Pretraga

Splitski studentski pravobranitelj odbacuje optužbe kolega s Filozofskog

A- A+

Neslužbeni rezultati natječaja za studentske projekte u Splitu
izazvali su veliko razočaranje i optužbe dijela studenata. U priopćenju studenata
Filozofskog fakulteta pozvali su pravobranitelja Paska Tomaša da reagira na nepravilnosti u radu Povjerenstva za natječaj studentskog zbora. Tomaš odbacuje optužbe o nepravilnosti, a u intervju nam je otkrio sve članove Povjerenstva.

Pasko Tomaš/osobna arhiva

Pasko Tomaš student je prve godine Pravnog fakulteta u Splitu te obnaša dužnost studentskog pravobranitelja. Neslužbeni rezultati za dodjelu financijskih sredstava udrugama, izazvali su velike reakcije usmjerene prema netransparentnosti Studentskog zbora, a sami studenti su pozvali Tomaša da reagira, što je bio povod za kratki intervju s njime.

Izdvojeni članak

Studenti Filozofskog fakulteta reagiraju na nepravilnosti Zbora u dodjeli sredstava

Pozvali su Vas kao studentskog pravobranitelja da reagirate na nepravilnosti te me zanima hoćete li reagirati i na koji način?

Naravno da ću reagirati jer sam s obzirom na funkciju to dužan učiniti i to po Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. Na sjednici Studentskog zbora otvoreno ću postavljati pitanja članovima Povjerenstva za Natječaj te tražiti odgovore na sva pitanja i pritužbe koje sam kao pravobranitelj primio. Zastupati ću stavove žalitelja te na kraju rasprave donijeti odluku hoću li podržati ovakve neslužbene rezultate natječaja.

Imate li vi kao studentski pravobranitelj informaciju tko je sve član Povjerenstva te zašto ona nije objavljena na stranicama Studentskog zbora?

Imam informacije o sastavu Povjerenstva te se Povjerenstvo sastoji od 5 članova. Sukladno Statutu Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu tri člana povjerenstva iz reda studenata imenuje Studentski zbor, a dva člana iz reda nastavnog osoblja imenuje Rektor Sveučilišta. Studentski zbor je jednoglasno izabrao članove povjerenstva iz svojih redova i to Marinu Crnjac, Igora Tomića i Filipa Odrljina dok je Rektor imenovao prorektore Borisa Maleša i Branka Matulića za preostala dva člana Povjerenstva iz redova nastavnog osoblja.

Informacija o članovima Povjerenstva nije objavljena na službenim stranicama i stranicama Studentskog zbora jer za tim ne postoji nikakva zakonska niti bilo koja druga obveza. Također napominjem da nitko od prijavitelja na natječaj nije službeno zatražio informacije o članovima Povjerenstva a da ih je zatražio zasigurno bi ih i dobio. Odgovorno to tvrdim te još jednom napominjem da je svatko od prijavitelja imao na to pravo, kao što je imao i pravo zatražiti zapisnike sa sjednica na kojima su imenovanja obavljena.

Također me zanima imate li saznanja da se neke manifestacije koje su dobile novce na kraju nisu održale?

Nemam nikakvih saznanja o tome da neke manifestacije nisu održane te molim svih koji imaju saznanja o tome da mi se jave na moj službeni e-mail navden na službenim stranicama Studentskog zbora kako bi provjerio takve, za sada još uvijek, špekulacije.

Možete li objasniti zašto Studentski zbor ne revidira prethodno prijavljene projekte?

Navod da „Studentski zbor ne revidira prethodno prijavljene projekte“ jednostavno nije točan jer su stručne službe Sveučilišta na traženje Studentskog zbora i Povjerenstva za natječaj tražile izvještaj svih realiziranih i nerealiziranih projekata te pravdanje financijskog plana za sve projekte koje su financirani na prethodnim natječajima. Napominjem da i u samom tekstu natječaja stoji da se neće financirati programi udruga, pojedinaca i Studentskih zborova sastavnica koji za natječaje Studentskog zbora provedene proteklih godina nisu dostavili račune i opravdali iznos dobiven na natječaju.

Je li bilo nepravilnosti u radu Povjerenstva? Kako komentirate cijeli slučaj?

Natječaj Studentskog zbora proveden je u skladu sa svim zakonskim regulativama te u niti jednom slučaju Povjerenstvo nije prekršilo niti jednu zakonsku ni bilo koju drugu odredbu. Svi podnositelji žalbe koji smatraju da su „nepravedno oštećeni“ imaju na to pravo i do zadnjeg trenutka ću zastupati njihova mišljenja jer sam ipak ja njihov a ne svoj pravobranitelj. Odbacujem sve napise koje oko ovog natječaja povezuju bivše predsjednike Studentskog zbora Sveučilišta Ivana Žižića i Maria Podruga. Oni u niti jednom trenutku nisu sudjelovali u izradi teksta natječaja a kamoli da su sudjelovali pri provođenju natječaja, odlučivanju i raspodjeli financijskih sredstava Studentskog zbora.

Odbacujem i sve napise da su članovi Povjerenstva imali bilo koju lošu namjeru pri dodjeli sredstava. Kao pravobranitelj moram braniti i studente koji su članovi Povjerenstva i dužnost mi je poštovati njihovu slobodu pri odlučivanju i raspodjeli sredstava. Naravno, to ne znači da ne mogu ili ne smijem postavljati pitanja ili tražiti odgovore. To ću napraviti jer mi je krajnji cilj zadovoljstvo onih zbog kojih natječaj i postoji a to su studenti i studentske organizacije.

Splitski studentski pravobranitelj odbacuje optužbe kolega s Filozofskog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap