Pretraga

Što jesti za vrijeme kolokvija? Evo par sjajnih ideja

A- A+

Studentska prehrana je daleko od zdrave, ali je zato vrlo ukusna. Naravno, prije svega tu su odlasci u menzu, no nisu rijetki ni pohodi na dućane u potrazi za omiljenim slatkišima i slanim poslasticama, imajući uvijek na umu da su pristupačne cijene prioritet.

S dolaskom kolokvija, seminara i ispita, kreće polako (ali sigurno) period stresa. Stresiranje oko toga hoće li padati internetska veza, hoćete li imati sobu samo za sebe dok pišete ispit, a onda i one stare brige kao što su hoćete li uspjeti naučiti sve i hoće li biti dovoljno za prolaz. U stresnim trenucima, studenti se okreću alkoholu, drogi, ali najčešće – hrani.

Izdvojeni članak

Mijenja se pravilnik o studentskoj prehrani: MZO kaže da je većina studenata spremna platiti više za zdravija jela

Možda su studenti na glasu kao ‘party animals’, no ustvari je istina daleko od toga. Zalomi se tu i tamo neka luda priča, no najčešće je ipak riječ o vrlo mirnim, čak i dosadnim danima. Ti dosadni dani su oni koje studente najviše obraduju, zato što si mogu dopustiti dosadu – mogu si dopustiti da ostanu u sobi i ne izlaze cijeli dan.

Sada kreće razdoblje kada dosadnih i mirnih dana gotovo pa nema, već je svaki dan ispunjen stresom. Svima su omiljeni oni dani kada uz već planirani stres, dogodi se nešto što još dodatno oteža situaciju. O da, takvi dani su zaista svima omiljeni.

I u tim prelijepim studentskim danima, kada si ni ne mogu priuštiti alkoholnu noć (što zbog obaveza, što zbog pandemije, što zbog kraja mjeseca..), studenti se okreću svojoj jedinoj utjesi – hrani. Hrana ima vrlo bitnu ulogu u životu svakog studenta, a pogotovo u ovako kritično vrijeme.

Svatko ima svoje favorite i svi znaju koja su im omiljena jela, no ipak postoje neka univerzalno priznata jela kojima se svi studenti raduju. Teško je navesti sve delicije, no odlučili smo izdvojiti nekolicinu. Nadamo se da ćete uspjeti pronaći i svojeg favorita.

Pohano u menzi

Nije bitno je li riječ o zagrebačkom ili bečkom odresku, pohanom pilećem fileu ili cordon bleu-u, pohano je uvijek najbolji izbor u svakoj menzi. Zašto? Zato što je hrana u menzi svakako masna i većinom nezdrava, pa zašto to onda ne prihvatiti i odabrati najukusniju opciju? Čemu pretvaranje da zaista ne želite jedno masno pohano?

Nema tužnijeg trenutka nego kada vam netko oduzme zadnji komad pred nosom, ili kad dođe nova porcija, taman nakon što ste već uzeli nešto drugo, nešto što niste željeli. Šalu na stranu, radi se o zaista ukusnom jelu i ono liječi sve studentske probleme.

Off-brand keksi

Bitno je napomenuti da studenti i inače ne paze previše na svoje zdravlje, kamoli u ovim teškim trenucima. Upravo zbog toga, a i manjka volje za izlaskom iz kuće i vremena za to, nekad se dogodi da sve što se jede u danu su upravo slatkiši i grickalice. Događa li se to često? Ovisi o tome kako su raspoređeni ispiti i kolokviji…

No, treba imati na umu da su grickalice i slatkiši puno skuplji od odlaska u menzu pa studenti i tu paze na svaku kunu. Kako bi si mogli to dopustiti dovoljno često, kupuju samo off-brand proizvode, i to po mogućnosti one koji su na akciji. Keksi su najhranjiviji u ponudi, pa se onda uvijek na njih obraća najviše pažnje.

Rižoto od liganja

Malo koje jelo je tako zeznuto u menzi kao ovo. Naime, ako imate sreće, nabasali ste na savršenu porciju i uživat ćete u obroku dana (možda i tjedna!), no ako nemate, gotovo je nejestivo. Teško je uopće reći gdje pođe tako po zlu, no vjerojatno je riječ o kombinaciji loših začina i predugom stajanju jela.

Hrenovke

U onim teškim trenucima kada se pak odluče nešto kuhati u kuhinjama studentskih domova, studenti ulaze u priču vrlo oprezni. Prije svega, obavezno vodu prvo ugriju u kuhalu, inače bi čekali satima dok bi ista zakuhala… Zatim kreće sama priprema jela, koje je prethodno pomno izabrano.

Ako spadate u kategoriju studenata koji baš nikada ne kuhaju u domu, onda ste se sasvim sigurno odlučili za hrenovke. Zašto? Vrlo jednostavno – ne treba vam ništa dodatno uz to. Kada je riječ o tjestenini (koja je također vrlo popularan izbor među studentima), ipak je potrebno još nešto kupiti kako bi to ličilo na nešto (ako ništa, sol…). Upravo zato su hrenovke omiljeni studentski izbor.

Copy link
Powered by Social Snap