Pretraga

SN Cvjetno: Sobe studenata s invaliditetom moraju se rušiti i prepravljati

A- A+

Iako je rekonstrukcija studentskih domova službeno završila u prosincu, studenti s invaliditetom u razgledavanje svojih novih soba pozvani su tek krajem siječnja. Pri svom prvom obilasku SN Cvjetno naselje bili su zadovoljni brojnim pristupnim rampama, ali kada su ušli u paviljone shvatili su da njihove nove sobe ne zadovoljavaju standarde potrebne za normalno funkcioniranje. Stoga će se i dva mjeseca nakon službenog završetka obnove nastaviti radovi u paviljonima Cvjetnog.

foto: Studenti s invaliditetom

Rekonstrukcija studentskih naselja službeno je završena u rekordno kratkom roku. Nakon otvaranja preuređenih domova pojavilo se dosta nezadovoljstva među studentima, a posebno iznenađeni po dolasku u nove sobe ostali su stanari  SN Cvjetno naselje, jer su se u prvim danima nove godine morali privikavati na suživot s radnicima te tuširanje u hladnoj vodi.

Krajem siječnja u razgledavanje svojeg budućeg boravka pozvani su i studenti s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu, koji su privremeno smješteni u Studentskom naselju Stjepan Radić. Po ulasku u preuređene paviljone ostali su šokirani kada su shvatili da su im stare sobe u obnovi smanjene te više ne odgovaraju njihovim potrebama, unatoč uputama koje su slali odgovornima kako bi se izbjegle ovakve situacije.

Nakon pritiska medija i pravobraniteljice Anke Slonjšak, odlučeno je da će sobe rušiti i prepravljati, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

37 studenata s invaliditetom i dalje nema prijevoz: Udruga ZAMISLI krivi Sveučilište u Zagrebu

‘Najžalosnije je što smo sugerirali popravke prije završetka rekonstrukcije’

– Najžalosnije je to što smo sugerirali popravke prije završetka rekonstrukcije, no čelni ljudi Studentskog centra i arhitekti nisu imali sluha za naše probleme, nezadovoljni su nesuđeni stanovnici SN Cvjetno naselje Marko Arambašić i Ana Mandić.

Početkom veljače u razgovoru s Markom saznali smo da su stare sobe bile odlično prilagođene njihovim potrebama, jer su tadašnji izvođači odlučili surađivati s udrugama kako bi izbjegli nepotrebne probleme i adekvatno prilagodili svoje prostorije za osobe s invaliditetom. Potaknuti tim pozitivnim ishodom studenti su i ovaj puta odlučili SC-u poslati najvažnije upute te nadležne pozvati na suradnju tijekom rekonstrukcije.

Međutim, na mail s uputama nikada nisu dobili odgovor pa će se već nakon dva mjeseca od službenog otvaranja doma morati ići u rušenje i prepravljanje novih soba.

Izdvojeni članak

Studenti s invaliditetom nezadovoljni sobama na Cvjetnom

Pravobraniteljica očekuje da će počinitelji propusta biti kažnjeni

– Tijekom uvida 8. veljače uočila sam brojne nepravilnosti. Povišeni prag otežava ulazak osobama u invalidskim kolicima, sobe su skučene, sanitarna oprema u kupaonici nije odgovarajuća. Problem su i proklizavajuće površine, prevelik umivaonik i neprilagođena zahodska školjka. Upitno je i postavljanje dvije hidraulične platforme, kojima, usput budi rečeno, osobe s invaliditetom ne mogu samostalno upravljati, kad pokraj njih stoje sasvim dobre betonske kosine, vjerojatno puno jeftinije i učinkovitije, kaže za Jutarnji list pravobraniteljica Slonjšak te ističe kako očekuje da će počinitelji propusta biti kažnjeni u skladu s propisima te da će sobe namijenjene studentima s invaliditetom što hitnije popraviti.

Student Marko požalio se kako u osam kvadrata, od čega je svega tri slobodnog prostora, nemaju dovoljno prostora za druženje s kolegama. Smatra kako se sobe moraju proširiti što će vjerojatno značiti rušenje zidova i na kraju smanjenje njihovog ukupnog broja. Tijekom novih preinaka budući stanovnici 1. i 2. paviljona SN Cvjetno naselje ostat će smješteni u apartmanima studentskog naselja na Savi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap