Pretraga

Skriveni troškovi studiranja i kako se nositi s njima

A- A+

Obrazovanju se možda ne može pripisati stvarna vrijednost, no ono svejedno dolazi s prilično paprenom cijenom. Vjerojatno zate generalne troškove studiranja, od školarine do smještaja, hrane i ostalog. Ipak ponekad postoje i manje očiti troškovi na fakultetu koji usisavaju novac iz vašeg novnačnika, a kojih trebate biti svjesni kako biste kreirali dobar budžet i financijski plan.

Iako ste možda već isplanirali svoj studentski budžet, vjerojatno ste zaboravili na neke malo suptilnije troškove zbog kojih ćete trošiti više, ili još gore, na kraju mjeseca ostati bez novca. Kako vam se to ne bi dogodilo, te kako biste uspješno kreirali financijski plan, donosimo koji su to nepredviđeni troškovi koje morate očekivati.

Izdvojeni članak

Pet koraka do odličnog upravljanja novcem

Knjige i pribor

Kada se zaputite u trgovinu knjigama i priborom koji vam je potreban, vidjet ćete da ćete ostati bez više novaca nego što ste planirali. Većinu literature moći ćete iskopirati, no neki će profesori tražiti da imate originalne knjige (pogotovo ako su ih oni sami pisali), koje najčešće nisu baš jeftine. Pokušajte naći rabljene, od studenata starijih godina, pa ih kupite u pola cijene.

Kave

Kava teče venama gotovo svakog studenta. Nju vjerojatno niste računali u dio budžeta namijenjenog za prehranu i slično, no na odlazak na kave, automate i kave koje uzimate za van potrošit ćete brdo novca. To ćete najbolje primijetiti za vrijeme studentskih rokova, kada kavu često budete mijenjali i vrlo skupim energetskim pićima s velikom dozom kofeina.

Pranje veša

Ukoliko živite u stanu daleko od doma morat ćete prati vlastito rublje, što znači da ćete kupovati i deterdžent. Sumnjamo da ste s njim također računali, a trebali te. Deterdženti mogu biti skupi, stoga bi bilo pametno da se dogovorite s cimerom da dijelite jedan. Tako ćete uštedjeti nešto novaca.

Izdvojeni članak

Stvari koje mladi moraju znati o upravljanju novcem

Transport

Ukoliko se ne planirate švercati u javnom prijevozu i plaćati kazne, možda ćete kupiti mjesečnu kartu za isti. Ni takve karte nisu više jeftine, stoga i s tim morate računati. Također, morate planirati i odlaske kući i troškove koje ćete imati zbog toga. Nemojte si dozvoliti da ne možete otići doma zbog toga što si niste sačuvali novac za kartu.

Društveni život

U društveni život spada apsolutno sve- od kava u kafićima, do kina, kazališta, koncerata i izlazaka. Ništa od toga nije besplatno, a na te ćete stvari, ako ste prosječan student, trošiti uvjerljivo najviše novca. Najbolje bi bilo da si odredite mjesečnu cifru preko koje nećete prijeći, tako da možete pratiti trošenje. Ukoliko vidite da se približavate granici, možda ćete odlaske na kave smanjiti na dvaput umjesto triput na dan.

Izdvojeni članak

Istraživanje: Manjak novca snižava kvocijent inteligencije

Izleti i putovanja

Putovanja mogu biti znatno jeftinija kad ste student, no svejedno će od vas iziskivati dosta novca. Također, nikad ne znate kad će netko predložiti odlazak na izlet u drugi grad ili slično. Želite imati nešto sa strane kako ne biste jedini ostali doma, stoga uvijek pokušajte nešto malo uštedjeti upravo za takve prilike.

Neplanirani troškovi

Uvijek se mogu zalomiti troškovi koje niste imali u vidu- vađenje zuba, ukraden bicikl (pa morate nabavljati novi), kazna za švercanje u tramvaju, ili nešto deseto. Dobro je imati nešto novaca za ‘crne dane’.

Copy link
Powered by Social Snap