Pretraga

Stanarina će biti ‘paprena’: Poznato kada se otvara ultramoderan studentski dom u Dubrovniku

A- A+

Nakon godina odugovlačenja, radovi na prvom studentskom domu u Dubrovniku konačno su započeti. Prema najavama, bit će to jedan od najmodernijih studentskih domova u Hrvatskoj, a otvoriti bi se trebao za godinu i pol. No, za stanarinu će studenti morati izdvojiti poprilično visoku cifru.

Projekcija studentskog doma u Dubrovniku | Foto: http://www.scdu.hr

Nakon potpisivanja Ugovora o javnim radovima gradnje kompleksa studentskog doma, radovi na pravom studentskom domu u Dubrovniku konačno su krenuli. Jedan od najmodernijih domova u Hrvatskoj imat će 503 ležaja, od čega će 295 ležaja biti za studente u nepovoljnom položaju. Za studente s invaliditetom bit će osigurano pet posebnih soba, a dom će imati i studentsku menzu te prostor za društvene aktivnosti.

Izdvojeni članak

King’s Landing postaje pravi studentski grad: Najjužnije hrvatsko sveučilište dobiva dom s 500 kreveta

No, cifra koju će studenti morati izdvojiti za stanarinu poprilično je visoka. Kako doznaje HRT, cijena mjesečnog smještaja bit će 800 kuna, a dom će svoja vrata otvoriti 1. lipnja 2020. godine.

Usporedbe radi, kada je riječ o cijeni smještaja u studentskim domovima, u zagrebačkim domovima ona iznosi od 100 do 600 kuna za dvokrevetnu sobu. Za istu vrstu sobe splitski studenti koji stanuju u domu moraju izdvojiti 790 kuna.

Podsjetimo, Sveučilište u Dubrovniku jedino je javno sveučilište u Hrvatskoj koje nema studentski dom, a studentima to predstavlja veliki problem. Osim što zbog turizma studenti iz privatnog smještaja moraju iseliti i prije nego su im ispiti završili, dodatan im teret stvaraju i visoke cijene takvog smještaja.

– Jedini izbor imamo privatni smještaj koji su nažalost preskupi. Mislim da su neopravdano preskupi, ali to je zbog toga što nemamo studentski dom i privatni iznajmljivači jednostavno mogu staviti cijene koliko oni misle i žele, kazala je za HRT dubrovačka studentica Lucija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap