, za koji u njegovu životopisu piše kako ga je osnovao slučajno. Evo kako Ribića opisuju sindikalne stranice: “O Ribiću govore da je motor organizacije, radoholičar, da ima pozitivnih svojstava, ali i temperamenta, tvrdoglave principijelnosti. Čovjek ideje ili frojdovski rečeno čovjek sublimiranog libida. Osobno misli da je tek dokoličar koji nema što raditi pa radi 80 sati tjedno. Vjeruje da mu leži riječ, pisana i usmena. Nada se i vjeruje da će se vratiti u znanost sa šezdeset godina kao znanstveni novak, kada će se kao i svi novaci napokon i oženiti. U 44. godini podstanarstvo kod privatnog gazde zamijenio je podstanarstvom kod svog poslodavca, a od 2016., u 60. godini života napokon postao vlasnikom svog krova nad glavom.”

Glavni tajnik Sindikata “nagradu” još nije komentirao.

Nije jedini: Boras ga već preduhitrio

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se nagrada Šipak godine našla u akademskim krugovima. Njezin prvi dobitnik 2017. bio je rektor Damir Boras, a u “finalu nagrade” našao se još jednom.

Izdvojeni članak

Rektor Damir Boras dobio Šipak godine

– U mnogim je prilikama svojim načinom komunikacije i svojim porukama te ponašanjem u komunikaciji pokazao da nije sposoban ispuniti očekivanja, a zainteresirana javnost, studenti, profesori i drugi, dobili su lošu i manipulativnu retoriku, nepripremljene javne nastupe, pokušaje ograničavanja slobode komunikacije, izostanak aktivne, stručne i staložene komunikacije u pitanjima od javnog interesa, pa i izostanak pravilne reakcije u slučaju vrijeđanja i napada na profesore i studente Filozofskog fakulteta, pojasnili su 2017. iz HUOJ-a.

vilim ribić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap