Pretraga

Španjolski student u Zagrebu: Faks mi nije težak, ali profesori pričaju prebrzo

A- A+

Erasmus je program koji omogućuje mladim ljudima studiranje u drugim državama Europe te postoji već 25 godina. Do sad je u tom programu sudjelovalo preko dva milijuna studenata, no Hrvatska je punopravnim članom postala tek prošle godine. Uz pomoć udruge Erasmus Student Network razgovarali smo sa Sergijem Fabianom koji je iz Španjolske došao u Zagreb gdje će ovu akademsku godinu provesti polažući ispite na Geodetskom fakultetu.

Hrvatski se studenti mahom prijavljuju na Erasmus te odlaze godinu dana studirati u drugu europsku zemlju. Često slušamo o pričama studenata koji su otišli u Njemačku, Bugarsku ili neku treću državu, no ovaj smo put odlučili saznati zašto strane studente privlači Zagreb, kako im se sviđaju naši fakulteti te kako su se priviknuli na novu okolinu. Članice udruge Erasmus Student Network upoznale su nas s nekoliko stranih studenata koji su nam ispričali svoje dojmove.

Razgovarali smo sa Sergijem Fabianom, koji je ove akademske godine Španjolsku zamijenio Hrvatskom.

Izdvojeni članak

Erasmus: Prilika koju Hrvatska ne smije propustiti


www.zrinski.org

Izdvojeni članak

Erasmus nije bankrotirao: za hrvatske studente sredstva osigurana

Svi su zainteresirani za Španjolce

Sergio je došao u Hrvatsku 15. listopada i od tada sluša predavanja na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. On je prvi student koji je preko Erasmusa došao na taj fakultet te kaže kako nije imao većih problema sa snalaženjem u novom gradu.

– Zanimljiv mi je ovaj dio Europe, pogotovo zemlje bivše Jugoslavije. Prije godinu dana sam posjetio Hrvatsku kada sam obišao Osijek, Baranju, Koprivnicu, Orahovicu, Zadar i Nin te sam stekao dosta prijatelja. Neki od njih su Hrvati, Slovenci ili Srbi pa sam zato izabrao baš Zagreb, izjavio je Sergio koji je posjetio skoro sve zemlje srednje Europe.

Geodetski fakultet u Zagrebu mu se sviđa te smatra kako je zanimljivo što su svi studenti jako zainteresirani za strane studente, pogotovo za Španjolce.

Predavanja na hrvatskom jeziku

Progam fakulteta mu odgovara pa mu nije prezahtjevan, jedino ima problema s profesorima koji brzo pričaju jer ih onda ništa ne razumije, budući da sluša predavanja na hrvatskom jeziku. Objasnio nam je kako može pratiti osobe koje sporije pričaju te kako i sam malo priča hrvatski.

– Učim hrvatski jezik, znam malo, ali je jako težak i često govorim kao da sam retardiran, rekao je odličnim naglaskom nasmijani Sergio.

Kad je tek došao u Zagreb bio je par dana kod prijatelja, koji mu je pomogao pronaći solidan stan prihvatljive cijene. Rekao nam je kako mu je čudno što su stanovi u centru tako skupi, a ne izgledaju baš najbolje.

Izdvojeni članak

Video: Što sve čeka studenta na Erasmusu

Kad se vrati u Španjolsku nedostajat će mi burek

Kad u srpnju položi sve ispite, planira se vratiti u Valeniciu kako bi završio fakultet iako bi se mogao zamisliti u Hrvatskoj na duže staze. U svoju državu ide za Božić, a u ožujku ili travnju očekuje nekoliko prijatelja koji će ga posjetiti u Zagrebu.

Rekao nam je kako su razlike između njegove zemlje i Hrvatske vrijeme, koje je u Španjolskoj ljepše, i hrana. Za kraj nam je dodao kako obožava naš burek te kako će mu nedostajati kad napusti Zagreb.

Copy link
Powered by Social Snap