Pretraga

Slučaj glasačkih kutija na Ekonomiji: Anonimno pismo o namještanju izbora

A- A+

Studentski izbori Sveučilišta u Zagrebu sinoć su završili, a na mnogim sastavnicama uključujući i Ekonomiju, glasovi su se brojali do ranih jutarnjih sati. Danas su objavljeni privremeni rezultati, no u sinoćnjim satima na adresu redakcije portala Srednja.hr poslano je anonimno pismo o navodnim prijevarama s glasačkim kutijama na Ekonomskom fakultetu. Isti tekst s fotografijama kutija je poslan i upravi dotičnog fakulteta te Povjerenstvu za prigovore, no oni ne mogu ništa bez prigovora napisanog u propisanoj formi.

U drugom danu izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentskih zborova sastavnica upravi Ekonomskog fakulteta ali i medijima poslan je mail koji opisuje navodne nepravilnosti prilikom provođenja izbora na tom fakultetu. U tekstu se prilično oštro optužuje Mladež HDZ – a za varanje na studentskim izborima te malverzacije s glasačkim kutijama.

Anonimni autori prijavili situaciju s glasačkim kutijama

U elektroničkom pismu čiji su potpisnici ‘kandidati za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu’ opisuje se situacija koja se navodno dogodila u drugom danu studentskih izbora na Ekonomiji.

Nakon što su glasačke kutije preko noći sačuvane u dekanatu ujutro su se, stoji u pismu, dogodile nepravilnosti.
Neimenovani studenti tvrde da su prije otvaranja biračkog mjesta primjetili već donesene kutije s glasačkim listićima koje su otvorene u prisutnosti samo jedne osobe, Tomislava Jukića, predsjednika biračkog odbora.

U pismu stoji da su kutije koje su donesene na drugi dan izbora imale uklonjenu zaštitu.

– To znači da drugi dan glasovanje nije započelo s novim kutijama, već je počelo sa skoro punim kutijama nepoznatih glasova. Pitanje je što se dešava s drugim kutijama koje se navodno čuvaju u dekanatu na Ekonomskom fakultetu, pitaju se anonimni autori pisma. 

Za navedene malverzacije na studentskim izborima, autori pisma optužuju Mladež HDZ – a, do čije izjave danas ipak nismo uspjeli doći.

Cijeli tekst koji smo zaprimili na mail adresu redakcije možete pronaći na poveznici u nastavku.

Izdvojeni članak

‘Nered’ na studentskim izborima: Na Ekonomiji intervenirala policija


Povjerenstvo za prigovore očekuje službeni i potpisani prigovor

Navedeni mail pod nazivom ‘kandidat student’ poslan je i upravi Ekonomskog fakulteta te predsjedniku Povjerenstva za prigovore, prof. dr. sc. Anđelku Akrapu.
– Zaprimio sam navedeni tekst mailom, potom sam odmah odgovorio kako je potrebno dostaviti povjerenstvu prigovor u propisanoj formi s imenom i prezimenom kako bih mogao postupati, kazao nam je profesor Akrap.

Dodaje kako ne može ništa učiniti dok ne dobije službeni prigovor, a o fotografskim dokazima u tekstu ne može suditi jer, kako kaže, nije sudski vještak. – Po onome što ja znam i što sam čuo izbori su provedeni uredno i regularno, još nijedan prigovor nismo zaprimili, zaključio je Akrap.

Protiv privremenih rezultata izbora svaki student Sveučilišta ali i studentska organizacija mogu podnijeti obrazloženi prigovor do isteka osam radnih dana od objavljivanja privremenih rezultata izbora.

To znači da svi koji žele podnijeti prigovor to mogu učiniti, a Povjerenstvo za prigovore na isti će odgovoriti u roku od tri radna dana po primitku prigovora.

Izdvojeni članak

Studentski izbori u Zagrebu: Kaos, prijevare i kršenje izborne šutnje


Velik utjecaj izabranih studenata

Studentski zbor Ekonomskog fakulteta djeluje u radu Fakultetskog vijeća, čiji uži sastav čini 11 studenata izabranih na studentskim izborima. Ti studenti sudjeluju sa oko 15 posto glasova u radu Vijeća koje donosi niz bitnih odluka za fakultet. Potvrda izbora prodekana, donošenje proračuna Fakulteta te imenovanje raznih povjerenstava samo su neke od odluka na koje utječu i studenti koji su izabrani među svojim kolegama. Zbog navedenih ovlasti studentski izbori predstavljaju jedan od najvažnijih političkih događaja na fakultetu i Sveučilištu.

Promatrač: ‘Prebrojavanje glasova prošlo regularno’

Navedene optužbe na rad biračkog odbora pokušali smo provjeriti kod predsjednika biračkog odbora, Tomislava Jukića, no do njega nismo uspjeli doći. Među promatračima na izborima je bio i Franko Dujmić, promatrač SONG – a, inače student Akademije dramskih umjetnosti.

– U mojoj smjeni koja je bila na prvi dan izbora od 10 do 15 sati sve je prošlo regularno, kazao nam je Dujmić.

Dodaje da je i na drugi dan izbora došao na biračko mjesto oko 15 sati, a jedina promjena koju je uočio je da je iza njega sjedila zaštitarka. Podsjećamo, nakon što je neimenovana osoba pozvala policiju, na biračko mjesto je došla zaštitarka koja inače stoji na ulazu u fakultet.
Što se tiče samih prebrojavanja glasova, ovaj promatrač također nije imao zamjerki.
– Brojali smo glasove od 21 sat pa negdje do tri ujutro, konstantno sam nadgledao prebrojavanje i nemam prigovora, zaključio je Franko.

Na studentske izbore Ekonomskog fakulteta izašlo je 992 birača, a tijekom dana su objavljeni privremeni rezultati.

Copy link
Powered by Social Snap