Pretraga

Srpski studenti prosvjeduju, podržavaju ih hrvatski kolege

A- A+


Izdvojeni članak

Kolaps ‘Zemlje znanja’: Studenati se gomilaju, a kadrova i novca sve manje

Stotinjak studenata i studentica nekoliko beogradskih fakulteta prosvjedovalo je u petak u Beogradu, u glavnoj pješačkoj zoni, ulici Knez Mihailovoj. Naime studenti traže bolje uvjete studiranja, pa zbog toga i Fakultet likovnih umetnosti već duže od desetak dana blokira nastavu. Da su i malobrojnim studentima akademija odlučili naplaćivati školarine, potvrđuje i primjer Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu koja također nije izuzeta iz novog modela naplate školarina.

Srpski i hrvatski studenti međusobno se prate i podržavaju u prosvjedima. Tako je i Slobodni Filozofski izdao priopćenje u kojem poručuje srpskim kolegama da ustraju u borbi i prošire područje borbe za obrazovanje

Izdvojeni članak

Na Filozofskom kasnili upisi zbog zahtjeva za smanjenje školarina

‘Studenti, a ne klijenti’ kazali mišljenje u Knez Mihailovoj

Beogradski studenti nezadovoljni ignoriranjem njihovih zahtjeva u petak su izašli na ulice. Oni traže da svi koji su ostvarili od 49 do 59 ECTS bodova budu oslobođeni plaćanja dijela školarine, a svi koji imaju 60 bodova budu u potpunosti oslobođeni plaćanja školarine.
Postoji mnogo studenata koji su ispunili sve svoje uvjete, međutim država im neće platiti školarinu, iako je prethodno bilo obećano drugačije.

S transparentima ‘Studenti, a ne klijenti’ ili pak ‘Svi u blokadu’, beogradski studenti jasno su poručili kakvi će im biti sljedeći koraci, ukoliko odgovorne instituticije i dalje budu ignorirale njihove zahtjeve.

Nitko neće biti izuzet, pa ni akademije

Akademski građani dvije susjedne države imaju jako dobru komunikaciju, a međusobno se podržavaju u zahtjevima, koji u suštini nisu različiti. Tako je Slobodni Filozofski podržao svoje susjedne kolege, a i objasnio koje su zapravo sličnosti između zahtjeva studenata ove dvije države.

U Hrvatskoj je trenutno na snazi primjena novog modela studentskih participacija kojom se pokušava uvesti jedinstveni model plaćanja školarine na svim sveučilištima. Studenti FFZG-a ističu kako se ovaj model temelji na famoznoj izvrsnosti, dok je u praksi riječ o penalizaciji studenata koji ne uspiju u akademskoj godini skupiti 55 ECTS bodova.

Zanimljivo je kako su i u Zagrebu i Beogradu ove godine istaknuti manji, umjetnički fakulteti. U Zagrebu je to Akademija dramskih umjetnosti čiji su studenti stavili veto na odluku o naplaćivanju studija. Na ADU u Zagrebu studiranje se dosad nije naplaćivalo, pa je naplata visokog obrazovanja očito sustigla sva područja, pa i ona likovno- umjetničkog tipa.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap