Pretraga

Spavaju s kapom na glavi i uče u jaknama: Donosimo priču iz studentskog hostela s očajnim uvjetima

A- A+

Nakon naše jučerašnje priče o intervenciji vatrogasaca i policije u studentskom hostelu Industrogradnja zbog požara električnih instalacija, popričali smo sa studentima koji su smješteni u istom hostelu. Jedan od studenata već nam je jučer rekao da u hostelu svako malo nestaje struje i interneta pa smo o situaciji u smještaju popričali s još dvije studentice iz Industrogradnje. Kako doznajemo, zbog problema s grijanjem nije rijetkost da studenti spavaju s kapama na glavama, kotlovnica hostela još nije osposobljena, hostel nema zaštitara i noću su vrata otključana.

Hostel Industrogradnja | Foto: Fotografije čitatelja

Student smješten u hostelu Industrogradnja, jučer ujutro javio nam je za incident koji se u hostelu dogodio u utorak u večernjim satima. Kako smo doznali od policije i vatrogasaca, došlo je do požara električnih instalacija, koji je prije dolaska vatrogasaca ugasio domar hostela. Policija je uviđajem utvrdila kvar na elektroosiguračima u razvodnoj kutiji, a iz društva ISTO Student d.o.o. koje upravlja hostelom rekli su nam da je do kvara došlo na limitatorima HEP-a.

Problemi sa strujom i grijanjem: ‘Jednom dnevno nestaje struje, a kotlovnica je u kvaru, pola doma je bolesno i kašlje’

Student koji nam je dojavio o incidentu, kazao nam je kako su u Industrogradnji inače česti nestanci struje i interneta te kako postoje problemi i s grijanjem. Popričali smo s još dvije studentice smještene u zgradi hostela Industrogradnja na zagrebačkoj Trešnjevci. Obje nam potvrđuju kako su uvjeti u hostelu krajnje upitni. Obje studentice htjele su ostati anonimne, a u tekstu ćemo ih zvati Ana i Iva.

Izdvojeni članak

Hodnici puni dima: U studentskom hostelu Industrogradnja intervenirali vatrogasci i policija

– Instalacije u hostelu jako su loše, iskakanje osigurača je konstantno i barem jednom dnevno ostajemo bez struje. Koliko nam je jasno, dolazi do kratkog spoja zbog preopterećenja. U sobama imamo nove i stare utičnice i rečeno nam je da produžne kablove smijemo uključivati samo u stare utičnice jer ako ih uključimo u nove, sustav pada, priča nam Ana i usput dodaje da u nove utičnice mogu uključivati samo primjerice punjač za mobitel ili laptop.

Osim struje, veliki problem studentima u Industrogradnji na Trešnjevci predstavlja i grijanje.

– Grijanja nema, što možda s trenutnim temperaturama vani izgleda kao smijurija, ali pozicija doma je takva da je unutar prostorija uvijek puno hladnije nego vani, pola doma je bolesno, kašlju itd. Ne pomaže ni loša sobna izolacija, soba se jako brzo hladi. Što se tiče grijanja, hostel ima kotlovnicu, ali je tek moraju osposobiti pa nam zato još uvijek nisu u mogućnosti pustiti grijanje, priča nam pak Iva.

Studentica spava s kapom na glavi jer joj je hladno, njezina kolegica uči u tri jakne

Ana pojašnjava da su im u hostelu ponudili grijalice do popravka kotlovnice, no i grijalicom u sobi situacija je daleko od podnošljive.

– Neku večer sam spavala s kapom na glavi jer mi je bilo hladno, a moja cimerica uči s tri jakne na sebi. Osim toga, sjedi na podu na tepihu jer joj je tamo toplije nego dok sjedi na stolici, kaže Ana i dodaje kako su i problemi s internetskom vezom dio svakodnevice. Kako nam pričaju djevojke, na svakom katu nalazi se čajna kuhinja, u kojoj na 2. katu nema struje i ne radi rešo, tako da 2. kat nema ‘kuhinju’ već četiri dana. Što se tiče sanitarnih čvorova, na svakom je katu desetak do 12 WC-a, od kojih je na 3. katu otključano njih pola. WC-i na 3. katu hostela nemaju ključeve.

Izdvojeni članak

Studenti u hostelu na Trešnjevci: ‘Plaćamo 500 kuna, a ne radi grijanje i nemamo internet’

– Privatnost je užasna, nemamo ključeve od WC-a pa ključeve posuđujemo od drugih katova, priča Ana i dodaje kako je 3. kat i inače dosta problematičan. U WC-u se nakuplja vlaga i gljivice. Pet je tuš kabina, od kojih je jedna zatvorena, a jedna je s vremena na vrijeme zatvorena. Ističe kako je jedina dobra stvar prilikom nestanka struje činjenica da u WC-u i kupaonicama ipak ima svjetla.

