Pretraga

Što pokloniti mentoru za diplomski? Neki su profesorima nosili i vrećice gljiva…

A- A+

Položili ste sve ispite i riješili sve obveze na faksu, napisali ste diplomski i jedino što vam je ostalo je obraniti diplomski. No, prije obrane, netko vam je natuknuo da trebate kupiti poklon za mentora (i članove povjerenstva). Pitali smo profesore i studente što je primjereno, a što ne.

Foto: pixabay

Službeni stav Odsjeka je da nitko ne treba dobiti poklon, ali ako nam netko donese bombonijeru ili nešto slično, nećemo ga odbiti, kaže prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić s Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Poklon kakav se ne pamti: Bivša učenica gimnazije sadašnjima donira stipendije od 15.000 kuna

Na pitanje što misli o poklonima koje studenti daruju mentorima i članovima povjerenstva, Kuterovac Jagodić ističe kako je najvažnije da pokloni ne budu skupi.

– Naša je obveza da budemo mentori i pokloni nisu nužni – kaže profesorica.

Ipak, smatra da su pokloni često izraz zahvalnosti roditelja studenata, koji tako žele obilježiti što su im djeca završila fakultet.

– Diplomanti nam često kao poklon donose domaće proizvode svojih roditelja. Imala sam tako studenta kojem su roditelji sušili gljive pa mi je poklonio vrećicu gljiva. To mi je baš ostalo u sjećanju -kaže Kuterovac Jagodić.

‘Drago mi je i kad zahvale mejlom’

Ne sviđa joj se ideja da studenti na obranu donose hranu i piće jer bi se time netko mogao osjećati dužnim da mora to isto učiniti.

– Ako žele, nakon obrane s, tada već bivšim studentima, rado odemo na piće i kolače – ističe profesorica.

Budući da su promocije obično i godinu dana nakon obrane te profesori na njih ne idu, obrana je često posljednji put da se vide sa studentima pa im je ona ujedno i prilika da se oproste.

–  Od poklona mi je puno draže kad mi studenti kasnije pošalju mejl sa zahvalom za mentorstvo – zaključuje Kuterovac Jagodić.

Studenti: Mentori ulažu vrijeme i trud

Što misle o darovima za mentore pitali smo i studente.

Izdvojeni članak

Neobičan poklon: Dekanica Veleučilišta u Gospiću predsjednici darovala prokazani plagijat

Nedavno diplomirana magistrica sociologije s Hrvatskih studija smatra da je potrebno zahvaliti se mentoru na trudu koji je uložio u studenta.

– Mentorici sam na računalu izradila kolaž koji sam isprintala i uokvirila. Članovima povjerenstva nisam poklonila ništa – kaže.

Student Fakulteta političkih znanosti koji će uskoro braniti diplomski rad članovima povjerenstva također neće pokloniti ništa.

– Pomalo mi je besmisleno poklanjati nešto profesorima u komisiji, vidim smisao jedino u daru za mentore jer je riječ o osobama koje u pravilu ulažu vrijeme i trud kako bi rad dobio svoj konačni oblik. Mentoru ću pokloniti knjigu – ispričao nam je budući magistar novinarstva.
Darivanje je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru svojevremeno uzelo toliko maha, da je morala reagirati i Uprava.

Budući da su studenti prilikom obrane završnog rada profesorima kupovali skupocjene poklone,  vodstvo mostarskog fakulteta je, u suradnji sa Studentskim zborom, 2013. uputilo apel studentima da ne kupuju poklone profesorima, a profesorima da ih ne uzimaju. Smatrali su da se skupocjenim poklonima ocjenjivačka komisija, ali i studenti, dovode u neugodnu situaciju.

– Nešto što nije pravilo ne može se ni zabraniti, ali možemo apelirati na sve studente, da prestanu donositi darove profesorima, jer fakultet nije mjesto za to, rekao je Vedran Biokšić, tadašnji predsjednik fakultetskog Studentskog zbora.

Trebate li, dakle, i što pokloniti mentoru? Pa, morat ćete odlučiti sami.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap