Pretraga

Šokantna odluka EFZG-a: Svim ponavljačima završnih godina studija školarina 7.200 kuna

A- A+

Fakultetsko vijeće zagrebačkog Ekonomskog fakulteta na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku prema kojoj svi studenti završnih godina koji ne diplomiraju ove godine, bez obzira na to koliko ECTS bodova prenose, moraju platiti puni iznos školarine, odnosno 7.200 kuna. Ovakva je odluka stvorila pravi kaos na fakultetu. Studenti su pokrenuli i on-line peticiju koja već ima preko dvije tisuće potpisnika, a pojedinci optužuju i Studentski zbor za koji smatraju da su za sve znali, ali nisu reagirali. Također, profesori i asistenti su zatrpani završnim radovima onih koji su ipak, zbog novonastale situacije, odlučili diplomirati ove godine.

foto: Ivan Klindić/www.ivanklindic.info

Izdvojeni članak

Slučaj ‘Mikroekonomija’: Od navodnih nekoliko stotina, ispit zapravo nije položilo njih 22

Burno je ovih dana na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Nakon ‘afere Mikroekonomija‘ u kojoj je ispalo da studenti nisu u pravu, sada je situacija obrnuta.

Bez obzira na broj ostvarenih ECTS-a, svi koji nisu diplomirali moraju platiti 7.200 kuna

Naime, Fakultetsko vijeće EFZG-a na jučerašnjoj je sjednici, 16. rujna, donijelo odluku prema kojoj svi studenti završnih godina dodiplomskih, diplomskih i stručnih studija koji nisu položili sve ispite i diplomirali moraju platiti puni iznos školarine, odnosno 7.200 kuna, umjesto dosadašnjih 120 kuna po ‘prenesenom’ ECTS bodu.

Ostali plaćaju prema ‘starom režimu’. Dakle, oni koji u protekloj akademskoj godini nisu ostvarili 30 ECTS-a plaćaju sve, oni koji imaju između 30 i 54 plaćaju 120 kuna prema prenesenom ECTS-u, a oni od 55 naviše ništa.

Drugim riječima, netko tko je položio sve ispite i odlučio prebaciti samo diplomski na iduću akademsku godinu morat će platiti punu participaciju, kao i da je pao sve ispite i da ih mora ponovno slušati. Da stvar bude gora, ova je odluka donesena svega tri tjedna prije upisa u novu akademsku godinu.

Izdvojeni članak

Pulski srednjoškolci žele jutarnju smjenu pa bojkotirali nastavu

Pokrenuta peticija, a kao sukrivac za novonastalo situaciju se spominje i Studentski zbor

Sve je ovo podiglo mnogo prašine na spomenutom fakultetu. Pokrenuta je i on-line peticija koju je do trenutka pisanja ovog teksta potpisalo više od 2 100 studenata, a neslužbeno smo doznali i da je ovaj potez FV-a EFZG-a izazvao pravi kaos na fakultetu. Naime, veći broj studenata je, doznavši za ovu odluku, odlučilo požuriti s diplomiranjem te su profesori i asistenti doslovno zatrpani završim radovima predanim u zadnji čas.

Ako ste mislili da farsa ovdje prestaje, pogriješili ste. Tako tamošnji Studentski zbor u svojoj objavi na društvenim mrežama kaže da je ‘ova odluka direktna posljedica odluke Vlade i MZOS-a u ukidanju financiranja produžetka studiranja’. S druge strane, pojedini studenti tvrde da je SZ sukrivac, jer su ‘navodno znali za to i pristali na dane uvjete’.

Do trenutka pisanja ovog teksta nismo uspjeli dobiti komentar čitave situacije niti od oštećenih studenata, niti od Uprave EFZG-a, niti od SZ-a, koji je odgovara niti na gore spomenute optužbe vlastitih studenata koji su ih na društvenim mrežama nekoliko puta pozvali da se izjasne.

Copy link
Powered by Social Snap