Pretraga

Splitski studenti usred rokova iz stanova izbačeni radi turista: No, stiglo je spasonosno rješenje

Drami u kojoj su se našli studenti iz Splita, barem nakratko, došao je kraj. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban izašao im je ususret nakon što je koncem prošlog tjedna dobio apel od Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. U apelu studenti su od župana tražili pomoć za kolege koji su, uslijed turističke sezone, izbačeni iz stanova usred ispitnih rokova. Župan je potrebitim studentima na korištenje omogućio stanovanje u Ženskom đačkom domu u Splitu, i to do 25. srpnja. Kako nam kaže predsjednik Studentskog zbora Josip Podrug, Studentski centar im je, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, također ponudio pomoć pa će i oni od 15. srpnja ponuditi ležajeve za studente kojima je to potrebno. Ova priča pokazala je kako Split, iako je iz godine u godinu sve popularnije studentsko središte, pati od kroničnog manjka smještajnih kapaciteta glede ležajeva u studentskim domovima.

Studentski dom Bruno Bušić u Splitu
Foto: SC Split

Splitski studenti očajni: Ispiti im u tijeku, a zbog turista izbačeni iz stanova

Devedeset ležajeva Ženskog đačkog doma u Splitu dodijeljeno je na korištenje studentima koji  su ovog mjeseca ostali bez krova nad glavom. Bez krova nad glavom jer su, uslijed turističke sezone, izbačeni iz unajmljenih stanova, a studentski domovi su prekrcati.

Studenti uselili u Ženski đački dom

Rješenje je stiglo nakon što je koncem prošlog tjedna Studentski zbor Sveučilišta u Splitu uputio apel Blaženku Bobanu, županu Splitsko-dalmatinske županije, u kojem ga, stjerani u kut, mole za pomoć studentima koji su izbačeni iz stanova usred ispitnih rokova. Naime, kako je dogovoreno, studentima je dodijeljeno 90 ležajeva Ženskog đačkog doma u Splitu na korištenje sve do 25. srpnja, kada tekuće obveze na fakultetima završavaju. Iz Kabineta župana Bobana potvrdili su nam te informacije.

– Nakon razgovora s ravnateljicom Ženskog đačkog doma u Splitu, Ljiljanom Buljubašić, župan Boban je dogovorio mogućnost smještaja u Ženskom đačkom domu za 90 studenata po simboličnoj cijeni od 60 kuna do 25. srpnja ove godine, rekli su nam iz Kabineta.

Dodatno ističu kako će župan nastaviti razgovor s predstavnicima studentskog zbora i predstavnicima Sveučilišta kako bi se izbjegla daljnja neugoda za splitske studente u budućnosti.

Splitu kronično nedostaje mjesta u studentskim domovima

Razlog zbog kojeg su se studenti obratili upravo županu Bobanu leži u činjenici da Studentski centar nije bio u mogućnosti useliti izbačene studente u neke od svojih domova – jer mjesta više nema. Podsjetimo, jedan od studentskih domova, Bruno Bušić, u renovaciji je od 2017., a useljiv će biti tek od akademske godine 2020./2021. No, čak i kada je bio na raspolaganju, smještaja za sve studente koji su dom zatražili nije bilo dovoljno.

Među studentima koji su izbačeni iz stanova i oni koji su dobili dom?

Kako su se natječaji za smještaj u Studentskom domu Bruno Bušić, i nakon što je renovacija otpočela, uredno održavali, studenti koji su tehnički upali u dom Bruno Bušić za kompenzaciju su dobili 600 kuna subvencije za privatni smještaj. Osim što se radi o definitivno preniskom iznosu, ova situacija pokazuje da je među studentima koji su izbačeni iz stanova sigurno moglo biti i onih koji bi, u normalnim okolnostima, stanovali u domu.

Da Split pati od manjka smještajnog kapaciteta za studente, te da je renovacija Bruna Bušića dijelom uzrokovala situaciju u kojoj su se našli studenti bez krova nad glavom smatra i Josip Podrug, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

Zbog ‘slučaja Split’ otkrivamo koliko je studenata u Hrvatskoj smješteno u studentske domove

– Renovacija doma Bruno Bušić sigurno je doprinijela ovoj situaciji. Splitu je prijeko potrebno dodatnog smještajnog kapaciteta za studente, treba nam barem još ovoliko ležajeva koliko ih trenutno ima. Kada pogledamo brojke, možda otprilike 60% svih studenata koji su se prijavili za smještaj u domu, na koncu u domu i završi, budući da mjesta nema. Koristim ovu priliku i da zahvalim županu Blaženku Bobanu koji nam je u kratko vrijeme izašao ususret i pronašao rješenje kaže nam Podrug.

Otkriva nam i kako im je Studentski centar, u sklopu svojih mogućnosti, odlučio izići ususret. Međutim, kako su kapaciteti trenutno popunjeni, tek od 15. srpnja, kada službeno završava ovogodišnji smještaj studenata koji su trenutno u domu, moći će ponuditi ležajeve ovima koji su izbačeni iz stanova.

Napomenimo za kraj kako je SC Split objavio natječaj za smještaj u domovima u akademskoj godini 2019./2020., o čemu više doznajte na poveznici.

Splitski studenti usred rokova iz stanova izbačeni radi turista: No, stiglo je spasonosno rješenje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap