Pretraga

[Statistički kaos] MZOS i AZVO javnosti nude drastično različite podatke o broju studijskih programa

A- A+

Ukoliko poželite dobiti točnu informaciju o broju studijskih programa koji se provode u Hrvatskoj naći ćete se u dvojbi. MZOS i AZVO, institucije koje barataju tim podacima, prezentiraju različite brojke. Ministarstvo tvrdi da ih je 1.561, a AZVO da ih je 1.357*.

srednja.hr

Nedostatak ili nepotpunost statističkih podataka koji se tiču hrvatskog obrazovnog sustava nisu rijetkost, a nakon pritužbe jednog mladog znanstvenika uočili smo da čak i oni podaci kojima institucije barataju nisu pouzdani.

Naime, na pitanje o broju studijskih programa koji se provode na visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj, na stranicama MZOS-a i AZVO-a dobivaju se drastično različiti podaci.

Tko ima točne podatke

Izdvojeni članak

Druga strana: Evo što MZOS i Sveučilišta ne znaju, a trebala bi znati

Stranice Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta sugeriraju kako se na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama u ovom trenutku provodi 1.561 studijski program. S druge strane najsvježiji podaci kojima barata Agencija za znanost i visoko obrazovanje pokazuju kako je ta brojka za 204 programa manja.

Potaknuti tom nezanemarivom razlikom u jednom egzaktnom i prilično jednostavno provjerljivom statističkom podatku odaslali smo upit prema obje institucije u potrazi za objašnjenjem – i naravno točnom brojkom.

Izdvojeni članak

MZOS za državnu stipendiju očekuje oko 9 tisuća prijava, a evo kad će rezultati

Usprkos susretljivosti službi za odnose s javnošću obrazloženje smo čekali puna tri dana.

– Na web stranici MZOS-a jedan isti studijski program ima jednu šifru za izvođenje u sjedištu visokog učilišta i drugu šifru za izvođenje studijskog programa izvan sjedišta visokog učilišta. Osim toga, studijski program ima svoju šifru i prikazuje se prema izvođaču koji izvodi studijski program. Svaki izvođač se prikazuje zasebno, međutim kod studijskih programa kojeg izvodi nekoliko izvođača, tada se taj studijski program pojavljuje sa jednom šifrom prema broju izvođača. Znači u Pregledniku je evidentiran studijski program onoliko puta koliko ima izvođača, iz čega proizlazi razlika u odnosu na Preglednik Agencije za znanost i visoko obrazovanje, napisali su u odgovoru iz Ministarstva.

MZOS duplira

Iza ove prilično kompliciranog odgovora krije se jednostavno objašnjenje.

Točnu brojku studijskih programa dobit ćete od AZVO-a i ona iznosi 1.357. S druge strane MZOS će vam dati pogrešan ili bolje rečeno neprecizan podatak. Oni u svome sustavu pojedine studijske programe računaju dva ili više puta jer se izvode na matičnom sveučilištu i podružnici iako među njima ne postoji stvarna sadržajna razlika, potvrdili su nam predstavnici spomenutih institucija u naknadnom telefonskom razgovoru.

Objašnjenje ovog nelogičnog načina evidentiranja nismo dobili.

* Treba napomenuti kako se broj studijskih programa na stranicama AZVO-a danas iznosi 1.357 no tijekom dvodnevne korespondencije sa službenicima agencije spominjala se brojka od 1.354.

[Statistički kaos] MZOS i AZVO javnosti nude drastično različite podatke o broju studijskih programa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap