Pretraga

Splitski rektorat od bivšeg zaposlenika kupio umjetnine za 85.000 kn. Mrtvo hladno nam kažu da su to pokloni

A- A+

U manje od godinu i pol dana, Sveučilište u Splitu potrošilo je 85.032,27 kuna javnog novca na, ni više ni manje, umjetnička djela. Naručivali su ih od akademskog slikara i svojeg bivšeg zaposlenika Josipa Botterija Dinija. Da bi stvar bila bizarnija, iz splitskog rektorata priznaju nam da su umjetničke slike i grafike naručivali kao – poklone.

Splitski rektor Dragan Ljutić
Foto: Youtube screenshot | srednja.hr

Splitsko je sveučilište kroz ugovore sklopljene u razdoblju od lipnja 2019. do lipnja 2020. potrošilo najmanje 85.032,27 kuna javnog novca. Kupovali su umjetnička djela.

Naručivali od svog bivšeg zaposlenika

Iznos koji spominjemo odnosi se na četiri autorska ugovora koje je Sveučilište u Splitu potpisalo s poznatim akademskim slikarom Josipom Botterijem Dinijem. Prvi ugovor sklopljen je 7. lipnja 2019., čime je Sveučilište od spomenutog slikara dobilo 18 umjetničkih grafika. To je ukupno koštalo 36.778,66 kuna. Drugi ugovor sklopljen je 10. lipnja iste godine. Slikar je izradio četiri umjetničke slike, a Sveučilište je na taj autorski ugovor potrošilo 8.238,42 kune javnog novca. Treći ugovor sklopljen je 31. listopada te godine, a za trošak od 3.677,87 kuna, nastala je jedna umjetnička grafika. Četvrti, posljednji ugovor između Sveučilišta i Botterija Dinija, sklopljen je 16. lipnja 2020., što je koštalo 36.337,32 kune, a u registru ugovora nije navedeno koliko je umjetničkih djela i kojeg tipa Sveučilište u tom navratu dobilo od slikara.

Izdvojeni članak

Ne, ne šalimo se: Boras je do sada na filmiće spiskao vrtoglavih 800.000 kn

Važno je naglasiti da su iznosi koje je Sveučilište potrošilo na autorske ugovore ne odgovaraju zaradi koju je ostvario akademski slikar. Kako se radi o autorskim ugovorima, s kojih odbijamo porez, prirez te doprinose, Botteri Dini je mogao zaraditi do oko 65.000 kuna. Nije naodmet naglasiti da je spomenuti slikar najpoznatiji po djelima sakralne tematike, preciznije po vitrajima i mozaicima. No, to nisu ni približno najzanimljviji detalji ove priče. Botteri Dini na poseban je način povezan sa Sveučilištem. Kako nam je potvrđeno s Umjetničke akademije u Splitu spomenuti slikar bio je njihov profesor od početka svibnja 2002. do kraja svibnja 2004. godine. Drugim riječima, Splitsko sveučilište u zadnjih je godinu i pol dana kupovalo razna umjetnička djela od svog bivšeg zaposlenika.

Botteri Dini javnosti je poznat i kao jedan od kandidata za ravnatelja Galerije umjetnina u Splitu. Kada je u siječnju 2011. on predložen za čelnika, revoltirani su studenti u atriju Galerije organizirali performans sarkastičnog karaktera. Potaknuti su bili, pisao je tada Večernji, općepoznatom ‘činjenicom’ da u Splitu “svi sve znaju i svi sve mogu”, pa su svoj performans osmislili kao prijavu za čelništvo Galerije umjetnina. Kao neke od brojnih projekata u planu istaknuli su pečenu janjetinu s prilozima, degustacije vina, besplatno razgledavanje Kerumovih dućana.

Umjetnička djela su pokloni

Na upit o tome u koju su se svrhu naručivala umjetnička djela, od splitskog rektorata dobili smo dosta bizaran odgovor. Javio nam se službenik za informiranje i prorektor Željko Radić po, kako kaže, nalogu rektora Dragana Ljutića. Potvrdio nam je da je Sveučilište u četiri navrata naručivalo umjetnička djela od akademskog slikara Josipa Botterija Dinija. Osim toga, rekao nam je da im nije nepoznata činjenica da je slikar Botteri Dini bio profesor na splitskoj Akademiji. Najzanimljviji dio odgovora, ipak, odnosi se na svrhu u koju su naručene umjetnine. Umjetnička djela su se, kazao nam je, naručivala za poklone – laureatima, počasnim doktorima, dobitnicima raznih priznanja i drugim uvaženim gostima.

– Umjetnička djela o kojima govorite naručena su i dodijeljena a) laureatima sveučilišnih nagrada i priznanja u prigodi Dana Sveučillišta, počasnim doktorima, profesorima emeritusima te dobitnicima posebnih priznanja zaslužnima za razvoj Sveučilišta – povelja i plaketa. U naznačenom dvogodišnjem razdoblju održane su dvije takve manifestacije i na njih se odnose umjetnički radovi vezani uz vaša pitanja, b) predstavnicima partnerskih sveučilišta u prigodi bilateralnih posjeta ili obljetnica partnerskih institucija, rekao nam je Radić.

Na naše pitanje o tome gdje se trenutno nalaze naručena umjetnička djela kazao nam je da su u privatnom posjedu laureata kojima su uručena. Kako u registru ugovora nabave Splitskog sveučilišta za posljednji, četvrti ugovor s Botterijem Dinijem nije navedeno što je točno dobiveno za plaćeni iznos, i to smo pitali rektorat, no konkretan odgovor nismo dobili.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap