Pretraga

Slučajevi silovanja postaju sve veći problem na američkim sveučilištima

A- A+

Nekoliko je slučajeva silovanja na američkim kampusima prošle godine izazvalo veliku medijsku pažnju, a u SAD-u se istovremeno polemiziralo i oko zakona ‘Da znači da’, koji je donesen kako bi se spriječio sve veći broj silovanja na američkim sveučilištima. O tom se problemu izjasnio i američki predsjednik, Barack Obama, koji je javnost pozvao da prestane prešutno odobravati silovanja studentica na američkim kampusima.

Emma Sulkowicz: ‘Carry That Weight’

Izdvojeni članak

Šokantan performans: Studentica svugdje nosi madrac na kojem je silovana

Podatci o zabrinjavajućem trendu dobiveni su u istraživanju koje je provedeno na Sveučilištu Brown u SAD-u. Istraživanjem se obuhvatilo samo slučajeve silovanja u kojemu su žrtve bile pod utjecajem droge ili alkohola, a u kojima je došlo do nasilne vaginalne, oralne ili analne penetracije. Pokazalo se da od 483 brucošice, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, njih 15% priznalo je da su bile žrtve silovanja ili pokušaja silovanja.

U Hrvatskoj nema novijih podataka, no istraživanje ‘Rodna prizma seksualnih prava mladih’, koje je provela Ženske sobe – Centra za seksualna prava, pokazalo je da je oko šest posto studentica i 2,3 posto (ispitivanih) studenata Zagrebačkog sveučilišta doživjelo silovanje ili pokušaj silovanja, a njih čak 64,5 posto izjasnilo se da je imalo seks pod utjecajem droga i alkohola.

Silovanja koja su okupirala američke medije

1. Grupno silovanje za vrijeme tuluma Phi Kappa Psi bratstva

Brucošica na Sveučilištu u Virginiji, tzv. Jackie, ispričala je da je za vrijeme svoje prve godine fakulteta bila silovana. Radilo se o grupnom silovanju sedmorice studenata, koji su bili pripadnici Phi Kappa Psi bratstva, za vrijeme njihovog tuluma. Tri tjedna nakon objave priče, bratstvo je dalo priopćenje u kojemu su pobili neke ključne navode kao primjerice mjesto gdje se navodno silovanje odvijalo. Jackie je prozvana lažljivicom koja slijedi trend prijava lažnih silovanja, iako podatci pokazuju da su lažne prijave toliko rijetke, da je vjerojatnije da je muškarac doživio seksualno nasilje nego bio lažno optužen.

2. Performans protiv silovanja s madracem

Emma Sulkowicz započela je sredinom rujna 2014. godine svoj umjetnički projekt ‘Mattress Performance: Carry That Weight’. Studentica sa Sveučilišta Columbia je nosila plavi madrac sa sobom unutar kampusa posvuda. Madrac koji je nosila teži dvadesetak kilograma, a označava mjesto na kojem ju je silovao kolega student. Emma je vizualno pokazala psihološki teret koji je nosila zbog silovanja i tražila je da javnost prepozna taj teret. Performans se odvija toliko dugo dok njezin silovatelj ne napusti kampus, a postoje i pravila performansa, pa tako ona ne smije sama tražiti pomoć, ali ako joj netko ponudi pomoć u nošenju madraca, može ju prihvatiti. Emma je svoju kampanju nastavila novim projektom, ‘Ceci N’est Pas Un Viol‘.

3. Teksaška studentica koja gola sjedi na stepenicama

Monica Rostvold

Hrvatski zakon

U Kaznenom se zakonu razlikuje kazneno djelo silovanja i spolnog odnosa bez pristanka. Silovanje je učinio onaj tko je uporabom sile ili prijetnje drugu osobu prisilio na spolni odnos ili njime izjednačenu radnju. Spolni odnos bez pristanka čini onaj kome druga strana nije pristala na seks, ali je on ipak dobio što je htio. Počinitelja kaznenog djela silovanja očekuje kazna zatvora od jedne do 10 godina, a počinitelja kaznenog djela spolnog odnosa bez pristanka od šest mjeseci do pet godina.

Monica Rostvold, 22-godišnja studentica umjetnosti na Sveučilištu u Texasu, provela je 45 minuta sjedeći na stepenicama ispred kampusa gola, s povezom preko očiju i slušalicama u ušima. Performansom je htjela da ljudi njezino tijelo dožive kao simbol ljepote i moći, umjesto kao seksualni objekt i ukazati na potrebu podizanja svijesti o seksualnim napadima u društvu. Monica je izjavila kako se odlučila na performans jer je i sama žrtva seksualnog nasilja, kao i nekoliko njezinih prijateljica, zbog čega je odlučila preuzeti kontrolu nad svojim tijelom.

Slučajevi silovanja postaju sve veći problem na američkim sveučilištima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap