Pretraga

Što i koga skriva SC Zagreb? Studentima koji su dobili smještaj u domovima nisu objavili imena

A- A+

Rezultati natječaja za smještaj u zagrebačke domove objavljeni su 17. kolovoza. Studentski centar objavio je ih je na svojoj web stranici, ali imena onih koji su ostvarili pravo na smještaj nisu objavljena javno, već pod matičnim brojem pod kojim se studenti vode u SC-u. Pisali smo da je to u suprotnosti s onim što propisuje Pravilnik MZO-a, a Agencija za zaštitu osobnih podataka to nam je i službeno potvrdila. Kažu da bi se podaci trebali javno objaviti radi transparentnosti i kontrole raspolaganja javnim sredstvima. Iz SC-a su nam rekli da će podatke ipak javno objaviti u konačnoj verziji.

Foto: srednja.hr

Studenti su prošlog tjedna počeli useljavati u zagrebačke domove, ali ništa nije moglo proći bez pogrešaka SC-a, o kojima smo pisali. Istaknuli smo tada da Studentski centar Zagreb krši Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje kojeg je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

SC od studenata dobio privolu za objavu podataka, ali ipak su prekršili Pravilnik MZO-a

Izdvojeni članak
korupcija

Studentski kriminal se nastavlja: Ponovno smo SC-u poslali objave iz studentskih grupa u kojima se ilegalno prodaju i kupuju domovi

Rezultati natječaja za studentski smještaj u zagrebačke domove objavljeni su 17. kolovoza, a lista je objavljena pod matičnim brojem pod kojim se studenti vode u SC-u. U obavijesti SC-a ističu da je to radi zaštite osobnih podataka. Međutim, to krši Pravilnik MZO-a koji točno propisuje podatke koje rang-lista treba sadržavati.

U članku 18. stavku 4. tako piše da su to ime i prezime studenta, naziv visokog učilišta, broj ECTS bodova u tekućoj godini, prosječan broj ECTS bodova u prethodnim godinama studiranja, ukupan broj stečenih ECTS bodova na svim razinama studija, broj bodova prema kriterijima iz članaka 8. do 14. stavka 1. na temelju kojih se studentu odobrava subvencionirano stanovanje u studentskom domu ili kod privatnog poslodavca te ostvareno pravo ili ostvareno pravo na izravan smještaj.

Uz to, u Pravilniku piše i da studentski centri od kandidata za subvencionirano stanovanje u studentskome domu u obrascima za prijavu na natječaj pribavljaju privolu za prikupljanje i obradu njihovih osobnih podataka i suglasnost za objavu osobnih podataka na rang-listi. Privola za prikupljanje i obradu osobnih podataka je uvjet za prijavu na natječaj, pa su svi studenti koji su se prijavljivali istu i potpisali.

Agencija istaknula da je važno objaviti imena dobitnika jer se radi o javnim sredstvima

Izdvojeni članak

Useljenje u domove započelo, a zbog ovih pogrešaka SC-a ispaštat će studenti

Na naš upit Agencija za zaštitu osobnih podataka odgovorila je vrlo detaljno, a cijeli njihov dopis možete pročitati na kraju ovog teksta.
Istaknuli su da smatraju da je “opravdano (svrhovito) i zakonito da se na navedeni način (op.a. prema Pravilniku MZO-a) objave rezultati natječaja za smještaj u studentske domove koji sadrže osobne podatke studenta (imena i prezimena, te broj postignutih bodova kako je naprijed definirano), a sve u svrhu postizanja načela transparentnosti natječajnog postupka i kontrole raspolaganja javnim sredstvima”.
Zanimljivo je da su svi drugi studentski centri u Hrvatskoj javno objavili imena i prezimena onih koji su ostvarili pravo na smještaj u domove, a samo zagrebački SC nije.

Konačne rang liste SC će ipak morati objaviti s osobnim imenima i prezimenima studenata

Poslali smo stoga upit i SC-u, a sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, rekao nam je da su se oni pri objavi oslanjali na Zakon o zaštiti osobnih podataka koji je iznad Pravilnika MZO-a.

Izdvojeni članak

Ministarstvo o kupoprodaji domova: Najoštrije osuđujemo zlouporabu studentskih prava financiranih iz javnih sredstava

– Zbog nejasnoća oko objava rezultata natječaja s osobnim podacima studenata, a u cilju zaštite istih, kontaktirali smo početkom šestog mjeseca za tumačenje Agenciju za zaštitu podataka. Kako se tada Agencija tek ustrojavala, a nama je započeo Natječaj, zbog prilagodbe novog informacijskog sustava odlučeno je da se objave rang liste sa šiframa studenata, na isti način kako to radi CARNet i Nacionalni centar za vanjsko obrazovanje prilikom objavljivanja rezultata i rang liste upisanih studenata na pojedine fakultete, kao i rang liste upisanih učenika u srednje škole. To je učinjeno isključivo kako se ne bi kršila zaštita osobnih podataka studenata, opravdava nam Bošnjak.

Kako smo već istaknuli, SC Zagreb dobio je privole studenata pa to ne bi bilo kršenje podataka.
Agencija za zaštitu podataka također je komunicirala sa Studentskim centrom, pa je Bošnjak rekao da su u međuvremenu dobili odobrenje Agencije za objavu rang liste studenata s njihovim osobnim imenima i prezimenima.
 – Radi transparentnosti, na informacijskom sustavu SC-a izvode se promjene kako bi se mogle objaviti rang liste s objavljenim imenima i prezimenima kandidata. Nove konačne rang liste objavit će se nakon završenog roka za prigovor, rekao nam je Bošnjak.

Objašnjenje i stav Agencije za zaštitu osobnih podataka:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Share via
Copy link
Powered by Social Snap