Hostel nema zaštitara i noću su ulazna vrata otključana, za cijeli dom zadužen domar Sveto

Prema riječima naše sugovornice, s obzirom na veliku potražnju ove jeseni, otvoren je spomenuti 3. kat i ponuđen studentima, no dio 3. kata još se uvijek preuređuje. Lijevo je krilo u funkciji i u njemu su smješteni studenti, dok je desno u procesu preuređenja.

Iva nam kaže da u hostel povremeno dođe čistačica i dodaje kako hostel nema zaštitara, a kako su noću vrata hostela otključana.

– Za cijeli dom zadužena je jedna osoba – domar Sveto. Problem je što preksinoć, a vjerojatno i ubuduće, može doći do ozbiljnijeg problema zbog nemara uprave. Nedopustivo je da se ovakav dom objavljuje na studentskim stranicama kao opcija smještaja, a nudi ovakve uvjete, zaključuje Iva i dodaje da se ljudi redovito žale upravi i pišu mailove. Dodaje kako je jednom dobila odgovor od upravitelja, no da je u potpisu pisalo samo ‘upravitelj’, bez imena i prezimena.

Studentica iz hostela: ‘Iz ove pozicije, Cvjetno mi se čini kao Sheraton od doma’

Izdvojeni članak

SC za novih 300 studenata pronašao smještaj od 500 kuna mjesečno

Ana nam ukazuje na web stranicu društva koje nudi smještaj u hostelu Industrogradnja. Društvo nudi smještaj studentima na dvije lokacije – na Kennedyjevu trgu i Poljaničkoj ulici. Na web stranici nalaze se samo fotografije smještaja na Kennedyjevu trgu, koji je preuređen i u boljem stanju od hostela u Poljaničkoj.

– Nema fotki soba iz Poljaničke i ne daju konkretne informacije o smještaju koji plaćamo 500 kuna. Niti nam je struja sigurna, niti nam radi grijanje, a internet je slab i šteka. Stvarne probleme tog doma nitko ne navodi. U studentskom domu Cvjetno naselje kolege plaćaju krevet 475 kuna za dvokreventnu sobu s vlastitim WC-om, mi ovdje plaćamo 500 kuna i iz ove perspektive, Cvjetno mi se čini kao Sheraton on doma, zaključuje Ana, jedna od mnogih nezadovoljnih stanovnika hostela Industrogradnja. U galeriji fotografija ispod, možete pogledati smještaj unutar hostela.

I prije dvije godine, Industrogradnja je imala problema s uvjetima smještaja

Podsjetimo, hostel Industrogradnja smještaj je studentima počeo nuditi početkom listopada 2015. godine, kada je u tijeku bila obnova zagrebačkih domova Stjepan Radić i Cvjetno. Već smo tada pisali o neprikladnim uvjetima u zgradi, s kojima stanovnici muku muče i dan danas, dvije godine poslije.

Hostel Industrogradnja za studente nudi smještaj koji nije sufinanciran od Studentskog centra niti države, a u njemu smještaj najčešće pronalaze studenti koji, iz brojnih razloga, nisu uspjeli dobiti smještaj u jednom od zagrebačkih SC-ovih studentskih domova.

Iz društva koje upravlja hotelom mailom se oglasili stanarima Industrogradnje

Jučer u poslijepodnevnim satima, ISTO Student d.o.o. koje upravlja hostelom, mailom se obratilo stanovnicima hostela. Mail upućen studentima prenosimo u cijelosti.

– Poštovana / poštovani, jučer navečer dio Doma ostao je bez opskrbe električnom energijom zbog kvara na limitatoru – uređaju HEP-a koji se nalazi(o) prije glavnog elektro-ormara Doma. Nakon što je HEP uklonio neispravni limitator, opskrba električnom energijom je obnovljena. Do kvara nije došlo zbog postupanja Doma ili stanara Doma, niti zbog preopterećenja. Nije bilo opasnosti za imovinu i stanare Doma. Domar je postupio preventivno da se spriječi eventualna veća šteta na elektro-ormaru Doma, a sukladno proceduri pozvane su i relevantne službe – koje nisu utvrdile postojanje opasnosti ili bilo kakvih propusta. Ujedno, HEP je najavio montažu novog limitatora u petak (13.10.), kada će na kratko biti prekinuta opskrba električnom energijom.

Danas su tehničari nastavili konfiguraciju wireless mreže za pristup internetu kako bi osigurali da i svi stanari na III. katu imaju snažan signal. Pozivamo sve da eventualne probleme i kvarove (općenito) prijave na mail [email protected] kako bi se što više skratilo vrijeme do otklanjanja istih. Svaka soba može na porti preuzeti električni radijator ili grijalicu, do završetka radova na ugradnji nove peći i puštanja u rad centralnog grijanja. Više informacija dat ćemo početkom narednog tjedna. Također, za nove stanare (obzirom da su skinute obavijesti koje su ranije bile na sanitarnim čvorovima), na svakom katu su na raspolaganju po četiri tuša i četiri umivaonika s toplom vodom (24 sata). Preostala dva tuša sada nisu priključena na toplu vodu, stoji u poruci ISTO Studenta stanarima Industrogradnje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap