Pretraga

Skoro 16 tisuća studenata reklo što misli o COVID potvrdama na fakultetima, pogledajte rezultate

A- A+

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu objavio je rezultate njihove ankete o COVID potvrdama među studentskom populacijom. Pokazalo se da se više od 60 posto studenata ne slaže s uvođenjem COVID potvrda na fakultete te ih više od 50 posto smatra kako nisu korisne jer, prema njihovom mišljenju, cijepljene i necijepljene osobe mogu širiti zarazu.

Foto: Unsplash

Rezultati ankete koju je proveo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pokazali su stajalište studenata oko uvođenja COVID potvrda na fakultete. U anketi je sudjelovalo skoro 16 tisuća studenata koji su internetski upitnik ispunjavali putem svog AAI identiteta, a odgovori su se prikupljali od 24. studenog do 3. prosinca.

Više od 60 posto ne podržava COVID potvrde na fakultetima

Pokazalo se da više od 60 posto studenata ne podržava uvođenje COVID potvrda na fakultete, a više od 50 posto smatra kako nisu korisne jer, prema njihovom mišljenju, cijepljene i necijepljene osobe mogu širiti zarazu. Nadalje, 48 posto je uvjereno da je uvođenje COVID potvrda prisila na cijepljenje, a 44 posto da se time narušava sloboda pojedinca, dok ih 43 posto smatra da potvrde diskriminiraju studenta kao pojedinca.

Da se potvrdama ucjenjuje misli 37 posto studenata, a njih 33 posto slaže da se COVID potvrde nose i financijske štete za pojedinca zbog kazni i plaćanja testova. Manji broj njih, odnosno 26,4 posto studenata smatra da su potvrde nezakonite i neustavne.

Od ispitanih studenata, više od 55 posto ih ima COVID potvrdu

Mnogo je manje studenata koji se slažu s uvođenjem COVID potvrda, no oni koji se slažu tvrde da je glavni razlog taj što žele zaštiti svoju obitelj od bolesti, a drugi žele biti sigurni od zaraze i težih oblika bolesti, a smatraju i da će se uvođenjem COVID potvrda pandemija zaustaviti.

Anketa je također pokazala koliko studenata od skoro 16 tisuća ispitanih ima COVID potvrdu. Tako je njih 47,4 posto navelo kako ju je steklo cijepljenjem, a 8,4 posto steklo ju je preboljenje. Tako je 38,4 posto navelo kako nemaju COVID potvrdu.

– Studentski zbor će upravama svih fakulteta kao i studentskim predstavnicima svake sastavnice proslijediti pripadajuće rezultate, poručili su iz Zbora.


Share via
Copy link
Powered by Social Snap