Pretraga

Splitski sveučilišni profesor postao član ugledne Austrijske akademije znanosti

A- A+

Profesor splitskog Filozofskog fakulteta Marko Trogrlić izabran je za dopisnog člana ugledne Austrijske akademije znanosti. Akademija je najvažnija austrijska izvansveučilišna znanstvena ustanova, a ove godine slavi svoju 175. obljetnicu.

marko trogrlić

Profesor don Marko Trogrlić, dopisni član Austrijske akademije znanosti
Foto: Youtube screenshot; Splitsko-makarska nadbiskupija

Austrijska akademija znanosti, puno naziva Österreichische Akademie der Wissenschaften, u Beču je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 22. travnja 2022. izabrala Marka Trogrlića, redovitog profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu za svog dopisnog člana. Profesor Trogrlić je na to mjesto izabran na prijedlog filozofsko-povijesnog razreda austrijske akademije zbog svojih znanstvenih postignuća na području povijesne znanosti, izvijestio je splitski rektorat.

Austrijska akademija znanosti sa sjedištem u Beču utemeljena je 1847. godine kao Carska akademija znanosti i ove godine slavi svojih 175 godina postojanja. Najveća je i najvažnija državna znanstvena izvansveučilišna ustanova u Austriji. U svojih 25 istraživačkih Zavoda i internoj izdavačkoj kući razvija bogatu znanstveno-istraživačku i izdavačku djelatnost u području humanističkih, društvenih, prirodnih i tehničkih znanosti.

Prije izbora profesore Trogrlića, podcrtavaju sa splitskog sveučilišta, u zadnjih pola stoljeća iz Hrvatske su, u području humanističkih znanosti, za dopisne članove Austrijske akademije znanosti bili izabrani sljedeći naši znanstvenici i sveučilišni profesori: Grga Novak, povjesničar i arheolog, (izabran 1963.), Josip Hamm, slavist, (izabran 1964.), Zdenko Škreb, germanist, (izabran 1983.), Radoslav Katičić, jezikoslovac, (izabran 1981.) te Ivan Golub, teolog, (izabran 1989.).

marko trogrlić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap