Pretraga

Što studenti doista rade u knjižnici

A- A+

Uđete li u bilo koju knjižnicu primijetit ćete da studenti okupiraju barem jedan dio nje pod isprikom spremanja ispita. Ipak, nedavno istraživanje je pokazalo da najmanje vremena tamo oni provode spremajući ispite, a mnogo više u drugim aktivnostima.

Ponekad je teško naći mjesto za sjedenje u knjižnici, budući da je ona okupirana studentima koji su tamo kako bi izvršavali svoje studentske obaveze i spremali ispite. Pokazalo se ipak kako oni najmanje vremena provedenog u knjižnicama provode učeći, a umjesto toga, bave se gotovo svime osim spremanjem ispita, piše Daily Mail.

Najmanje se u knjižnici uči

Nova studija, koju su objavili Lawrence Paretta i Amy Catalano, je pokazala kako tek 18 posto vremena u knjižnici studenti provedu čitajući. Umjesto toga, to vrijeme koriste za aktivnost na društvenim mrežama, surfanje raznim web stranicama, slanje poruka prijateljima, online kupovina, pa čak i za spavanje. Iako je čitanje osnovna aktivnost koju bi trebalo obavljati u knjižnici, najčešće se vrijeme troši na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, na što otpada otprilike 11 posto vremena provedenog u knjižnicama.

Tako se internet pokazao kao sredstvo odvraćanja pozornosti među 73 promatranih studenata u New Yorku. Sveukupuno oni su proveli 9 posto vremena u knjižnici posjećujući stranice za zabavu i igre. Samo 4 posto vremena proveli su u proučavanju obrazovnih stranica i materijala iz knjižnice.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci se seksali u školskoj knjižnici, a kolega ih snimao

Čitanje vijesti, društvene mreže, pa čak i spavanje

Istraživanje se provodilo kroz nekoliko tjedana, a okončano je taman prije početka završnih ispita, što je dobro pokazalo kako studenti zapravo provode svoje vrijeme u knjižnicama. Ostala ponašanja zamijećena u knjižnicama bili su spavanje, čitanje vijesti i pregledavanje sadržaja na YouTubeu. Pokazalo se tako kako su studenti tijekom svojeg boravka u knjižnici ometani cijelim nizom elemenata koji im odvraćaju pažnju.

Što studenti doista rade u knjižnici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap