Pretraga

Strah i panika zvana usmeni ispit

A- A+

Pred sam dolazak na ispit, svatko ima neki svoj ritual kojeg se drži, pogotovo kada je riječ o težim ispitima. Neki ne spavaju noć prije već se posvete učenju i paničarenju, neki imaju spa dan za sebe, ostali nose sretne čarape, i svatko se nosi sa stresom na svoj način.

Siora Photography, Unsplash

Ipak, kada uđemo u dvoranu, pa nam podijele ispite i kažu da možemo početi, sve se smiri. Tišina zavlada prostorom i u tom trenutku je svatko od nas sam sa sobom. Imamo vremena za pročitati pitanja, promisliti o tome što ćemo odgovoriti i smisliti način na koji ćemo sročiti naše rečenice. I onda se dogodi najgora moguća stvar, a to je da ispit nije pismeni, već usmeni…. Strah i trepet svakog studenta!

Izdvojeni članak

(Skoro) 50 stvari koje svaki student mora proživjeti za vrijeme ispitnih rokova

Na svu sreću, na vrijeme saznamo radi li se o usmenom ili pismenom ispitu pa se možemo početi psihički pripremati za jedan na jedan vrijeme s profesorom. Za razliku od pismenih gdje se može koliko-toliko improvizirati, na usmenima nema prostora za takve stvari. Ili znate odgovor na pitanje ili ne, nema između.

Najstresnije je to što na usmenom nemamo vremena za razmišljanje. Profesor/ica postavi pitanje i očekuje odgovor odmah, iste sekunde. Savršeno formulirane rečenice, u kojima se razbacujemo s fensi terminima koje su koristili na predavanjima, koje točno i precizno izražavaju naše misli.

I povrh svega, ždere nas trema zato što smo u uredu s profesorima, i to najčešće sami. Kao da nije dovoljno to što moramo dokazati svoje (ne)znanje, nego to još moramo raditi sjedeći preko puta našeg najvećeg neprijatelja. Dobro, nisu svi profesori neprijatelji, no za vrijeme usmenog, imamo jednu jedinu misiju, a to je poraziti profesora.

Apsolutna pobjeda

Pod poraziti profesora se misli na to da moramo imati najbolje odgovaranje ikada, pokazati da u potpunosti vladamo svim znanjem i da nas ništa ne može zbuniti. Naravno, radi se o najvećoj prevari ikada, zato što nas skoro bilo što izbaciti iz akta. Realno, da buba uleti u prostoriju, bili bismo na rubu.

Puno ljudi se bori s anksioznošću i panikom prije ulaska na usmeni ispit i zna se dogoditi da blokada bude toliko jaka da ozbiljno utječe na odgovaranje i na kraju na samu ocjenu, a to je nešto što stvara probleme. Bilo da se radi o ganjanju prosjeka zbog doma ili stipendije, ili jednostavno skupljanju svih ECTS-a, ne možemo si dopustiti da nas panika uništi.

Govoreći o svim tim stvarima, i razmišljajući o istima, teško je sabrati se i postaje sve teže fokusirati se na ono bitno, a to jest odgovaranje na pitanja, već misli odlutaju na sve strane i tada kreću problemi. I kada bi se samo radilo o kratkoj nelagodi koju osjećamo za vrijeme ispita, ne bi bilo toliko loše. No nažalost, posljedice ostaju i često budu jako neugodne…

U takvoj situaciji je najbolje posjetiti se da postoje i pozitivne strane usmenog ispita, koje olakšavaju odgovaranja i pomažu da lakše dođemo do bolje ocjene. Samo je potrebno posjetiti se na te stvari prije samog ispita, zato što ćemo ih se onda možda i sjetiti iskoristiti!

Izvor informacija

Stoga, bitno je podsjetiti se da na usmenom ispitu, koliko god bilo strašno to što imamo profesora/icu preko puta nas, u isto vrijeme je to najbolja tvar ikada, zato što imamo nepresušan izvor informacija i točnih odgovora.

Lako se zaluta u pogrešan odgovor, ali isto tako se to prilično lako vidi na licu profesora. Promatrajući profesora se može na vrijeme zaključiti idemo li u dobrom ili lošem smjeru, što može pomoći barem tako da se ne osramotimo, ili ako smo neodlučni između dvije opcije, da odaberemo onu točnu.

Također, na usmenima uz pomoć, uvijek možemo igrati na kartu toga što nema bodovne ljestvice i što stvari nisu napisane i tu zauvijek. Na ispitu, što je napisano je napisano, ali na usmenom, sve se može iskriviti. Često se može odgovarati za ocjenu više, profesori su svjesni stresa koji nosi usmeni ispit i direktno sučeljavanje s njima.

Stoga, probajte se sjetiti svih tih pozitivnih stvari koje su na strani studenata kada je riječ o usmenima. I naravno, sretno sa svime!

Strah i panika zvana usmeni ispit
Share via
Copy link
Powered by Social Snap