Pretraga

Skandal potresa Filozofski fakultet u Osijeku

A- A+

Filozofski faukltet u Osijeku trenutno se nalazi u velikom skandalu zahvaljujući profesorici Sandi Ham, pročelnici Katedre za suvremeni hrvatski jezik. Navodno je profesorici u elektroničkoj pošti pronađen sadržaj u kojemu je pisala kako su joj kolege svinje, kreteni, kuje i homoseksualci te kako na fakultetu postoji hrvatska i projugoslavenska struja.

Hrvatski fakulteti sve su više u središtu medijske pozornosti jer se u posljednje vrijeme otkrivaju razni skandali koji ih potresaju. Ovog se puta u novinarskom fokusu našao Filozofski fakultet u Osijeku, prenosi Jutarnji.hr.

www.glas-koncila.hr

Izdvojeni članak

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu se prodavali ispiti

‘Kuje, homoseksualci, kreteni i svinje’

Profesorica Sanda Ham, pročelnica Katedre za suvremeni hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku te glavna urednica stručnog časopisa ‘Jezik’, u službenoj je prepisci svoju kolegicu nazvala ‘kujom’, za drugu objasnila kako se ‘pravi blesava’. Za jednog kolegu je napisala kako je ‘životinjica koja se uvlači u dupe da je to strašno’, a za drugog govori kako među studentima slovi kako kreten. 

Ham je članica Matičnog odbora za polje filologije te je u elektroničkoj poruci sugerirala predsjednici Odbora, Dubravki Sesar: ‘Ma treba ga odbiti, može biti docent još pet godina, niš’ mu neće bit’, samo će shvatiti gdje mu je mjesto’. Još je navela kako je kolega ‘homoseksualac’ pa mu je i to uzela kao zamjerku zbog koje ne bi trebao dobiti znanstveno zvanje.

Dijelovi prepiske šokirali spomenute profesore

Citirani dijelovi prepiske, pisane u radnom vremenu i odaslane sa službene elektroničke adrese Filozofskog fakulteta u Osijeku, anonimno poštom iz Zagreba upućeni su nekolicini profesora visokoobrazovne ustanove.

Uz Loretanu Farkaš, prodekanicu za razvojno-stručni rad, suspenziju i pokretanje stegovnog postupka protiv profesorice Ham, zatražili su Branko Kuna, voditelj Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, jedan redoviti profesor, koji želi ostati anoniman, te izvanredni profesor Branimir Belaj.

Cijeli slučaj je prijavljen i Državnom odvjetništvu.

Izdvojeni članak

Pravo u Splitu: za trojku 500, za peticu 1500 eura

Nastoji diskvalificirati svoje kolege na sve načine

– Šokirani smo rječnikom kojeg u prepisci upotrebljava kolegica Ham, a još više činjenicom da se o tako važnom poslu kojeg obavlja Matični odbor, tijelo čije su odluke temelj za izbor u znanstveno-nastavno zvanje, dogovara i pokušava donijeti odluke mimo službenih sjednica, rekla je prodekanica Farkaš.

Branko Kuna, voditelj Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, izjavio je kako je upoznat s nekoliko elektroničkih poruka upućenih predsjednici Matičnog odbora. Rekao je kako mu je bilo mučno i nije želio do kraja iščitati sadržaj u kojemu se spominje za vrijeme njegova izbora za izvanrednog profesora. Kuna još tvrdi kako Sanda Ham i na druge načine nastoji diskvalificirati svoje kolege.

Izdvojeni članak

Na Medicini se tražile i seksualne usluge

‘Hrvatska i projugoslavenska struja’

– Više studenata nedavno mi je reklo kako profesorica Ham priča da na našem odsjeku postoje dvije struje – ‘hrvatska’ i ‘projugoslavenska’, te da potonja, kojoj, tvrdi, i ja pripadam, promiče načela Novosadskog dogovora. Govoriti danas studentima o postojanju ‘projugoslavenske’ struje teška je objeda. To je napad na moje dostojanstvo. Nositelj sam Spomenice Domovinskog rata, medalje Bljesak, a sudjelovao sam i u akciji Oluja, istaknuo je Kuna.

Prepiska koju posjeduju novinari sadrži i ime profesora Branimira Belaja. Ham je za njega napisala kako je ‘svinja’ i kako će tražiti njegovo psihijatrijsko vještačenje, jer se trese i trza.

Sanda Ham: Dosta mi je nadgledanja i zlostavljanja!

Profesorica Ham tvrdi kako elektroničke poruke u posjedu Jutarnjeg lista nisu autentične. Također je odbila pogledati prepisku koju novinari spomenutog lista posjeduju. Prema njenim riječima, dijelovi prepiske su joj čitani telefonski te je imala uvid i u mailove koji su nekolicini profesora Filozofskog fakulteta anonimno dostavljeni iz Zagreba.

– Doista ne želim to više vidjeti – duboko je uznemirujuća činjenica da me netko nadgleda i na ovaj način zlostavlja, sadržaj je poruke koju je profesorica poslala novinaru Jutarnjeg lista. – Mislim da bit cijele te priče s tom anonimkom nije postoji li to, nego kako se to, tako anonimno i nakaradno, našlo u novinskim redakcijama? I zašto? Plaćam porez, ne bavim se politikom, pošteno 30 godina radim svoj posao – bit će da imam mnoštvo neprijatelja, a da to i ne znam, njeno je opravdanje za cijeli skandal u kojem se našla.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap